top of page

Peste 3 miliarde de doze de vaccin anti-coronavirus au fost administrate la nivel global



Sătui de izolare, distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție, oamenii speră că vaccinurile produse împotriva noului coronavirus va pune punct pandemiei cât mai curând. Cu toate că au trecut deja șapte luni de când a fost administrat primul vaccin din lume împotriva Covid-19, virusul a suferit mai multe mutații, iar răspândirea acestora continuă să crească numărul de cazuri cu contaminări. De altă parte și bilanțul deceselor asociate acestei boli crește de la o zi la alta.

În timp ce unele țări par să țină sub control amenințarea mutațiilor prin impunerea mai multor restricții dar și a accelerării campaniilor de vaccinare, altele se văd depășite de situație. Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țările din Africa duc lipsă de vaccinul împotriva coronavirus, determinând o luptă injustă împotriva pandemiei. Totuși, din punct de vedere statistic, datele oficiale arată că la nivel global au fost administrate peste 3 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Dacă orimul miliard de doze administrate a fost atins la 20 de săptămâni după debutul din decembrie anul trecut al primelor campanii de vaccinare în masă, iar al doilea doilea miliard a fost atins după alte șase săptămâni, în ceea ce privește al treilea miliard de doze administrate la nivel mondial a fost nevoie de mai puțin de alte patru săptămâni.

Țara cu cele mai multe doze administrate (40% din totalul efectuat în întreaga lume) este China. Aici, au fost injectate peste 1,2 miliarde de doze. Pe locul doi se află India cu 329 de milioane de doze administrate, în timp ce Statele Unite ale Americii ocupă locul trei, cu 324 de milioane de doze injectate.

Raportat la populațiile naționale, dintre țările cu peste 1 milion de locuitori, Orientul Mijlociu este zona geografică aflată pe podiumul vaccinărilor anti-Covid 19. Apropiindu-se sau chiar depășind 60% din populația națională vaccinată cu schema completă de imunizare, Emiratele Arabe Unite a raportat 153 de doze la 100 de locuitori, Bahrain 124 de doze la 100 de locuitori și Israelul 124 de doze la 100 de locuitori.

Conform Protv, „în acest clasament urmează Chile (118 doze la 100 de locuitori), Marea Britanie (113/100), Mongolia (111/100), Uruguay (110/100), Ungaria (107/100), Qatar (107/100) şi Statele Unite (98/100). Aceste ţări au vaccinat cu schemă completă aproximativ jumătate din populaţia lor totală (între 46% şi 54%)”.

În Uniunea Europeană, autoritățile sanitare au administrat 357 de milioane de doze. Dacă obiectivul inițial era vaccinarea completă (cu două doze) a 70% din populația sa până în luna iunie, mai multe probleme a făcut ca această realizare să întârzie. În prezent, 50% din populația Blocului comunitar a primit o doză de vaccin și doar 32% s-a vaccinat complet. De departe, Malta – cea mai mică țară din Uniunea Europeană, se află în fruntea clasamentului cu cele mai multe doze administrate, lăudându-se cu faptul că peste 70% din populația sa este deja complet vaccinată. „Cele mai populate state din UE - Germania, Franţa, Italia şi Spania - gravitează în jurul procentului de 50% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, iar aproximativ o treime din populaţiile lor naţionale sunt vaccinate cu schemă completă”, informează Protv.

Din păcate, discrepanța dintre țările cu potențial economic dezvoltat și cele sărace, a determinat o diferență colosală și în ceea ce privește numărul de doze cu vaccin anti-coronavirus primite pentru a lupta împotriva pandemiei. Potrivit Băncii Mondiale, țările cu venituri mari au administrat, în medie, 79 de doze la 100 de locuitori, în timp ce țările cu venituri mici, au administrat o singură doză la 100 de locuitori.

Mai mult, cinci țări încă nici nu și-au început campaniile de vaccinare: Tanzania, Burundi, Eritreea, Haiti și Coreea de Nord. În ceea ce privește numele vaccinului cel mai administrat la nivel mondial, AstraZeneca ocupă primul loc. Astfel, cu toate că s-a confruntat cu o criză de credibilitate din cauza unui scandal care privește efectele sale secundare, neobișnuite, vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford a fost administrat în aproape 80% din țările și teritorile care își vaccinează rezidenții (171 din 216 țări și teritorii). Următoarele clasate sunt: Pfizer-BioNTech (102 ţări şi teritorii - 47%), Sinopharm şi Moderna (48 de ţări şi teritorii - 22%), Sputnik V (41 ţări şi teritorii - 19%), Johnson & Johnson (31 ţări şi teritorii - 14%) şi Sinovac (24 ţări şi teritorii - 11%).

În prezent, răspândirea variantei Delta (varianta indiană a noului coronavirus) îi îngrijorează cel mai mult pe specialiști. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în timp ce noile cazuri zilnice scad în Europa, proporția alcătuită din varianta Delta este în creștere. Numai în Marea Britanie, spre exemplu, varianta Delta a devenit dominantă d mai multe săptămâni eliminând varianta dominantă anterioară, Alfa, cunoscută și ca varianta britanică din trecut. Conform datelor autorităților britanice, între 7 și 21 iunie, varianta Delta era responsabilă pentru 95% dintre cazurile pozitive eșantionate în Regatul Unit.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page