Potrivit INS, românii se bucură de creșterea veniturilor și de o putere de cumpărare mai mare
În timp ce pentru multe persoane, chiar și din cele mai dezvoltate și bogate orașe ale lumii, pandemia de coronavirus a venit la pachet cu o serie de provocări și îngrijorări, în România, o analiză efectuată de Institutul Național de Statistică (INS), arată că în anul de pandemie 2020-2021, salariul mediu net pe economie a crescut de la 3.182 de lei, cât era în aprilie anul trecut, până la 3.561 de lei cât a ajuns în aprilie anul acesta. Datele arată că cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii precum tehologia informației (8.671 lei), în timp ce valorile cele mai mici au fost raportate în hoteluri și restaurante (1.790 lei).
"Evoluția salariului mediu net pe economie reprezintă o fotografie a economiei reale și a discrepanțelor tot mai adânci între diversele sectoare de activitate. În anul pandemiei, IT-ul, sectorul medical și serviciile financiare s-au aflat printre câștigători, în timp ce HORECA, sectoarele conexe și industria de prelucrare au înregistrat scăderi semnificative, adâncind și mai mult prăpastia câștigului salarial. Ideea de creștere unitară a nivelului de trăi a devenit, astfel, doar un concept, o lozincă pe hârtie, într-o economie în care supraviețuirea a fost și rămâne cuvântul de ordine în anul pandemiei. Statistica mai arată un lucru relevant - discrepanța tot mai mare dintre sectorul public și cel privat. În timp ce marea majoritate a angajaților din sectorul privat s-a confruntat cu disponibilizări și reduceri de salarii, în sectorul public, protecția socială a funcționat ireproșabil. Statul le-a asigurat angajaților săi salariile, primele, sporurile și bonurile de vacanță, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că politicienii sunt mai preocupați să-și protejeze angajații din sectorul bugetar, un bazin electoral pe care l-au favorizat întotdeauna. În tot acest timp, cei care au ghinionul să nu fi prins un loc de muncă la stat sunt sufocați de taxe pe muncă, dovadă statistica care arată că avem cele mai mari taxe pe salariul minim, raportate la venit, din UE", a declarat economistul, Adrian Negrescu.
Astfel, în timp ce unele domenii de activitate s-au chinuit foarte mult să supraviețuiască crizei economice cauzate de pandemie, angajații români de la stat au fost protejați, chiar și împotriva inflației, deoarece aceștia s-au bucurat și de o creștere a salariilor. În condițiile în care salariul mediu net este de 3.561 de lei, în administrație publică și apărare sau asigurări sociale din domeniul public salariul în luna aprilie 2021 ajunsese la 5.065 de lei, cu peste 50% peste media pieței. Comparativ cu industrii precum cea a restaurantelor și hotelurilor sau a industriei mobilei, angajații de la stat sunt plătiți de aproape 3 ori mai bine. În hoteluri și restaurante, în aprilie, anul trecut, în mijlocul stării de urgență, salariile le scăzuseră angajaților la minimumul pe economie, 1.340 de lei, iar anul acesta a urcat la 1.790 de lei, după ce au început să apară primele vaccinuri și chiar semne de relaxare. "Puțin mai sus de cei din horeca, sunt angajații din industria pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, care anul trecut erau plătiți cu 1.618 lei pe luna, iar acum le-a crescut salariul până la 1.901 lei", informează Protv.
La polul opus, INS relevă faptul că două treimi din sectoarele economice din România au salariul mai mic decât media salariului net pe țară, aceasta fiind ridicată de industrii ultraperformante precum IT-ul, sectorul petrolier, financiar, prelucrarea tutunului și cel de stat. Anul acesta în aprilie însă, salariile bugetarilor au fost mai mici decât în luna martie iar motivul constă în faptul că aceștia nu au mai avut atât de multă activitate. "În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-7,8% că urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv în administrație publică (-0,7%). În sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă (+0,4%)", se arată în raportul INS.
Cu toate acestea, în ultimul an salariile angajaților din administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public, a crescut de la 4.935 de lei până la 5.065 de lei. Și asta în condițiile în care salariile le-au scăzut față de luna martie cu 34 de lei.
În data de 12 iunie, Premierul român, Florin Cîțu a transmis public faptul că INS a anunţat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare a românilor dovedind astfel că veniturile românilor cresc “cu adevărat”, nu doar pe hârtie. În opinia premierului, acesta este efectul guvernării liberale care este bazată pe reformă şi investiţii. “Creşte puternic puterea de cumpărare a românilor! INS a anunţat ieri: ‘Aprilie 2021 comparativ cu Aprilie 2020- Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%.’ Aşa arată o revenire în forţă a unei economii după cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Dar şi mai important INS a anunţat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8.4%. Indicele câştigului salarial real a fost 108,4% pentru luna aprilie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent’. Acest lucru înseamnă că veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie. Cu un venit mai mare se pot cumpăra, pe bune, mai multe lucruri. Asta înseamnă guvernare liberală, putere de cumpărare mai mare pentru toţi românii. Am luat cele mai bune măsuri pentru economie şi se vede. Reformă în toate cotloanele statului şi investim. Suntem abia la început”, a scris Cîţu, mândru, pe pagină sa de Facebook.
Comments
Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Comments