top of page

Pentagonul crede că Rusia este ”frustrată” de rezistenţa fermă a Kievului

Ca într-un film de groază, unde spaima și teroarea devin din ce în ce mai apocaliptice, imagini din satelit arată cum, în a șasea zi de război între Rusia și Ucraina, după mai multe runde de negocieri eșuate în cursul zilei de ieri, astăzi, un convoi de tancuri și blindate pe 64 de kilometri se îndreaptă spre Kiev. Potrivit companiei de tehnologie prin satelit, Maxar Technology, există și imagini care arată trupe terestre şi elicoptere de atac în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

În timp ce Rusia insistă să distrugă și să preia controlul asupra primelor cele mai mari orașe ucrainene, Kiev și Harkov, se aud explozii puternice la Herson, în sudul Ucrainei. Acest oraș-port care se întinde pe râul Nipru și care se află la nord de peninsula Crimeea, pare să fi fost blocat complet de forțele de la Moscova.

Amenințarea Rusiei este una covârșitoare în condițiile în care ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite ale Americii, Oksana Markarova, a transmis că Rusia a folosit o armă interzisă de Convenția de la Geneva. „Au folosit o bombă cu vid astăzi, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva. Pagubele pe care Rusia încearcă să le provoace Ucrainei sunt foarte mari. Bombele cu vid sunt explozibili de înaltă presiune care pot avea efecte extrem de distructive. Proiectilele pentru arma termobarică sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă”, a spus ea.

Din păcate, Rusia nu are de gând nici să oprească și nici să încetinească invazia. Cu toate că armata rusă a avansat mai puțin decât se aștepta după cinci zile de război, experții cred că țara condusă de Vladimir Putin încearcă o joncțiune în sudul Ucrainei în timp ce se pregătește în mod simultan să lovească puternic Kievul și alte centre urbane.

Conform estimărilor efectuate de Pentagon, peste 50% dintre forțele ruse pe care Putin le-a comasat împotriva Ucrainei au intrat în această țară. „Nu există un impas. Să existe dficultăţi este normal, este război. Poate că au probleme logistice, însă indiferent de ceea ce ni se spune, ei înaintează. Doar că nu atât de repede ca în filmele de la Hollywood. Două surse, una diplomatică, una din domeniul securităţii, declară că Moscova se pregăteşte să lanseze iminent o nouă ofensivă militară. Ei pregătesc ceva cu adevărat masiv. Un al doilea val al războiului urmează să lovească Ucraina, în mod iminent, iar ruşii au primit dispoziţii logistice pentru a-l lansa”, declară pentru AFP directorul cabinetului strategic La Vigie, Olivier Kempf.

Acest război inițiat de Rusia, la adresa Ucrainei este unul împotriva întregii umanități fapt pentru care mai multe țări s-au aliat Ucrainei prin impunerea unor sancțiuni dure împotriva Moscovei. De asemenea, milioane de oameni din întreaga lume protestează în stradă pentru ca președintele rus, Vladimir Putin să oprească atacul nemilos lansat acum șase zile. Printre aceștia se numără și mii de ruși.

Mai precis, 6.440 de persoane au fost arestate după protestele împotriva războiului din Ucraina. Potrivit portalului pentru drepturi civile OVD-Info, numai ieri, au fost arestate cel puțin 413 persoane. Aproximativ jumătate dintre arestări, 3.126, au fost realizate în timpul protestelor organizate la Moscova, în timp ce 2.084 de arestări s-au produs la Sankt Petersburg.

Autoritățile au îndemnat populația să nu participe la mitinguri neautorizate, pe care le-au interzis în mod repetat, invocând inclusiv pandemia.

Împotriva Rusiei s-au aliat mai multe țări și instituții, sancționând-o cu intenția de a-l determina pe Putin să oprească invazia asupra Ucrainei. După ce, mai multe state au decis să oprească orice zbor din și spre Rusia, băncile dar și tranzacțiile ruse au avut de suferit. Recent, Disney a anunțat că nu își va mai lansa filmele în Rusia, în timp ce Federația Internațională de taekwando i-a retras centura neagră. Liderul rus primise centura neagră de 9 Dan, cea mai înaltă distincţie în arte marţiale orientale, în 2013, la o vizită în Coreea de Sud.

Înconjurată de ruși din toate părțile, Ucraina cere disperată ajutorul internațional. La apelul președintelui ucrainean, mai mulți lideri au răspuns afirmativ trimițând muniție dar și ajutor umanitar. Potrivit președintelui american, Joe Biden, super puterea mondială, Statele Unite ale Americii, contină să acorde sprijin pentru poporul ucrainean și este dispusă să impună costuri severe Rusiei.

„Am vorbit astăzi cu aliaţii şi partenerii pentru a discuta despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să acordăm sprijin pentru poporul ucrainean, în timp ce acesta îşi apără ţara şi ne afirmăm disponibilitatea de a continua să impunem costuri severe Rusiei dacă situaţia nu se detensionează”, a scris Biden pe Twitter.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page