top of page

Până la sfârșitul iernii, cetățenii germani vor fi vaccinați, vindecați sau morți din cauza Covid-19Lupta împotriva noului coronavirus se întețește pe teritoriul Europei unde, varianta Delta, considerată a fi cea mai contagioasă variantă depistată până în prezent, a cauzat o explozie de cazuri și decese în urma unei răspândiri accelerate.

Mai mult, specialiștii din domeniul sanitar se tem acum de amenințarea unei noi variante de Covid-19 descoperite recent în Africa de Sud. În aceste condiții, mai multe țări europene iau în calcul revenirea la carantină și introducerea unor măsuri de restricție mai dure. În timp ce experții susțin că vaccinarea rămâne cea mai eficientă armă împotriva acestui inamic invizibil, mulți oameni continuă să fie reticenți cu privire la imunizare. Pentru a-i determina să se vaccineze cât mai curând, liderii din Europa îi constrâng cu decizii care îi favorizează pe cei vaccinați. Astfel, dacă Austria și Slovacia au impus deja noi lockdownuri naționale, în Germania, Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a avertizat că până la sfârșitul acestei ierni, cetățenii germani vor fi „vaccinați, vindecați sau morți” din cauza înmulțirii cazurilor de Covid-19.

„Probabil că până la sfârşitul iernii, cum se spune uneori cu cinism, fiecare sau aproape fiecare va fi vaccinat, vindecat sau mort din cauza răspândirii variantei Delta foarte, foarte contagioase a coronavirusului. Avem în prezent un al patrulea val, avem o situaţie foarte, foarte dificilă în numeroase spitale din Germania. Observăm că acest val se propagă încetul cu încetul către vest, în timp ce secţiile de ATI ale spitalelor germane se apropie de saturaţie din cauza personalului insuficient”, a spus Spahn, care şi-a îndemnat încă o dată conaţionalii să se vaccineze urgent.

Această declarație vine în urma faptului că Germania, şi în special în regiunile sale din sud şi est, este lovită în prezent de un nou val de infectări pe care experţii şi responsabilii politici îl atribuie mai ales unei rate de vaccinare, de 68%, care este printre cele mai reduse din Europa de Vest.

Înainte de a părăsi poziția de Cancelar al Germaniei, Angela Merkel a decis în cursul zilei de ieri să înăsprească restricţiile antiepidemice pentru persoanele nevaccinate, dar a exclus instituirea vaccinării obligatorii anti-Covid-19 pentru ansamblul populaţiei. „Cu evoluţia actuală şi recordurile zilnice de infectări, situaţia sanitară va fi mai rea decât tot ce am cunoscut până acum”, a declarat Angela Merkel în timpul unei reuniuni din propriul partid.

Conform datelor oficiale, Germania (ţară cu o populaţie de circa 83 de milioane de locuitori) a înregistrat în ultimele zile cifre ale infectărilor fără egal de la începutul pandemiei, depăşind săptămâna trecută pragul zilnic de 65.000 de cazuri de Covid-19.

Tot din cauza răspândirii variantei Delta, guvernul olandez este așteptat să anunțe astăzi înăsprirea restricţiilor sanitare pentru a lupta împotriva unei recrudescenţe a cazurilor de COVID-19 în Ţările de Jos, unde poliţia “se pregăteşte” pentru noi revolte şi proteste. Astfel, potrivit presei locale, în cursul unei conferinţe de presă, programată vineri seara, premierul Mark Rutte ar putea anunţa închiderea barurilor şi restaurantelor de la ora 17.00 (16.00 GMT), în loc de 20.00 (19.00 GMT).

O astfel de decizie riscă să inflameze o situaţie deja tensionată în Ţările de Jos, scenă a patru nopţi sub tensiune ridicată în diverse oraşe cu începere de vineri, în special la Rotterdam şi Haga. “Suntem numai ochi şi urechi şi ne pregătim. Sperăm că va fi calm, peste tot în Ţările de Jos şi la Rotterdam”, a declarat Gijs van Nimwegen, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Rotterdam.

Olandezii sunt nemulțumiți de faptul că pentru al doilea an consecutiv, tradiţionalele focuri de artificii de Revelion, care fac de obicei mulţi răniţi, sunt interzise, pentru a evita supraîncărcarea spitalelor. Mai mult, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu primească mai mult de patru persoane în casele lor şi să facă telemuncă. Manifestaţiile publice sunt interzise şi meciurile de fotbal se joacă cu uşile închise.

Echipa de experţi (OMT) care a consiliat guvernul de la începutul pandemiei recomandă, însă, să nu se închidă şcolile, colegiile, liceele şi universităţile, în ciuda unei explozii de cazuri în rândul elevilor considerând că o nouă închidere a şcolilor, aşa cum a fost cazul la începutul pandemiei, ar fi dăunătoare dezvoltării copiilor şi tinerilor.

Cu o populaţie de 17 milioane de locuitori, Ţările de Jos înregistrează în continuare peste 22.000 de cazuri noi zilnic.

În Italia, după ce au fost anunțate o serie de măsuri de restricție dure care îi vizează pe cei nevaccinați, Preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal, Gabriele Gravina, a declarat în această dimineață că este posibil ca vaccinarea împotriva coronavirusului să devină obligatorie pentru jucătorii din Serie A şi din Serie B.

“Le-am cerut Asociaţiei Fotbaliştilor şi Lega Serie A şi B să îi facă pe jucători să fie conştienţi de situaţie cu ceva putere de convingere. Avem 4-5 la sută din jucători care nu au certificat verde de vaccinare cu schemă completă, însă în cazul unora dintre ei asta se întâmplă pentru că li s-a administrat un ser care nu este recunoscut în ţara noastră. Vom verifica situaţia şi dacă sunt cifre care să sugereze că mediul fotbalistic nu este sigur, îi vom cere guvernului o decizie ad-hoc similară cu cea în cazul personalului din şcoli. Chiar şi cu protocolul actual, dacă există oameni anti-vaccinare care intră în vestiar aceştia creează un risc mare. Nu ne putem permite un eşec după toate sacrificiile făcute”, a spus Gravina, potrivit Football Italia.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page