top of page

Președintele Turciei îi cere Rusiei să nu atace Ucraina



În contextul în care de mai multe săptămâni, presa occidentală insistă cu privire la un plan ascuns al Rusiei de atac asupra Ucrainei, astăzi, președintele Turciei a cerut omologului său, Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina.

Bazându-se pe informațiile conform cărora Rusia a trimis zeci de mii de militari și echipamente la frontiera sa cu Ucraina, Recep Tayyip Erdogan consideră că Moscova ar trebui să reexamineze situația mondială. „Perspectiva unei invazii ruseşti în Ucraina nu este realist. Trebuie să discut despre această criză cu preşedintele rus Vladimir Putin. Rusia ar trebui să reexamineze situaţia mondială şi propria sa situaţie înainte de a face acest pas. Nu consider o invazie a Rusiei în Ucraina drept o abordare realistă pentru că Ucraina nu este o ţară oarecare. Ucraina este o ţară puternică. Această regiune nu va accepta un nou război. Nu ar fi corect. Nu puteţi gestiona aceste lucruri urmând logica: ‘Voi invada această zonă, o voi acapara!’ Bineînţeles, trebuie să punem aceste probleme pe masa tratativelor cu (Vladimir) Putin şi să le discutăm. De asemeea, sancţiunile (occidentale) împotriva Rusiei nu ar fi o soluţie la problemă”, a declarat şeful statului turc presei în cursul unei vizite oficiale luni în Albania.

Interesat de relația sa cu cele două tabere, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va efectua o vizită în Ucraina în următoarele săptămâni pentru a încerca să atenueze tensiunile tot mai mari dintre Kiev şi Moscova. „Preşedintele Erdogan se va duce în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar vom rămâne în contact strâns cu ruşii pentru a evita orice acţiune militară ale cărei consecinţe ar fi grave şi ireversibile. Erdogan i-a invitat de asemenea pe preşedinţii ucrainean şi rus în Turcia pentru a-şi rezolva diferendele la o întâlnire. Turcia este pregătită să joace orice rol pentru a calma tensiunile. Facem asta ca prieten atât al Rusiei, cât şi al Ucrainei şi ca un aliat al NATO”, a declarat marţi seară purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, în timpul unei mese rotunde online.

Dacă Ucraina nu este încă membră a NATO, Turcia pe de o parte, este. Mai mult, aceasta are relații bune atât cu Kievul cât și cu Moscova, fapt care o pune undeva la mijloc în contextul tensiunilor actuale. Totuși, Erdogan nu a făcut un secret din faptul că se opune politicilor ruse în Siria și Libia, precum și anexării peninsulei Crimeea, în ianuarie 2014. De altă parte, în timp ce cooperează cu Rusia în materie de apărare şi energie, Ankara a vândut Kievului drone sofisticate, ceea a generat indignarea Moscovei. Mai mult, în luna noiembrie, Erdogan declarase că Turcia este dispusă să preia rolul de mediator al crizei, oferta salutată de Ucraina, dar respinsă de Rusia.

În ciuda dovezilor conform cărora Moscova a concentrat zeci de mii de trupe la frontiera ucrainiană amenințând Ucraina cu un posibil atac, Rusia a dezmințit orice intenție de acest gen, susținând dimpotrivă, că ea se simte amenințată de consolidarea NATO în regiune. În plus, Rusia şi Belarus au justificat marţi exerciţiile militare “inopinate” de pregătire de luptă la graniţele UE şi Ucrainei prin tensiunile cu Occidentul, într-un moment în care eforturile diplomatice de detensionare a situaţiei par să fi intrat în impas.

Recent, nu doar președintele Turciei a încercat să intervină în relația dintre Rusia și Ucraina, ci și omologul său, francez. Astfel, de teama unui posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei, Emmanuel Macron a propus astăzi în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască o nouă ordine de securitate cu NATO în fața Rusiei.

„Securitatea continentului nostru este indivizibilă. Europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate. Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei. Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia. Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani. respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale. Nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine. Prioritatea este de a apăra statul de drept, tezaurul nostru, şi este vorba mai ales de a convinge din nou popoarele care s-au îndepărtat”, a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page