top of page

Putin: „Obiectivul principal al Occidentului nu este să ajute Ucraina ci se folosește de ea”



Războiul dintre Ucraina și Rusia atrage tot mai multe opinii și speculații, creându-se astfel două tabere ale adevărului susținute separat de fiecare țară implicată. În timp ce rușii mărturisesc că nu atacă civilii ucraineni, Kievul îl acuză pe președintele rus, Vladimir Putin de genocid.

Masacrul descoperit în orașul Bucea, a fost pus în seama trupelor ruse aflate în retragere însă Putin neagă orice implicare. În schimb, acuză că acele crime comise la Bucea sunt un fake și o înscenare parte din propaganda Ucrainei și a Occidentului pentru a întoarce întreaga planetă împotriva Rusiei.

În acest sens, liderul de la Kremlin a transmis zilele trecute: „Obiectivul principal al Occidentului nu este să ajute Ucraina. Pentru care ea nu este decât un mijloc de a-şi atinge obiectivele, iar acestea nu au nicio legătură cu interesele poporului ucrainean. În pofida tragediei actuale, ucrainenii sunt în continuare un popor frate. Omagiez eroismul și curajul soldaţilor ruşi care apără Rusia şi interesele ei naţionale. Operaţiunea specială a fost oportună, altfel Rusia ar fi fost victima unei agresiuni din partea neonaziştilor ucraineni instruiţi de Occident. În prezent, ucrainenii se confruntă cu lipsa de consecvenţă în discuţiile cu Moscova pentru pace. Practic, Kievul își schimbă permanent poziţiile, ceea ce creează dificultăţi în a se ajunge la un acord. Ceea ce se întâmplă acum este căderea sistemului mondial unipolar care s-a format după dezintegrarea Uniunii Sovietice. Mulţi spun că SUA sunt gata să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean. Despre asta se vorbeşte şi acolo, şi aici. Într-adevăr, asta este. Aceasta este chintesenţa a ceea ce se întâmplă.”

În timp ce planeta speră ca cele două țări să ajungă la un acord de pace, Putin a transmis faptul că negocierile sunt într-un punct mort din cauza schimbării de poziție a Ucrainei (pe care o resimte influențată de SUA), estimând în același timp că războiul va dura mai mult. Totuși, președintele rus a sugerat că forţele ruse nu îşi intensifică operaţiunile pentru a evita pierderi prea mari.

De altă parte, săptămâna trecută, Kremlinul a admis că armata rusă a suferit pierderi importante, dar fără să ofere o cifră exactă.

„Logica noastră este simplă. Obiectivele noastre sunt să ajutăm oamenii care locuiesc în Donbas, care simt o legătură indestructibilă cu Rusia şi care au fost victime ale genocidului timp de opt ani. Acţiunile militare din alte regiuni ale Ucrainei sunt legate de intenţia de a descuraja forţele inamice, de a distruge infrastructura militară şi de a crea condiţii acţiuni militare mai active pe teritoriul Donbasului”, spus Putin.

Fiind unul dintre liderii „Occidentului” învinuit de liderul Putin, președintele francez, Emmanuel Macron este de părere că omologul său rus a decis să nu se oprească în Ucraina deoarece încearcă să obțină o victorie și o defilare militară glorioasă de 9 mai.

„Oraşul Mariupol (est), asupra căruia se concentrează armata rusă, poate că este un punct de fixaţie, din cauză că este un simbol al Ucrainei care-i este refuzat. Concentrându-şi ofensiva în Donbas, Putin încearcă să obţină o victorie şi să vizeze o defilare militară glorioasă la 9 mai, o dată foarte importantă pentru el şi pentru Rusia. În acest sens, eu cred destul de puţin în capacitatea noastră de a-l aduce la masa negocierilor pe termen scurt. Dacă nu mai vorbeşte cu nimeni, atunci nu ştim până unde poate să meargă. Este obsesia mea cu el, i-o spun de fiecare dată. Atunci când intri în acest ciclu de violenţe, cel mai greu este să te opreşti. Pericolul este să treacă în ireversibil”, declară preşedintele francez.

La fel ca și liderul de la Paris, Washingtonul este de părere că Vladimir Putin comite crime de război și trebuie oprit înainte ca acesta să șteargă Ucraina de pe fața pământului.

În acest sens, Guvernul american al lui Joe Biden, care susţine că pune drepturile omului în centrul politicii sale externe, a constatat marţi „regresul” persistent al acestora pe plan global, dând ca exemplu invazia rușilor în Ucraina.

„De mai mulţi ani asistăm la un regres alarmant al democraţiei, al statului de drept, al respectării drepturilor omului în numeroase locuri ale lumii. De la publicarea raportului nostru precedent în urmă cu un an, acest regres, din nefericire, a continuat. Situaţia din Ucraina după invazia rusă este cea mai flagrantă a „consecinţelor umane ale acestui declin. Forţele Moscovei sunt vinovate de „atrocităţi generalizate” în zonele pe care le-au ocupat. Trupurile lăsate pe străzi cu mâinile legate; teatre, gări, blocuri reduse la ruine cu civili în interior”; „mărturiile unor femei şi fete care au fost violate şi civili sub asediu, murind de foame şi frig”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, prezentând presei raportul anual al Departamentului de Stat asupra drepturilor omului.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page