top of page

Peste 55 de ore de lucru pe săptămână crește riscul de deces cauzat de accidente vasculare cerebrale



În ciuda faptului că era tehnologiei a facilitat multe dintre sectoarele muncii, în lume, multe țări trec printr-o discrepanță uriașă între orele lucrate de unii și de alții. Astfel, în statele unde mâna de lucru este mai ieftină, oamenii sunt nevoiți să lucreze foarte multe ore pentru a-și asigura traiul, în timp ce în țările foarte dezvoltate, munca este mai degrabă de domeniul intelectual decât una fizică. În ambele cazuri însă, de la un colț al lumii la altul, numărul orelor de lucru diferă iar în acest sens, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de la Organizația Internațională a Muncii (ILO) au realizat un studiu în urma căruia se relevă faptul că un număr de peste 55 de ore de lucru pe săptămână crește riscul de deces cauzat de accidente vasculate cerebrale și boli cardiace.

Această concluzie este una destul de îngrijorătoare în condițiile în care numărul persoanelor care lucrează mai multe ore este în cresete, fiind în prezent de 9% din populația mondială totală.

Conform datelor înregistrate în 2016, numărul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese cauzate de atacuri cerebrale și boli cardiace. Mai precis, 398.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână. Studiul OMS și ILO, publicat în revista Environment International, arată că între 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de numărul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%. Conform acestui raport, un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână.

După cum era de așteptat, analiza a scos în evidență faptul că problema bolilor legate de muncă este semnificativă în special la bărbați (în condițiile în care 72% dintre decese au apărut în rândul bărbaților), la persoanele care trăiesc în regiuni din Pacificul de Vest și Asia de Sud-Est și la lucrătorii de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

“Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează multă lume. Telemunca a devenit normă în multe industrii, iar graniţele dintre casă şi serviciu dispar deseori. Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, angajatorii şi lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sănătatea angajaţilor”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate. Este momentul ca toţi - guverne, angajatori şi salariaţi - să recunoaştem în sfârşit că un număr mare de ore de lucru poate duce la decese premature”, a subliniat dr. Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.

În cadrul Uniunii Europene, în 2018, un angajat cu normă întreagă a lucrat în medie 40,3 ore într-o săptămână obișnuită de lucru, bărbații muncind în medie 41 de ore, față de 39,3 ore în cazul femeilor. Potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), cele mai multe ore lucrate (42) erau făcute de angajații din sectorul mineri și cei care lucrează în cariere (de piatră, marmură, nisip), în timp ce, cele mai puține ore (38,1), erau muncite de cei din domeniul educației.

Acum doi ani și jumătate, cea mai lungă săptămână de muncă era în Marea Britanie (parte a Blocului comunitar, pe atunci; 42,3 ore), iar cea mai scurtă în Danemarca (singura țară din UE unde se lucrează sub 38 de ore pe săptămână). După Marea Britanie, urma Cipru (41,7 ore), Austria (41,4 ore), Grecia (41,2 ore), Polonia şi Portugalia (ambele cu 41,1 ore), Bulgaria (41 ore), Slovenia (40,8 ore), România, Cehia şi Slovacia (toate cu 40,7 ore). La polul opus, după Danemarca (37,8 ore), urma Italia (38,8 ore), Olanda şi Franţa (ambele cu 39 ore), Finlanda şi Irlanda (ambele cu 39,1 ore).

Anul acesta însă, Finlanda anunța un proiect inovator în cadrul căruia își dorea introducerea unui program de lucru flexibil, cu patru zile lucrătoare pe săptămână, în care angajații ar fi urmat să petreacă 6 ore la locul de muncă. Până în prezent, acest program nu a fost aprobat.

Conform unei analize făcute de Wall Street, în lume, țara cu cele mai multe ore lucrate pe săptămână este Mexic. Aici, se muncește în medie de 45 de ore pe săptămâna, înregistrând cea mai mare medie în rândul țărilor industrializate. Din păcate, deși un mexican muncește cu 519 ore pe an, mai mult decât un american, sud-americanul câștigă doar o cincime din salariul acestuia din urmă. Un factor extrem de important în această statistică îl reprezintă faptul că doar o treime dintre adulții (26 - 64 ani) din Mexic au o diplomă de liceu confirmând încă o dată faptul că persoanele cu mai puține studii, este nevoită să muncească mai mult.

Chile este următoarea țară cu ore multe lucrate pe săptămână. Cu o medie anuală de 2.102 ore lucrate, aproximativ 16% dintre muncitori petrec la locul de muncă mai bine de 50 de ore pe săptămână. Din păcate, diferențele între clasele sociale sunt foarte mari în Chile. În timp ce cei mai bogați 20% de cilieni au un venit anual net de 31.000 dolari, cei mai săraci 20% trăiesc cu doar 2.400 dolari anual.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page