top of page

Prezentatoarea BBC, Lisa Shaw a murit din cauza chegurilor de sânge provocate de serul AstraZeneca



După alte câteva cazuri de formare a cheagurilor de sânge în urma vaccinării cu serul anti-coronavirus produs de AstraZeneca, The Guardian a confirmat în cursul zilei de astăzi, faptul că prezentatoarea de la BBC, Lisa Shaw care a murit săptămâna trecută, a decedat din exact aceiași cauză. Practic, Lisa Shaw, în vârstă de 44 de ani, a murit vinerea trecută în spital, după ce s-a vaccinat cu serul produs de suedezii de la AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Aceasta acuză dureri de cap la o săptămână după ce s-a vaccinat, urmând ca starea ei să se înrăutățească rapid. Lisa a fost internată la terapie intensivă, într-un spital din Newcastle, cu cheaguri de sânge, însă medicii nu au reușit să o salveze.

„Era o colegă de încredere, un prezentator strălucit, un prieten minunat, o soție și o mamă iubitoare. Îi plăcea să fie la radio și era iubită de publicul nostru. Am pierdut pe cineva special care a însemnat foarte mult pentru mulți oameni. Suntem cu toții complet șocați și întristați, iar golul din viața noastră nu va fi niciodată umplut. Suntem atât de recunoscători pentru timpul petrecut împreună și există atât de multe amintiri fericite pe care le vom ține cu drag pentru tot restul vieții noastre. A fost cea mai bună soție și mamă, soră, fiică, mătușă, prietenul și colegă la care oricine putea apela. (...) Am dori să mulțumim tuturor pentru dragostea copleșitoare și sprijinul pe care l-am primit într-un moment atât de dificil, arătând cât de mult a fost prețuită de atât de mulți oameni. O vom iubi și ne va fi dor de ea, întotdeauna”, a transmis Rik Martin, redactor executiv interimar al BBC Radio Newcastle unde Lisa era prezentatoare cu apariții zilnice în eter.

De altă parte, În Spania, rezultatele primului concert-test european desfășurat în Barcelona în luna decembrie, continuă să fie greu de extrapolat. Potrivit cercetătorilor, întârzierea unui rezultat concret se datorează condiţiilor stricte în care s-a desfăşurat evenimentul. Atunci, aproape 500 de spectatori au participat, cu mască, la un concert fără distanțare socială într-o sală de spectacole. Opt zile mai târziu, nu a fost detectat niciun caz pozitiv de coronavirus printre testele PCR efectuate.

“Acest concert a avut loc în condiţii stricte (cu obligativitatea purtării unei măşti FFP2, agenţi de securitate responsabili de evitarea mişcării mulţimii, ventilaţie optimizată), care sunt dificil de reprodus atunci când sectorul muzicii live îşi reia activităţile. Aceasta ar putea avea un cost prohibitiv pentru unii organizatori, în condiţiile în care testarea a mii de oameni în câteva ore (...) constituie o provocare logistică. Studiul nostru oferă date iniţiale care arată că evenimentele muzicale în spaţii interioare pot avea loc fără a creşte riscul de transmitere a Sars-CoV-2 atunci când sunt luate măsuri de precauţie, dar (...) nu înseamnă neapărat că toate adunările mari sunt sigure. Recomand analizarea concluziilor în funcţie de situaţia epidemiologică din Spania de la acel moment, marcată de un nivel relativ redus de circulaţie a virusului. Parametrii pandemiei se modifică în mod constant. Campaniile de vaccinare de amploare, variaţiile ratei de incidenţă într-o anumită zonă şi apariţia unor variante mai transmisibile ale Sars-CoV-2 sunt elementele ce pot avea un impact asupra rezultatelor. Solicit să se realizeze mai multe studii care să testeze diferite scenarii şi măsuri care ţin cont de contextul local”, a avertizat doctor Josep Maria Llibre de la spitalul Germans Trias i Pujol din Badalona.

Și alte țări au urmat exemplul Barcelonei, organizând experiențe similare pentru a testa riscurile de infectare în timpul unui concert desfășurat cu respectarea unui protocol strict. Unul a avut loc în Olanda la începutul lunii martie (unde au participat 1.300 de persoane) și celălat în Marea Britanie, în data de 2 mai (cu 5.000 de persoane fără măști). În cursul acestui weekend, și Franța va organiza un astfel de eveniment, cu 5.000 de spectatori testați negativ în prealabil și care vor avea obligația de a purta masca.

Între timp, peste ocean, Agenția americană a medicamentului (FDA) a autorizat folosirea de urgenţă a tratamentului cu anticorpi Sotrovimab, împotriva unor forme uşoare sau moderate de Covid-19, la persoane în vârstă de peste 12 ani. “Medicamentul Sotrovimab - face parte dintr-o clasă de medicamente denumite anticorpi monoclonali, care imită anticopii naturali pe care-i produce organismul în combaterea infecţiilor - nu este autorizat să fie folosit la pacienţi spitalizaţi din cauza covid-19 sau care necesită o oxigenoterapie”, subliniază FDA.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page