top of page

Record de infectări cu Covid-19 în Polonia: peste 34.000 în ultimele 24 de ore



Cu o săptămână înainte de sărbătoarea Paștelui catolic, Polonia a raportat un nou record de cazuri cu infectări de coronavirus, determinând autoritățile să înăsprească restricțiile de urgență. Potrivit datelor oficiale, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 34.000 de contaminări cu Covid-19, cu câteva mii mai multe decât recordul înregistrat cu doar o zi în urmă. Alte 520 de persoane și-au pierdut viața în lupta cu noul coronavirus. “Suntem în cel mai dificil moment de la izbucnirea pandemiei. Suntem la un pas de a depăși pragul dincolo de care nu vom mai putea să ne tratăm pacienții”, a spus Mateusz Morawiecki, premierul polonez, rugându-i pe oameni să rămână acasă de Paște. În timp ce spitalele nu mai reușesc să facă față valului de noi îmbolnăviri iar ambulanțele nu mai au unde să își transporte pacienții, Guvernul de la Varșovia a anunțat măsuri mai dure pentru cele două săptămâni de dinainte și de după sărbătoarea Paștelui catolic, în încercarea de a limita contactul între oameni și a pune capăt răspândirii virusului. Astfel, potrivit noilor măsuri, creșele și multe magazine vor fi închise, iar în biserici va intra un număr limitat de persoane.

„Am așteptat în jur de trei ore. E singurul loc unde mai au paturi libere. Suntem din Myszkow, de la 60 de kilometri distanță”, mărturisește Wioletta, paramedic.

În opinia lui Adam Niedzielski, Ministrul Sănătății: „din păcate, evoluția virusului, în special a tulpinii britanice, ne arată că nu e vorba doar de o mai mare rată de infectare. Așa cum vedem din datele secțiilor ATI, provoacă și un grad mai mare de spitalizări”.

În Franța însă, 20 de milioane de oameni sunt deja în carantină de aproape o săptămână. Totuși, în Paris lumea are o viața activă, având în vedere că restricțiile impuse de autorități n-au schimbat aproape deloc obiceiurile. Cu toate că Guvernul le-a cerut angajaților să lucreze de acasă, acolo unde se poate, multe companii sau angajați au refuzat. Într-un start-up, de exemplu, 80% dintre angajați continuă să vină la birou. „Nu ne presează nimeni să facem asta, așa că nu știu dacă e un lucru bun sau ceva rău, dar asta e situația”, a precizat Jeab-Eudes Yahouedeou, cofondator Seeqle.

Medicii, pe de altă parte, sunt extrem de nemulțumiți de faptul că restricțiile sunt prea blânde. „Am impresia că, pentru unii oameni, e de fapt o ieșire din carantină. O explozie a numărului de cazuri, nu mai ești în situația de a întrerupe creșterea cu măsuri mărunte. E nevoie de măsuri drastice, dificil de luat”, s-a plâns Stéphane Gaudry, medic ATI. În cursul serii trecute, guvernul francez a anunțat că este prea devreme pentru o evaluare a restricțiilor impuse săptămâna trecută, totuși, alte trei regiuni din Hexagon intră într-o carantină extinsă din această seară, de la ora 19.

În Rusia, oficialii au declarat ieri că a început producția CoviVac, al treilea sau vaccin împotriva noului coronavirus. Deși studiile clinice de faza 3 sunt încă în curs de desfășurare, oficialii au spus că în curând, serul va fi disponibil pentru administrare. În prezent, cel mai cunoscut vaccin rusesc anti-Covid-19 este Sputnik V. „Al treilea vaccin rusesc va fi introdus pe piaţă şi va ajunge în regiunile ruse în zilele următoare. Centrul Chumakov intenţionează să producă până la 10 milioane de doze de vaccin CoviVac pe an”, a declarat Ministerul rus al Învăţământului Superior şi Ştiinţei, într-un comunicat.

Tot referitor la vaccinurile împotriva Covid-19, Danemarca a decis să prelungească cu încă trei săptămâni, suspendarea serului produs de AstraZeneca, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford. În urmă cu două săptămâni, această țară scandinavă a fost una dintre primele țări din Europa care a suspendat temporar utilizarea acestui vaccin, după raportarea unui număr mic de cazuri de cheaguri sangvine înregistrate în rândul unor persoane imunizate cu acest ser atât în Danemarca, cât şi în alte state. Cele mai multe dintre ţările care au suspendat temporar acest vaccin au reluat ulterior administrarea sa, după recomandările formulate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cu toate că atât EMA cât și OMS au declarat săptămâna trecută că beneficiile furnizate de vaccinul AstraZeneca depăşesc considerabil riscurile medicale, autoritățile din Danemarca va prelungi suspendarea vaccinului în așteptarea rezultatelor unor analize suplimentare ce vizează o posibilă legătură între vaccin şi cheagurile sangvine.

Conform Protv, incertitudinile ce planează asupra vaccinului AstraZeneca par să aibă deja un efect asupra încrederii rezidenţilor danezi în serul produs de compania britanico-daneză. Un sondaj realizat în această săptămână arată că o treime dintre danezi ar refuza inocularea cu vaccinul AstraZeneca-Oxford în timp ce doar 7% dintre danezi refuză vaccinarea cu un ser anti-coronavirus, indiferent care ar fi acesta.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page