top of page

România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală



În timp ce multe alte țări europene se pregătesc de sărbătorile de iarnă, România îndură o catrastrofă umanitară din cauza luptei împotriva coronavirus. Ocupând primul loc în Europa și locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul de decese zilnice, țara noastră se confruntă cu o situație similară a celei din Lombardia (nordul Italiei) unde anul trecut era iadul pe pământ.

Cu 261 de decese și peste 10.000 de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore, România are toate secțiile ATI ocupate (1.764, dintre care 41 de minori) în timp ce ambulanțele stau uneori și 12 ore cu pacienții în ele.

„La prima vedere, am putea răsufla ușurați cu doar 10.000 de cazuri noi, la 24 de ore, față de 15-16.000 în urmă cu o săptămână. Numai că aceste cifre mai mici au rezultat după efectuarea a numai 34.000 de teste, față de 70-80.000 săptămâna trecută. Dar, chiar și așa, rata de pozitivare este de 30%”, informează Protv.

În multe dintre spitale, bolnavii sunt tratați pe holuri de medici și asistenți atât de epuizați, încât ajung să se odihnească în niște cutii de carton, în condițiile în care nici măcar scaune libere nu mai există. Mulți dintre pacienții care au reușit să intre în spital, stau pe holuri așteptând să primească ajutor, timp în care dorm prin locuri improvizate.

„A stat pe hol, pe un cărucior, nu a avut locuri. Pe urmă i-a dat un pat și tot pe hol a dormit”, a mărturisit Georgeta Ion, ruda unui pacient cu Covid-19.

„Am avut situații când ambulanța a stat și 12 ore să predea pacientul, după ce a mers pe la trei spitale s-a terminat sursa de oxigen din ambulanță, a primit oxigen de la o unitate de primiri urgențe”, a declarat Alis Grasu, manager Centrul de Ambulanță București- Ilfov în timp ce Simin Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” admite: „suntem suprasaturați cu pacienți, nu mai avem unde să îi punem, inclusiv camerele de gardă sunt pline de pacienți care stau pe canapele cu oxigen”.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, pe teritoriul României s-au înregistrat peste 100.000 de cazuri de infectare și mai mult de 42.000 de decese. Din păcate, campania de vaccinare stagnează pe motiv că românii sunt reticenți cu privire la vaccinurile împotriva Covid-19, timp în care varianta Delta (cunoscută ca fiind cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate până acum) face din ce în ce mai multe victime.

Potrivit calculelor făcute de experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. Faptul că în ultimele trei săptămâni, țara nostră bate recorduri negative în lupta cu coronavirus, mai mulți români cu vârsta de peste 50 de ani, au decis să se imunizeze.

În timp ce tabăra celor care sunt împotriva vaccinului răsună cu putere în presă, Președintele Colegiului Medicilor este de părere că nu ar mai trebui lăsați să profeseze medicii care împrăștie date demne de teoriile conspirațiilor, fără niciun fel de dovadă științifică. La rândul lui, Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat că susține această opinie, pentru că fiecare trebuie să își asume responsabilitatea afirmațiilor, cu atât mai mult când vorbim de medici și de influența publică pe care aceștia o au.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page