top of page

Pandemia de coronavirus a luat peste 3,7 milioane de vieți



De la sfârșitul anului 2019 când a fost raportat oficial, primul caz de coronavirus în lume, și până în prezent, planeta a pierdut mai mult de 3,7 milioane de vieți, asociate acestei boli. Statele Unite ale Americii rămân în continuare cea mai afectată țară din acest punct de vedere, înregistrând un total de 596.434 de pierderi umane. În timp ce Brazilia se află pe locul doi, cu 469.388 de decese, următoarele trei clasate sunt India (340.702), Mexic (228.362) şi Peru (185.380).

În timp ce autoritățile mai multor țări ale lumii au decis să renunțe ușor la restricțiile care i-a ținut izolați pe oameni de foarte multe ori în acest un an și jumătate de pandemie, campaniile de vaccinare caută să întărească convingerea acestora că pașii către reîntoarcerea la normalitate sunt din ce în ce mai siguri.

În Statele Unite ale Americii, pregătiți să revină la normalitate, mai mulți angajatori recunosc că se confruntă acum cu o altă problemă și anume, lipsa acută de personal. În Colorado, spre exemplu, ca în multe alte zone din Statele Unite, turiștii abia așteaptă să revină în stațiuni însă cei din domeniu se lovesc de faptul că nu au angajați. Cu toate că foarte multe companii pun în joc sume serioase pentru a recruta oameni, oferindu-le beneficii importante (precum prime de instalare, asigurări de sănătate pentru întreaga familie etc.), americanii nu se înghesuie la interviuri.

„Comitatul Gilpin a fost unul dintre cele mai afectate din Statele Unite. Depindem foarte mult de jocurile de noroc. Încă ne străduim să găsim oameni gata să vină la lucru. Cei care lucrează 90 de zile pentru noi primesc asigurare de sănătate integrală. Și dacă nimeni din familia lor nu mai lucrează, le oferim și lor asigurări de sănătate. Statul Colorado plătește 1200 de dolari în luna iunie și noi adăugăm alți 1400 de dolari la acea sumă. Ne străduim să-i convingem pe oameni să-și depună CV-ul și să vină la interviu. Clienții noștri ne vizitează, ne spun că așteaptă destul de mult și nu pot decât să îmi cer scuze pentru că nu avem suficienți angajați care să-i servească. Pentru o vreme, mi-am închipuit că e vorba despre vaccinuri. Sperăm că toată lumea merge să se vaccineze, ca să se simtă apoi în largul lor și să revină la lucru”, a admis Erica Ferris, Monarch Casino Resort Spa Black Hawk, complex turist care are nevoie de aproape 400 de angajați.

Până acum, mai bine de 5 mii de oameni au profitat de prima oferită de statul Colorado. Numărul este însă prea mic pentru a acoperi deficitul de personal din domeniul afectat serios de pandemie.

Dacă la început, campania de vaccinare în SUA a debutat în plină forță, în prezent, aceasta a început să încetinească considerabil. Autoritățile se tem astfel că nu vor avea timp să imunizeze 70% din populație până la Ziua Independenței (4 iulie), așa cum a promis președintele american, Joe Biden. ”Încă nu s-a terminat și nu trebuie să cădem în capcană. Dacă o facem, o să avem un nou val, mai ales cu aceste noi variante care au apărut”, a mărturisit Anthony Fauci, consilierul medical al preşedintelui Biden.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor, cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate la copii și adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani, iar campania de vaccinare se va axa în perioada următoare pe aceste categorii de vârstă.

Tot pe imunizarea copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani se va axa și Israelul. Începând de duminică, autoritățile sanitare de aici au început vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă, cu precădere a celor care riscă să facă forme grave de Covid-19. ”Sunt chiar entuziasmată că se vaccinează şi că o să scăpăm de teama de carantină şi de riscurile asociate cu infecţia cu coronavirus”, a precizat Nilli Engelhart, mama unui copil vaccinat. În ceea ce îi privește pe adulți, campania de vaccinare a fost una de succes în Israel. Peste 63% din populaţia de aproape 10 milioane de oameni a primit serul, astfel că duminică au fost ridicate multe dintre restricţiile rămase încă în vigoare. Inclusiv certificatul verde, documentul în baza căruia cei vaccinaţi aveau acces în locuri publice, a fost eliminat.

Pentru a-i ajuta pe oameni să se vaccineze cât mai repede și în număr cât mai mare, o companie americană specializată în livrări în domeniul american, a decis să trimită doze cu vaccin anti-coronavirus în regiunile izolate ale țării Ghana. Astfel, această țară africană a reușit să beneficieze de aproape opt sute de centre de imunizare, aprovizionate de această companie, în condițiile în care, în orice moment, în aer pot fi până la 40 de aparate de zbor care acoperă zeci de mii de kilometri pătrați. ”Distanța maximă pe care o poate parcurge o dronă este de 160 de kilometri, dus-întors. Călătoria durează aproximativ două ore - mult mai puțin decât dacă ar fi fost folosite camioane. Până acum, în Ghana au primit cel puțin o doză de vaccin peste 1,2 milioane de oameni, din totalul de 30 de milioane”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page