top of page

Președintele SUA a fost vaccinat cu a treia doză de vaccin anti-Covid-19



Succesul înregistrat de compania americană Pfizer, după ce, împreună cu gigantul farmaceutic, BioNTech a dezvoltat unul dintre vaccinurile anti-Covid-19, îi determină pe șefii Pfizer să își dorească să extindă investigațiile medicale și în obișnuita gripă sezonieră. Responsabilă de aproximativ 3 până la 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri grave în fiecare an şi de 290.000 până la 650.000 de decese, gripa a intrat în vizorul specialiștilor de la Pfizer care, la începutul acestei săptămâni au anunțat că s-a început testarea pe oameni pentru un vaccin antigripal bazat pe tehnologia ARN mesager, deja utilizată în vaccinul său împotriva coronavirusului.

Studiul clinic se desfăşoară în Statele Unite şi va evalua siguranţa unei doze din acest nou vaccin, precum şi imunogenitatea acestuia (capacitatea de a provoca o reacţie imună), la câteva sute de persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 65 şi 85 de ani.

În prezent, vaccinurile antigripale utilizează virusuri inactive - un proces care durează mult timp. Prin urmare, tulpinile ţintă ale virusului, în continuă evoluţie, trebuie alese pentru dezvoltarea vaccinurilor cu aproximativ şase luni înainte de debutul epidemiei sezoniere. Potrivit datelor oficiale, eficacitatea vaccinurilor utilizate în acest moment este în general de 40% până la 60%.

„Flexibilitatea tehnologiei ARN mesager şi producţia sa rapidă ar putea permite o asociere mai bună cu tulpina (virusului în circulaţie), o mai mare fiabilitate a aprovizionării şi posibilitatea de a îmbunătăţi eficacitatea vaccinurilor actuale împotriva gripei”, a afirmat Pfizer în comunicatul său, adăugând că intenţionează să studieze utilizarea tehnologiei ARN mesager împotriva altor virusuri respiratorii, precum şi împotriva bolilor genetice sau a cancerelor.

De altă parte, lupta împotriva noului coronavirus se întețește vertiginos din cauza variantei Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre variantele Covid-19 depistate până în prezent. Conform experților sanitari, vaccinarea rămâne cea mai bună armă de prevenire a cazurilor grave de îmbolnăvire.

În timp ce autoritățile caută să convingă un număr tot mai mare de persoane să se imunizeze cu schema completă, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a decis prelungirea valabilităţii vaccinului Pfizer de la șase la nouă luni, iar Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis instrucţiuni în întreaga ţară în acest sens. Valabilitatea vizează loturile depozitate în centrele naţionale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius.

„În urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la șase luni la nouă luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Această decizie se aplică şi loturilor fabricate şi eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naţionale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius. Documentul a fost transmis ieri direcţiilor de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale prevăzute în acest sens. În urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanţul de temperatura ultra joasă (intre -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius) în depozitele naţionale au un termen de valabilitate extins, cu trei luni, până cel mai devreme la finalul acestui an”, a transmis, joi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Între timp, multe țări au început deja să administreze a treia doză de vaccin în ideea de a crește eficiența luptei împotriva variantei Delta. În Statele Unite ale Americii, președintele Joe Biden a primit deja a treia doză după ce săptămâna trecută, autoritățile sanitare americane au autorizat administrarea unei doze suplimentare cu Pfizer pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani.

„Dozele suplimentare sunt importante, dar cel mai important lucru este creșterea numărului de persoane vaccinate. Cei aproximativ 23% dintre americanii care nu au primit nicio doză de vaccin provoacă groaznic de mult rău pentru restul ţării", a spus liderul de la Casa Albă. Prima doamnă, Jill Biden, în vârstă de 70 de ani, urmează să primească și ea a treia doză.

În Franța însă, autoritățile sanitare recomandă ca a treia doză să fie administrată odată cu vaccinul antigripal. În acest sens, Înalta Autoritate Sanitară franceză (HAS) notează într-un comunicat că utilizarea simultană nu presupune niciun risc şi a estimat că administrarea celor două vaccinuri împreună „este o soluţie pentru a optimiza acoperirea vaccinărilor împotriva acestor două epidemii”.

Potrivit celor mai rcente date, până duminică, 50,3 de milioane de persoane au primit în Franţa cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, reprezentând 74,7 % din populaţia totală, în timp ce 48,2 de milioane de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page