top of page

„Retragerea din Afganistan a trupelor occidentale este cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa”


Preluarea puterii în Afganistan, de către talibani a devenit în ultimele trei zile, cel mai fierbinte subiect al planetei, îngrijorându-i extrem de mult pe liderii politici mondiali. Într-o declarație comună, convenită în urma reuniunii de urgență desfășurate ieri, Consiliul de Securitate al ONU a solicitat încetarea imediată a tuturor ostilităților în Afganistan și i-a avertizat pe talibanii reveniți la putere împotriva oricărei intenții de a transforma această țară într-o bază pentru viitoare atacuri teroriste. Mai mult, Consiliul de Securitate a cerut formarea, prin negocieri extinse, a unui nou guvern unit și reprezentativ, care să includă și femei.

„Îmi exprim îngrijorarea cu privire la încălcări grave ale dreptului umanitar internațional și abuzuri ale drepturilor omului. Insist asupra importanței luptei împotriva terorismului în Afganistan pentru a se asigura că teritoriul afgan nu va fi folosit pentru a amenința sau a ataca vreo altă țară, și ca nici talibanii și nici vreun alt grup sau persoană să nu sprijine teroriștii care acționează pe teritoriul altei țări. Cer comunității internaționale să se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizațiile teroriste. Următoarele zile vor fi cruciale. Lumea ne urmărește. Nu trebuie și nu putem abandona populația din Afganistan”, a declarat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, la deschiderea reuniunii.

La rândul său, cu sediul al Geneva, Grupul de experți în proceduri speciale al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a considerat „inacceptabil ca statele să rămână spectatori atunci când un grup înscris pe lista organizaţiilor teroriste a Consiliului de Securitate invadează teritoriul afgan şi se angajează în acte care ar putea semăna cu crime de război şi crime împotriva umanităţii. Solicităm Consiliului de Securitate să adopte orice iniţiativă necesară, în conformitate cu capitolul 7 al Cartei ONU, care permite utilizarea forţei, pentru a proteja drepturile omului şi nevoile umanitare ale populaţiei afgane”.

Considerat vinovatul principal pentru victoria spectaculoasă a talibanilor, președintele american, Joe Biden i-a avertizat pe talibani că orice acțiune care ar pune în pericol cetățenii americani sau misiunea Statelor Unit ale Americii, va primi un răspuns militar rapid și puternic. Liderul de la Casa Albă și-a apărat recent decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan. „Un an sau cinci ani de prezență militară americanu nu ar fi făcut nicio diferență, atunci când armata afgană nu poate sau nu vrea să își apere propria țară. Sunt al patrulea președinte care conduce o prezență militară americană în Afganistan – doi republicani, doi democrași. Nu voi lăsa acest război pentru al cincilea”, a declarat președintele SUA.

Pe de altă parte, fostul președinte american Donald Trump profită de această situație tensionată și îi cere lui Joe Biden să demisioneze din funcție. „Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a Covid-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre”, a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.

Preluarea Afganistanului de către talibani a creat o serie de reacții internaționale în lanț. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, situația din Afganistan și din Belarus arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migrația și azilul. „Dacă există un lucru pe care l-au arătat situația din Afganistan și acțiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aștepta petru a adopta o remaniere completă a regulilor de migrație și azil de care avem nevoie în Europa”, a declarat Margaritis Schinas îngrijorat de faptul că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranților cu care s-a confruntat Europa în 2015 – 2016.

Conform lui Josep Borrell, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, „preluarea Kabulului de către talibani a făcut încă şi mai urgentă asigurarea protecţiei împotriva posibilelor represalii la adresa personalului afgan al Uniunii Europene. Situaţia este foarte urgentă, o luăm foarte în serios şi continuăm să lucrăm împreună, cu statele membre ale UE, pentru aplicarea unor soluţii rapide pentru personalul afgan şi pentru securitatea acestuia. Suntem în contact strâns cu statele membre pentru a maximiza posibilităţile pentru angajaţii noştri locali şi familiile lor pentru a-i reloca în siguranţă. Înţelegem că negocieri sunt în curs în legătură cu un sistem de tranziţie şi vom reacţiona în funcţie de rezultatul lor. Trebuie evitate alte masacre și victime”.

În opinia ministrului britanic al Apărării, forțele britanice și NATO nu se vor mai întoarce să lupte împotriva insurgenților. „Confirm că talibanii controlează țara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să îți dai seama că exact așa stau lucrurile. Nu există opțiunea ca Marea Britanie și NATO să se întoarcă în Afganistan. Nu este încă momentul unei decizii de a-i recunoaşte pe talibani drept guvernul afgan. Cred că se vor mai întâmpla multe înaintea luării acestor decizii. Evident că testul suprem rezidă mai degrabă în acţiunile lor, decât în vorbele lor (…) Zona militară a aeroportului din Kabul este sigură și Marea Britanie face tot ce poate pentru a evacua cetățenii britanici și afgani care au legături cu Regatul Unit. Ținta noastră este de circa 1,200 până la 1,500 de plecări pe zi în conformitate cu capacitatea aeronavelor noastre și vom menține acest aflux”, a declarat Ben Wallace, ministrul Apărării britanic.

În Germania, Preşedintele Uniunii Creştin-Democrate germane, Armin Laschet, candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel, a calificat luni retragerea din Afganistan a trupelor occidentale drept cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa. „Suntem confruntaţi acum cu o schimbare de epocă”, a declarat Laschet.

La polul opus, Ebrahim Raisi, președintele Iranului a transmis că înfrângerea americanilor în Afganistan ar trebui să se transforme într-o oportunitate de pace. „Înfrângerea militară şi plecarea SUA din Afganistan trebuie să se transforme într-o oportunitate pentru a stabili securitatea şi o pace durabilă”, a declarat președintele Iranului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page