top of page

Premierul britanic susține încheierea unui tratat global referitor la pandemii pentru schimb de date



Dacă acum un an de zile, întreaga planetă era cuprinsă cu o viteză incredibilă de umbra unei pandemii provocate de un virus întâlnit pentru prima dată în istoria omenirii, astăzi, îngrijorările și discuțiile se învârt în jurul celor trei mutații ale virusului (britanică, sud-africană și braziliană). Considerate mult mai contagioase și periculoase, aceste tulpini ridică alerta luptei împotriva Covid la un nivel extrem de ridicat.

În timp ce oamenii au ajuns la exasperare din cauza restricțiilor impuse pentru evitarea răspândirii pandemiei, autoritățile încearcă din răsputeri să contracareze virusul prin vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. Între timp, conform președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat pentru cotidianul financiar francez, Les Echos, că Executivul european va lansa mâine un program menit să studieze mutațiile coronavirusului.

„Numit Hera incubator, noul program va reuni companii farmaceutice, autorități sanitare, oameni de știință și Comisia Europeană, cu importante fonduri dedicate. De acum înainte, și în paralel cu eforturile asupra vaccinurilor actuale, trebuie să ajutăm producătorii să dezvolte capacități de producție pentru vaccinuri din generația a doua. În prezent, aceste mutații ne îngrijorează foarte mult. De asemenea, fac un apel la dezvoltarea unor parteneriate mai sistematice între laboratoare, cu o partajare controlată a licenţelor, dincolo de etapa unică de îmbuteliere”, a explicat Ursula von der Leyen.

De altă parte, Bruxelles-ul a anunțat că intenționează să lanseze o nouă agenție europeană, Health Emergency Response Authority (HERA, Autoritatea pentru reacții sanitare de urgență), pentru a lupta împotriva viitoarelor pandemii și o coordonare mai bună între cele 27 de state membre. Referitor la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri capabile să răspundă mai bine la mutațiile coronavirusului, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat weekendul trecut, o accelerare a procedurii de autorizare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

În contextul în care o echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății se află de mai bine de patru săptămâni în orașul Wuhan, din China pentru a investiga originea pandemiei de Covid-19, Statele Unite cere autorităților chineze să furnizeze toate informațiile cu privire la primele cazuri de coronavirus. Un apel la transparența informațiilor referitoare la acest virus și modul în care se gestionează lupta împotriva lui, este lansat și de premierul britanic, Boris Johnson, conform căruia puterile mondiale trebuie să încheie un tratat global referitor la pandemii.

„Eu aș fi nerăbdător să închei un tratat global referitor la pandemii, în cadrul căruia țările să convină să facă schimb de date. Cred că lumea are nevoie să vadă un acord general referitor la modul în care urmărim datele legate de pandemiile zoonotice și dorim un acord comun referitor la transparență. Cred că una dintre ideile atractive pe care le-am văzut în ultimele luni a fost o propunere pentru un tratat global privind pandemiile, astfel încât țările semnatare să se asigure că vor contribui cu toate datele pe care le dețin și suntem capabili să ajungem la ceea ce s-a întâmplat și să nu se mai întâmple”, a precizat liderul de la Londra în cadrul unei conferințe de presă.

Cu toate că Marea Britanie nu mai este parte din Uniunea Europeană, Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor fac parte din Grupul celor Șapte (G7) națiuni bogate. În declarația sa, Boris Johnson a menționat că dorește să conducă eforturile pentru o abordare globală a pandemiilor, inclusiv un sistem de avertizare timpuriu. Frustrările sunt cu atât mai mari cu cât de mai bine de un an de zile, omenirea pare să fie într-un stadiu de „stand by”, în timp ce aproape 109 milioane de oameni au simțit pe propria piele lupta cu noul coronavirus, mai bine de 2,4 milioane de oameni au pierdut această luptă, iar economia globală experimentează cea mai gravă criză pe timp de pace de la Marea Depresiune.

În aceste condiții este primordial să se afle adevărul cu privire la originea pandemiei. În acest sens, Minustrul de Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că este de acord cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, în ceea ce privește nivelul de acces acordat unei misiuni a OMS de cercetare a circumstanțelor apariției coronavirusului. „Cred că este destul de evident că majoritatea dovezilor par să indice faptul că boala îşi are originea în Wuhan. Prin urmare, cred că trebuie să aflăm cu toţii cât de multe putem despre cum s-ar fi putut întâmpla, întrebările zoonotice pe care oamenii le pun. Cred că avem nevoie de cât mai multe date posibil”, a întărit și Boris Johnson.

De altă parte, discuțiile din ce în ce mai aprinse cu privire la emiterea unor certificate de vaccinare anti coronavirus ocupă un spațiu suficient de mare și în agenda Guvernului de la Londra. Cu toate că nu ar intenționa să le introducă pentru uz în interiorul țării, Regatul Unit va emite aceste certificate pentru locuitorii săi dacă ele sunt solicitate de alte state în vederea călătoriei. „La nivel internațional, dacă alte țări vor cere un certificat de vaccinare, atunci cred că este corect să facilităm acest lucru”, a punctat coordonatorul britanic al campaniei de vaccinare, Nadhim Zahawi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page