top of page

Pandemia de coronavirus a schimbat total clasamentul țărilor unde se trăiește cel mai bine


Rapiditatea și profesionalismul de care au dat dovadă anumite țări în lupta cu pandemia de coronavirus, reprezintă principalul factor care stă la baza restructurării clasamentului mondial privind orașele în care este cel mai bine să trăiești. Dacă înainte de sfârșitul lui 2019, acest clasament avea la baza alți factori de repartizare, faptul că un inamic invizibil a înghenunchiat o întreagă planetă într-un mod neimaginat de nimeni până la acest moment, i-a făcut pe experți să înțeleagă că potențialul anumitor țări de a gestiona crizele neașteptate reprezintă în prezent, cheia unei vieți protejate.

Astfel, dacă în anii trecuți, clasamentul țărilor în care este cel mai plăcut să trăiești era condus de state europene, pandemia a scos la iveală faptul că Australia, Japonia și Noua Zeelandă sunt locuri în care calitatea vieții capătă o altă nuanță. Datorită măsurilor lor rapide împotriva Covid-19, orașul Auckland din Noua Zeelandă se situează în vârful clasamentului anual realizat de săptămânalul The Economist privind cele mai bune oraşe pentru locuit. Acesta este urmat de Osaka (Japonia), Adelaide (Australia), Tokyo (Japonia) şi Wellington (Noua Zeelandă).

“Auckland a urcat în topul clasamentului datorită abordării sale reuşite de a contracara pandemia de coronavirus, care a permis societăţii să rămână deschisă şi oraşului să aibă performanţe mai bune în ceea ce priveşte educaţia, cultura şi mediul”, conform unui comunicat de presă ce însoţeşte studiul.

La polul opus, oraşele europene care au avut rezultate deosebit de bune anii trecuți, au coborât multe poziții în ediţia din acest an. Viena (Austria), considerată anterior cel mai agreabil oraş între 2018 şi 2020, a coborât pe locul 12, în timp ce Hamburg (Germania), a scăzut cu 34 de locuri, ajungând pe locul 47. “Stresul asupra resurselor spitaliceşti care a crescut în cazul majorităţii oraşelor germane şi franceze şi restricţionarea deplasărilor şi a adunărilor, care au limitat oferta culturală sunt unii din factorii care au determinat această schimbare”, explică studiul.

De altă parte, cea mai semnificativă creştere a fost înregistrată de Honolulu (Hawaii, SUA), ajungând pe locul 14, cu o creştere de 46 de locuri “datorită progreselor mari în ceea ce priveşte limitarea pandemiei şi desfăşurarea programului de vaccinare”. La coada clasamentului, Damasc (Siria) rămâne oraşul cu cel mai dificil trăi din cauza războiului civil.

Între timp, mai multe țări ale lumii caută soluții cu privire la ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus în condițiile în care acestea trebuie să se asigure că rata cazurilor de infectare nu va crește sub amenințarea iminentă a tulpinilor de Covid-19.

În acest sens, Comisia Europeană a făcut deja un prim pas, adoptând așa numitul certificat digital Covid, care facilitează călătoriile în interiorul UE și contribuie la redresarea economică. În cursul zilei de astăzi, cu 546 de voturi `pentru`, 93 de voturi `împotriva` și 51 de `abțineri`, eurodeputații au aprobat definitiv acest document. Certificatul, în formă digitală sau pe suport de hârtie, va fi emis gratuit de către autoritățile naționale și va include un cod QR. Programat să fie activ încă de la data de 1 iulie, pe un termen de 12 luni, documentul va dovedi dacă deținătorul sau a fost vaccinat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul Covid-19. Practic, va fi vorba de trei certificate distincte.

Pentru a nu fi falsificate, oficialii au decis să introducă un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. De altă parte, deținerea acestui certificat nu este o condiție esențială pentru a beneficia de libertatea de circulație și nici nu va fi considerat un document de călătorie. El rămâne opțional. Totuși, deținerea unui astfel de certificat le cere țărilor Uniunii să nu impună restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepţia cazului în care sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”.

„Va trebui să se ţină seama de dovezi ştiinţifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre şi Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte”, informează Protv.

Tot în cadrul aceleiași întâlniri care a definitivat certificatul digital, s-a discutat și despre asigurarea unor posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile, în toate țările participante. Astfel, la cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă iar suma va fi destinată statelor membre, astfel încât acestea să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind coronavirus. În ceea ce privesc vaccinurile acceptate pe certificate, toate țările Uniunii trebuie să fie de acord să primească pe cei care s-au vaccinat cu vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM). „Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă şi certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naţionale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgenţă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, completează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page