top of page

Record de cazuri Covid în Marea Britanie: 100.000 în numai 24 de ore


Cea mai afectată țară din Europa de pandemia de coronavirus a înregistrat astăzi un record absolut de cazuri de infectare cu Covid-19. Astfel, de la debutul primului caz de infectare și până în prezent, Marea Britanie a confirmat raportarea a 100.000 de contaminări numai într-o singură zi. Din păcate, viitorul nu arată prea bine, în condițiile în care noua variantă Omicron a devenit dominantă în noile cazuri de infectare.

Considerată mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron face subiectul a numeroase cercetări în prezent. Astfel, potrivit unui studiu realizat în Anglia și efectuat de cercetătorii de la Imperial College, riscul ca cei testaţi pozitiv cu Omicron să necesite spitalizare este cu 15-20% mai scăzut decât în cazul pacienţilor infectaţi cu tulpina anterioară, Delta. De altă parte, riscul de spitalizare este mai mare pentru cei nevaccinaţi.

„Este încurajator că infecţia cu Omicron este, poate, mai puţin severă în privinţa spitalizării. Totuşi, există o foarte, foarte rapidă creştere a numărului de cazuri, iar mai multe cazuri înseamnă mai multă presiune pe sistemul sanitar. Chiar dacă într-o proporţie mai mică se îmbolnăvesc grav şi ajung la spital, tot ajungem la un număr prea mare de spitalizări”, a precizat Paul Elliott, cercetător în cadrul Imperial College.

Un alt studiu, al specialiştilor de la Universitatea Edinburgh, sugerează că riscul de spitalizare a fost cu două treimi mai redus, la infectările cu Omicron, în comparaţie cu Delta.

În continuare, oamenii de știință insistă asupra faptului că cea mai eficientă armă împotriva noului coronavirus și a noilor sale variante este vaccinarea. Totuși, numărul celor care sunt reticenți cu privire la serurile disponibile este în creștere. Furios pe cei care refuză să se vaccineze, fostul premier britanic Tony Blair (între 1997 şi 2007) i-a calificat pe aceștia drept „idioți” și „iresponsabili”.

„Sincer, dacă în aceste momente nu eşti vaccinat, deşi ţi-au oferit un vaccin şi nu ai niciun motiv medical pentru a nu te vaccina, atunci înseamnă nu doar că eşti iresponsabil, ci de-a dreptul idiot. Îmi pare rău, dar chiar eşti. Pentru că varianta Omicron este atât de contagioasă încât, dacă nu te-ai vaccinat, dar continui să circuli, te vei îmbolnăvi. Iar asta va pune multă presiune pe sistemul de sănătate. Pentru prima dată de la începerea pandemiei, miercuri, -au înregistrat peste 100.000 de îmbolnăviri de Covid-19 într-o zi. Practic, acesta este momentul cel mai grav al pandemiei. Dacă numărul spitalizărilor începe să crească, în momentul în care ne vom da seama că avem o problemă gravă, va fi deja prea târziu, a declarat laburistul Blair într-un interviu la postul Times Radio.

De altă parte, acesta s-a declarat împotriva măsurilor dure menite să oblige populaţia să se vaccineze, pledând în schimb pentru intensificarea eforturilor de convingere a populaţiei.

Situația nu este mai bună nici în restul Europei. În cursul zilei de astăzi, Germania a anunțat primul său deces cauzat de Omicron iar Spania vorbește deja despre „al șaselea val al pandemiei” adus de această nouă variantă. Pentru a preveni răspândirea virusului, autoritățile cer purtarea obligatorie a măștii sanitare, inclusi în exterior.

Aceași măsură a fost deja luată în Ialia. Cu toate că încă nu s-a precizat de când va fi aplicată această măsură, masca având o protecţie superioară, FFP2, va deveni obligatorie pentru cinema, teatru, evenimente sportive sau în transportul public, autobuze, maşini, avioane sau nave. „Nu este o etapă simplă prin care trece ţara în faţa izbucnirii contaminărilor cauzate de varianta Omicron a coronavirusului. Noile măsuri pot crea o protecţie mai puternică pentru populaţia noastră şi sistemul nostru sanitar”, a explicat ministrului italian al Sănătăţii, Roberto Speranza.

Faptul că noua variantă Omicron nu trebuie ignorată deloc este confirmat și de miliardarul Bill Gates. Potrivit acestuia, Omicron se răspândește mai repede decât orice alt virus din istorie. „Marea necunoscută rămâne: cât de gravă poate fi boala provocată de Omicron. Trebuie să o luăm în serios până ce vom şti mai multe despre ea. Chiar dacă este pe jumătate la fel de gravă ca Delta, va fi cea mai gravă creştere pe care am văzut-o până acum, pentru că este atât de infecţioasă. Dacă e vreo veste bună aici, e că Omicron se mișcă atât de repede încât odată ce devine varianta dominantă într-o țară, acolo valul de infectări ar trebui să țină mai puțin de trei luni. Aceste câteva luni ar putea fi rele, dar totuşi cred că, dacă facem paşii corecţi, pandemia s-ar putea încheia în 2022”, a precizat co-fondatorul Microsoft.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page