Pentru a doua oară în acest an, Londra nu a raportat niciun deces provocat de coronavirus
Lupta împotriva noului coronavirus este umbrită de presiunea europenilor care se așteaptă ca autoritățile să aprecieze eforturile pe care aceștia le-au depus în desele și prelungitele carantine naționale și o dată cu venirea sezonului estival, restricțiile vor fi relaxate. Nerăbdarea de a se întoarce la normalitate este atât de apăsătoare încât, în multe orașe de pe bătrânul continent, au loc proteste împotriva guvernelor care restricționează libertatea oamenilor. În același timp, oficialii fac tot ce le stă în putere pentru a se asigura că există suficiente doze de vaccin în campaniile de imunizare, sperând ca astfel, să se atingă curând, imunizarea colectivă.
În capitala, Marii Britanii (țara cu cel mai mare ritm de vaccinare din Europa), oficialii au transmis că în ultimele 24 de ore nu a fost raportat niciun deces provocat de Covid-19, fiind pentru a doua oară în acest an când nu sunt raportate decese. Această veste îi încurajează pe guvernanți să considere campania de vaccinare și lockdownul național, ca fiind două chei ale succesului înregistrat de personalul medical. Mai mult, datele raportate de autorități pentru ziua de 28 martie, arată că niciun pacient nu a decedat în Londra în decirs de cel mult 28 de zile de la infectarea cu noul virus.
Dacă la începutul lui februarie, capitala engleză înregistra o creștere abruptă a infectărilor de coronavirus, cînd numărul deceselor zilnice depășea 200, astăzi, autoritățile de la Londra se bucură nespus de această nouă statistică. În plus, vestea rezultatelor obținute în lupta împotriva noului coronavirus îi va bucura și pe cetățeni, care de astăzi se bucură oficial de o primă etapă a relaxării restricțiilor, permițându-li-se să se întâlnească în număr de șase persoane.
Următoarea etapă a relaxării restricțiilor va fi în data de 12 aprilie când magazinele neesențiale, saloanele de înfrumusețare, terasele, grădinile de vară și sălile de sport se vor redeschide. De altă parte, responsabilii britanici cer apăsat oamenilor să rămână precauți ca să nu irosească progresele atât de greu obținute.
În Belgia, în schimb, abia au intrat în vigoare noile restricții. Una dintre măsurile noi adoptate prevede accesul în magazinele neesențiale doar cu programare. „Am programat un client abia la ora 15:00, așa că avem timp să vorbim. De azi dimineață au intrat în magazin doar doi oameni: poștașul și un client cu rezervare”, a mărturisit un vânzător din Belgia.
Între timp, lipsa dozelor de vaccinare a determinat decizia autorităților de a închide pentru câteva zile, cel puțin 10 centre de vaccinare. „Dispunem de doar 25%-30% din dozele așteptate în primul trimestru”, a precizat Xavier De Cuyper, Agenția Federală pentru Medicamente. Într-o situație și mai critică se află Franța care, în cursul zilei de sâmbătă a raportat 42.619 de noi infectări. Această explozie a creșterii cazurilor de coronavirus i-a determinat pe oficiali să decidă întărorea controalelor la aeroporturi și pe șosele. Aceste restricții de trafic au fost instituite în 19 deparatmente, inclusiv în capitala franceză, Paris. Potrivit autorităților, în aceste zone, deplasările la peste 10 km de casă sunt interzise fără motive imperative. De altă parte, aici magazinele neesențiale sunt închise iar clasele de liceu se țin doar cu jumătate dintre elevi.
În opinia a tot mai mulți medici francezi, restricțiile parțiale impuse de guvern sunt insuficiente în fața variantelor de coronavirus care se răspândesc rapid. Numai în cazul bolnavilor internați la terapie intensivă, personalul medical a conformat ieri, 4.872 de pacienți, reprezentând un record pe anul 2021. În plus, nici campaniile de vaccinare nu ajută foarte mult. Conform oficialilor, doar 5% dintre adulții francezi au fost complet vaccinați până acum.
Comisarul European pentru piața internă, francezul Thierry Breton, a ținut însă să insufle un strop de optimism compatrioților săi și, în general, europenilor, dezvăluind cum va arăta mult-așteptatul pașaport de imunitate. „Am adus un model de pașaport să vi-l arat. Iată-l! Pașaportul conține numele persoanei, data nașterii, numărul actului. Acest cod QR indică dacă ai fost vaccinat și cu ce ser, dacă ai avut boala, dacă ai sau nu anticorpi, iar pentru cei care nici nu sunt vaccinați, nici n-au avut boala, rezultatele unui test PCR. Eliberarea acestor pașapoarte va începe la jumătatea lunii iunie. Cum îl va folosi va decide fiecare stat membru, ideea e ca în acel moment să avem un instrument care să permită redeschiderea. Aceste pașapoarte vor fi armonizate, la fel peste tot”, a transmis francezul Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.
În Slovenia, acolo unde în februarie, guvernul a relaxat restricțiile împotriva noului coronavirus, oficialii au decis ieri o nouă închidere parțială, inclusiv înăsprirea măsurilor la granițe, având în vedere și sutuația alarmantă din țările vecine.
„Magazinele considerate neesenţiale, instituţiile culturale şi religioase vor fi închise între 1 şi 12 aprilie, adunările vor fi interzise, iar deplasarea limitată la regiunea de reşedinţă. Totodată, firmele sunt îndemnate să adopte telemunca, în măsura posibilităţilor, iar elevii vor rămâne acasă şi vor urma şcoala online. Locuitorii din Slovenia nu vor mai putea ieşi din ţară decât cu un certificat de vaccinare sau de imunitate post-infectare”, informează Protv.
„Suntem într-o cursă contra cronometru.Sper la un impact pozitiv al lockdownului după 12 aprilie. Ne aşteptăm la un nivel suficient de vaccinare pentru îngrădirea epidemiei abia în iulie”, a spus premierul conservator Janez Jansa, într-o conferinţă de presă.
Commenti