Românii, printre fruntașii europeni la risipa de apă
În timp ce multe alte țări ale lumii încă se zbat cu o stare cruntă de sărăcie, în România, compatrioții noștrii continuă să facă abuz de multe resurse, negândindu-se la efectele pe termen lung pe care acțiunile lor le pot avea asupra planetei și asupra generațiilor viitoare. Dacă în ceea ce privește aruncatul alimentelor la gunoi, românii sunt printre cei mai risipitori europeni (locul 9 în Europa, în condițiile în care din 89 de milioane de tone de alimente care ajung la gunoi în toată Europa, 5 milioane de tone provin de la noi), nici în ceea ce privește consumul de apă, românii nu dau dovadă de o conștiință mai bună.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atestă faptul că o persoană are nevoie de cel mult 100 de litri de apă zilnic (această cantitate fiind mai mult decât suficientă pentru băut, gătit, spălatul vaselor și al hainelor, duș și grădinărit), în România, realitatea este una extrem de păguboasă. Aici, românii consumă cu 50% mai multă apă decât este nevoie, iar recenta criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus, a accentuat și mai tare acest fenomen. Potrivit activiștilor, de multe ori, risipim apă fără se ne pese, lăsând robinetul să curgă, în timp ce spălăm vasele sau ne spălăm pe dinți și nu suntem atenți la instalațiile defecte. În timp ce în alte țări există legi care limitează consumul de apă, iar copiii învață de mici cum să o economisească, la noi nu există limită.
”Cea mai multă apă se duce pe faptul că dau drumul la robinet la apă caldă și aștept să vină și nu vine. Că e sub parametri de obicei și cred că da, vreo 3, 4 metri cubi consumăm din cauza asta”, spune o româncă în timp ce alta admite că cea mai multă apă se duce pe spălat: ”Pe spălat, pe ce pe altceva. Spălat legume, făcut baie, chestii din astea. Din abundență se folosește apa la spălatul vaselor, la spălatul rufelor, la igiena zilnică”.
Dacă media europeană privind consumul de apă pe cap de locuitor era în 2018 de 147 de litri zilnic, în prima jumătate a anului 2020, de exemplu, un locuitor din București a consumat în medie câte 152 de litri de apă zilnic, cu 50% mai mult decât recomandă specialiștii iar procentul este în creștere de la an la an. Mai mult, în timp ce în 2018 un bucureștean folosea în medie 4.330 de litri de apă pe lună, în 2020 consumul a crescut cu 6%, adică echivalentul a 100 de sticle de 2 litri. Potrivit Apa Nova, consumul mediu lunar de apă al unui locuitor din București, în perioada ianuarie - iunie a fost de 4.330 litri în 2018, 4.430 litri în 2019 și 4.600 litri în 2020.
Potrivit Laviniei Andrei, președintele Asociației Terra Mileniul III, există soluții care ar putea să îi ajute pe români în ceea ce privește educarea consumului de apă, beneficiind nu doar din punct de vedere financiar, ci și din punct de vedere al mediului. ”Deja tehnologia a avansat și avem de-a face cu niște tehnologii inteligente. De exemplu, cu rezervoare de toaletă care sunt cu debit economic sau cu pară de duș, de asemenea cu un debit care poate fi reglat. Sau robineți care sesizează lipsa mâinii și atunci se oprește instant. Trebuie să ne gândim că nu doar noi oamenii utilizăm apă această bună de băut, ci și plantele și animalele”, a explicat Lavinia Andrei. Pentru familiile care nu își permit să investească în instalații performante, reducerea consumului de apă constă în soluții și mai simple. ”Spre exemplu, când spălăm vasele, de exemplu, să nu lăsăm robinetul să curgă până terminăm tot ce avem în chiuvetă. Putem să oprim robinetul cât timp spălăm cu detergent sau, cel mai bine, putem să spălăm vasele într-un vas mai mare și să le clătim apoi sub jetul de apă. La fel și când ne spălăm pe dinți, oprim apa la robinet cât timp ne curățăm”, a adăugat președinta Asociației Terra Mileniul III.
În timp ce în România această educație nu se predă în școli, iar părinții își învață copiii să facă ceea ce au văzut acasă la ei, în alte țări, consumul de apă și respectarea resurselor planetei se educă în școli. În Marea Britanie, spre exemplu, copiii învață încă de pe băncile clasei cum să facă economie la apă. În Statele Unite există chiar și o lege care îi obligă pe oameni să își monteze la duș o pară prin care să nu treacă mai mult de 10 litri de apă pe minut. Legea a fost criticată de fostul președinte Trump care s-a plâns că presiunea de la duș e prea mică și nu se poate spăla pe cap.
Potrivit specialiștilor, este recomandat să nu aruncăm resturi în vasul de toaletă pentru că de fiecare dată când tragem apa consumăm între 3 și peste 9 litri de apă, să folosim dușul în detrimetrul umplerii căzii de baie cu apă, dar și să verificăm deseori instalațiile defecte în vederea rezolvării rapide a scurgerilor.
La polul opus, în era tehnologiei, 2021 încă se mai confruntă cu țări pentru care apa este o comoară. Cea mai înspăimântătoare situație este găsită în Africa de Sud unde specialiștii estimează că locuitorii de acolo vor mai avea apă potabilă doar până în 2030.
Comments