top of page

Polonia a înregistrat un număr record de decese cauzate de Covid-19 - aproape 800



Cu numai două zile înainte de încheierea anului 2021, Omicron – noua variantă a coronavirusului, face ravagii în întreaga lume. Considerată a fi mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron s-a răspândit deja în peste 100 de țări cauzând o explozie de cazuri noi de contaminare. Lovită din plin de acest inamic invizibil, Europa se află la răscruce, fiind nevoită să decidă între revenirea la lockdown sau îngăduirea petrecerilor de Revelion. Între timp, mai multe țări au recurs la înăsprirea măsurilor de restricție.

Depistată acum o lună de zile, Omicron a reușit deja performanța de a înregistra recorduri nemaiîntâlnite de la începutul pandemiei. În acest sens, America a raportat marți, cel mai mare bilanț zilnic de noi infectări și anume, 512.000 de teste pozitive. Potrivit autorităților sanitare, numărul persoanelor infectate cu Covid-19 ar fi mult mai mare însă nu există suficiente teste pentru a putea fi confirmate.

De altă parte, autorităţile spun că aici ar putea fi incluse un număr considerabil de cazuri anterioare, pentru că multe centre de testare au fost închise în perioada Crăciunului şi rezultatele au fost trimise cu întârziere. Totuși, media media creşterii numărului de infecţii într-o săptămână a ajuns la cel mai înalt nivel anul acesta - aproape 254.500.

În Franța, ultimele 24 de ore s-au soldat cu cel mai mare record de cazuri noi depistate vreodată în cei doi ani de când coronavirusul a apărut în lume – peste 200.000 de noi cazuri. Potrivit Ministrului Sănătăţii, Olivier Véran, Franța se confruntă cu un val tsunami și a avertizat că la începutul lunii viitoare țara ar putea trece de 250.000 de teste pozitive pe zi.

Parisul a anunţat noi restricţii, dar le-a amânat până după Revelion. Printre acestea se numără obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber, oamenii vor munci de acasă cel puţin 3 zile pe săptămână, acolo unde este posibil iar cluburile de noapte vor rămâne închise, în ianuarie, pentru cel puţin încă trei săptămâni. „Măsura se aplică persoanelor cu vârsta peste 11 ani, cu excepţia persoanelor care se deplasează în interiorul vehiculelor, a bicicliştilor şi a utilizatorilor de vehicule cu două roţi sau a persoanelor care practică o activitate sportivă” a precizat prefectura din Paris într-un comunicat, cu referire la obligativitatea purtării măștii în aer liber.

„Cred că guvernanții fac ce pot cu informațiile pe care le au la dispoziție despre acest virus care s-a răspândit în toată lumea, nu doar aici. Sperăm doar că nu va mai fi a cincea, a șasea, a șaptea sau a opta doză, dar cred că fac și ei ce pot”, a mărturisit o turistă.

De departe, Marea Britanie este fruntașă la numărul de cazuri noi de coronavirus în Europa. În fiecare zi, autoritățile sanitare mai confirmă un record. Numai în 24 de ore, au fost înregistrate aproape 129.500 de cazuri noi. Totuși, Guvernul de la Londra a decis că nu este nevoie de noi restricții, cel puțin până la Anul nou. Scuza premierului Boris Johnson constă în faptul că în Anglia, campania de vaccinare a permis menținerea pandemiei sub control.

„Îmi pare rău să o spun, dar majoritatea covârşitoare a celor care ajung la terapie intensivă în spitalele noastre sunt persoane nevaccinate cu doza booster. Dacă nu eşti vaccinat, riscul să ajungi în spital bolnav de Covid este de 8 ori mai mare. Vaccinaţi-vă cu doza booster pentru protecţia voastră şi bucuraţi-vă de Anul Nou, dar cu prudenţă!”, a transmis Boris Johnson.

Cu un nivel de cinci ori mai ridicat decât la începutul lunii decembrie, Spania se confruntă cu o rată record de infectare pe 14 zile. Aceasta a crescut de la 1.360 de cazuri la 100.000 de persoane la 1.206 cât era cu o zi în urmă. Totuși, de teamă că impunerea unui noi lockdown ar afecta economia țării, oficialii au decis ca mai degrabă să țină pasul cu noile creșteri de infectări și lipsa personalului infectat. Astfel, astăzi, Spania a decis să reducă perioada de izolare pentru cei testați pozitiv la coronavirus de la zece la șapte zile. Totodată, aceeași va fi şi durata carantinei pentru cei aflaţi în contact apropiat cu persoane la care s-a confirmat infecţia.

Ministrul sănătăţii, Carolina Drias, şi şefii regionali ai sistemului sanitar au fost de acord în unanimitate având în vedete că insuficienţa personalului din cauza perioadelor lungi de carantină a perturbat unele sectoare economice.

Nici estul Europei nu o duce mai bine în lupta cu pandemia de Covid-19. În ultimele 24 de ore, Polonia a raportat un record sumbru de peste 790 de decese asociate acestei boli. Conform autorităților, peste trei sferturi dintre victime erau nevaccinate. Cu o rată a vaccinării de 55%, Polonia se numără printre codaşii din Uniunea europeană la imunizare anti-Covid.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page