top of page

Record de cazuri noi cu Covid-19 în India; 200.739 raportate în ultimele 24 de ore



Mai multe surse diplomatice au declarat pentru Reuters că statele membre ale Uniunii Europene au convenit oficial, în cursul zilei de ieri, să introducă permise de călătorie Covid-19, ca un pas spre redeschiderea turismului în această vară. ”Cele 27 de state membre ale UE și-au subliniat angajamentul de a pregăti cadrul legal până în vara anului 2021. Țările UE lucrează în paralel pentru a se asigura că sunt disponibile soluțiile tehnologice necesare, astfel încât noile certificate digitale sau cele fizice, pe hârtie, să poată fi folosite odată ce vor fi aprobate”, se arată într-un document agreat la nivel de ambasadori, citat de Reuters. Practic, aceste documente ar permite persoanelor care s-au vaccinat, celor care s-au vindecat de coronavirus sau celor cu rezultate negative ale testelor, să călătorească mai ușor pe teritoriul Uniunii Europene. Detaliile acestui pașaport verde urmează să fie negociate în perioada care vine, cu parlamentarii europeni, urmând ca discuțiile finale între aceștia, ambasadori și oficialii UE să înceapă din luna mai.

Documentul semnat de cele 27 de state membre ale Blocului comunitar, include și dispoziții împotriva discriminării față de cei care nu pot sau nu doresc să se vaccineze. Potrivit surselor citate, țările participante ar putea fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate de UE, în timp ce unele țări ar putea, de exemplu, să elibereze certificare care să accepte vaccinurile Sputnik V din Rusia și vaccinul Sinovac din China, autorizate deja pe teritoriile lor.

Nerăbdătoare să redeschidă economia prin permiterea turiștilor să călătorească în interiorul său, Grecia a decis să ridice începând de luni (nr. red. 19 aprilie) restricțiile libertății de circulație. Potrivit oficialilor greci, turiștii din celelalte țări ale Uniunii Europene vor trebui însă să intre în carantină timp de șapte zile. Condiţia prealabilă este ca turiştii respectivi să fie vaccinaţi complet sau să aibă un test PCR actual cu rezultat negativ. Odată ajunși pe teritoriul grec, turiștii trebuie să respecte regulile introduse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, precum păstrarea distanței sociale și purtarea măștii care să acopere gura și nasul. Unii dintre cei sosiţi pot face obiectul testării aleatorii. Pentru ca această decizie să devină oficială, ea mai trebuie doar să fie aprobată de experții epidemiologi.

În prezent, numărul de contaminări a început să scadă. În cursul zilei de ieri, autoritățile medicale de la Atena, au raportat 3.089 de cazuri noi, cu aproximativ 1.000 mai puține decât în ziua precedentă.

Din păcate, un record negativ vine din India, unde, în ultimele 24 de ore au fost raportate 200.739 de cazuri noi de coronavirus. Potrivit Ministerului Sănătății, împreună cu aceastea, au fost înregistrate și 1.038 de decese asociate cu Covid-19, ridicând bilanțul total la 173.123. În ceea ce privește numărul total al cazurilor de coronavirus, India a ajuns la 14,1 milioane, situându-se de ieri, pe al doilea loc în clasamentul mondial, după Statele Unite, care ocupă locul întâi cu 31,4 milioane de cazuri.

Între timp, lupta împotriva pandemiei continuă să fie susținută intens de deciziile guvernelor care caută să nu dea bir cu fugiții în fața presiunii oamenilor și a specialiștilor în economie, lăsând în vigoare carantinele și restricțiile impuse. În paralel, campaniile de vaccinare își au ca obiectiv imunizarea unui număr tot mai mare de oameni pentru ca autoritățile să poată apoi, redeschide porțile societăților. În această cursă împotriva pandemiei și a mutațiilor coronavirusului, Moderna speră că o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva Covid-19 să fie disponibilă în toamnă.

„Doresc să mă asigur că vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, în toamnă, pentru a proteja oamenii în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA. Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă. În opinia mea, vaccinurile anuale pentru Covid-19 vor deveni un fapt comun, în condițiile în care noul coronavirus nu va dispărea de pe planetă. În plus, Moderna vrea să producă şi vaccinuri împotriva gripei”, a declarat miercuri directorul general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel.

În luna martie, Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA a început să testeze o varietate de oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin, menită să crească protecţia imunitară, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud.

De altă parte, Rusia a anunțat ieri că va lansa pe data de 20 mai, producția principalului său vaccin împotriva Covid-19 în Serbia, devenind astfel a treia țară unde se produce serul (după Rusia și Belarus).

Serbia, care doreşte să adere la Uniunea Europeană, dar rămâne apropiată de Rusia pe plan diplomatic, şi-a început campania de vaccinare la începutul lunii ianuarie cu Sputnik V.

“Amploarea vaccinării ar putea fi crescută considerabil graţie lansării producţiei locale”, a declarat Kirill Dmitriev, director general al Fondului rus, într-un comunicat. Inițial, vestea că Rusia a dezvoltat primul vaccin împotriva coronavirus în lume, a atras foarte multe critici, în condițiile în care specialiștii au acuzat Rusia că ar fi sărit peste mai multe etape de testare. Fiabilitatea produsului însă, a fost stabilită în lunile următoare, iar vaccinul este în prezent omologat în 60 de ţări.

Fără a avea capacităţi de producţie suficiente şi declarând că prioritate o are populaţia rusă, Rusia a livrat până acum doar cantităţi reduse de vaccin în străinătate.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page