top of page

Pe zi ce trece se înmulțesc cazurile de variala maimuței



La numai o săptămână de când a fost depistat primul caz de variola maimuței pe teritoriul Europei, numărul de cazuri înregistrate a explodat. Numai în Marea Britanie, autoritățile sanitare au anunțat în cursul zilei de astăzi că au depistat alte 36 de cazuri noi. În timp ce majoritatea sunt atribuite Angliei, Sistemul de Sănătate Publică (NHS) a confirmat astăzi și primul caz în Scoția.

Mai mult, potrivit Agenţiei pentru securitate sanitară din Marea Britanie (UKHSA) noile cazuri a urcat numărul total al infectărilor confirmate în Anglia începând din 7 mai la 56, dar a subliniat că, deşi focarul este îngrijorător, riscul rămâne mic pentru britanici.

Conform prim-ministrului britanic Boris Johnson, guvernul său analizează cu atenţie circumstanţele referitoare la transmitere. „Este în principiu o boală foarte rară, iar până acum consecinţele nu par să fie foarte grave, dar este important să o ţinem sub supraveghere”, le-a declarat Johnson reporterilor.

La rândul său, UKHSA a reiterat faptul că infecţia nu se transmite cu uşurinţă în rândul oamenilor. „Alături de rapoarte ale unor cazuri suplimentare identificate în alte ţări la nivel global, continuăm să identificăm cazuri noi în Regatul Unit. O proporţie notabilă dintre cazurile recente din Marea Britanie şi Europa au fost depistate la bărbaţi gay şi bisexuali, aşa că îi încurajăm în mod special pe aceşti bărbaţi să fie atenţi la simptome Recomandăm ca persoanele cu risc ridicat care au fost contacţi apropiaţi ale unor cazuri confirmate să se izoleze timp de 21 de zile”, a precizat medicul-şef al UKHSA, Susan Hopkins, potrivit Agerpres.

Între timp, Maria van Kerkhove, şefa unităţii OMS pentru boli emergente şi zoonoze, precum şi director tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19 a precizat că „cele peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate din focarul recent depistat în Europa şi America de Nord nu au fost severe”.

O avertizare pentru persoanele care au mai mulți parteneri sexuali vine și din partea Agenției europene însărcinată cu bolile ECDC. Conform acesteia, riscul contaminării cu variola maimuţei este ”foarte slab” în rândul populaţiei generale, însă este ”mare” în cazul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali. „Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută. Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată.

Recomandăm izolarea tuturor persoanelor infectate până când leziunile provocate de boală sunt complet vindecate”, a anunţat această agenţie din cadrul UE în prima sa evaluare a riscurilor medicale după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri în Europa şi America de Nord.

Potrivit Agerpres, variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră puternică şi evoluează rapid cu o erupţie cutanată, care formează pustule pe tot corpul, în special în zona feţei. Această boală, considerată “o verişoară” mai puţin periculoasă a variolei umane, eradicată de aproximativ 40 de ani, este endemică în Africa de Vest şi Africa Centrală, potrivit Agerpres.

În total, 85 de cazuri au fost recenzate până în prezent în opt ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia şi Suedia), potrivit ECDC. Autorităţile sanitare din Danemarca au anunţat luni depistarea unui prim caz.

Pe lângă raporturile sexuale, contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat sunt considerate vectori posibili, a precizat agenţia europeană.

„Sunt preocupată de creşterea numărului de cazuri semnalate de variola maimuţei în UE şi la nivel mondial. Urmărim situaţia cu mare atenţie şi, chiar dacă probabilitatea de contagiere pentru populaţia generală este scăzută, lucrurile pot să evolueze. Dacă se produce o transmitere de la om la animal şi virusul se răspândeşte în populaţia de animale, există un risc ca boala să devină endemică în Europa”, a declarat comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides, citată în comunicatul publicat de ECDC.

În timp ce această boală este confirmată de tot mai multe țări ale lumii, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avertizat că epidemia reprezintă ceva „de care toată lumea ar trebui să fie îngrijorată”.

„Oficialii americani din domeniul sănătății analizează posibile tratamente și vaccinuri. Lucrăm din greu să ne dăm seama ce trebuie să facem”, le-a spus Biden, duminică, jurnaliștilor aflați la o bază aeriană din Coreea de Sud, înainte de a pleca spre Japonia cu aeronava Air Force One.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page