top of page

Oslo, cel mai bun loc din lume pentru a creşte un copil




Viața în mediul urban poate aduce diverse dezechilibre în structura familială, și ea este un factor direct de influență a educației și îngrijirii copiilor. Pe lângă toate acestea, în marile orașe din țările dezvoltate există și pericolul traficului care este intens, poluarea și lipsa de spații verzi, precum și gradul ridicat al infracționalității.

Totuși, atunci când vine vorba de a alege un mediu urban potrivit, există și aspecte pozitive, cum ar fi tehnologizarea, care permite accesul intens la informație, posibilitățile de educare mai bune și rapiditatea accesării diverselor servicii necesare. Un oraș în care merită să crești un copil înseamnă un oraș în care rata infracționalității este foarte scăzută, administrația îi ia în considerare pe cei mici atunci când realizează planuri de dezvoltare, copiii sunt implicați în buna administrare a orașului, accesul la serviciile de bază este la fel pentru toți, copiii se pot plimba și juca în siguranță. Dintre toate marile orașe europene, doar câteva îndeplinesc simultan toate aceste condiții.

Oslo, în Norvegia

Oslo este capitala, dar și cel mai populat oraș al Norvegiei, una dintre cele mai sigure și mai dezvoltate țări din lume. Copiii sunt în siguranță în această țară scandinavă, căci nivelul criminalității este redus, iar infracțiunile sunt minore, de tipul furtului din buzunare sau din mașini.

Una dintre cele mai de seamă calități ale orașului este reprezentată de o serie de ferme special create și organizate pentru copii. Sunt cel puțin 5 astfel de locuri unde copiii învață cum se cresc animalele, cum se întrețin serele, cum se cultivă și se îngrijesc legumele și verdețurile. Un alt detaliu special este acela ca orașul deține un parc de vară și un parc de iarna, ambele concentrate atât pe sporturi tradiționale, cât și pe sporturi extreme. Surprizele nu se opresc aici, deoarece în Oslo există și un mall dedicat în totalitate copiilor.

Berna, în Elveția

Berna este capitala Elveției și totodată capitala cantonului Berna. Limba oficială este germana, dar se vorbește și franceza. Liniște, curățenie, modernitate îmbinată cu istorie, infrastructura ireproșabilă și multe locuri de distracție, acestea sunt atuurile pe care le oferă Berna. Cel mai cunoscut astfel de loc este Parcul Gurten, unde familiile pot urca muntele cu funicularul pentru a admira de pe terasa unuia dintre restaurante priveliștea asupra orașului, până în zare, unde se zăresc Alpii.

Bifăm și Muzeul Comunicării, care oferă expoziții interactive, cu sute de mijloace de comunicare care pot fi încercate, Centrul Paul Klee, care include un muzeu dedicat creativității copiilor, Grădina Zoo, Muzeul în aer liber Ballenbarg - un muzeu al satului vechi elvețian, cu case vechi, animale, grădini tradiționale și evenimente speciale și Parcul Ganstrich, unde din mai până în octombrie toți copiii pot face aici drumeții prin pădure, pot merge prin labirinturi de verdeață si pot învăța să se cațere).

Londra, în Marea Britanie

Capitala Marii Britanii este cea mai populată regiune din Regat și cel mai mare oraș din Europa. La nivel global, Londra este un oraș foarte important pentru turism, comerț, educație, artă, distracție, modă, știință, cercetări și dezvoltare. Este unul dintre centrele financiare ale lumii, orașul cu cea mai mare concentrare de universități din Europa și cel mai vizitat oraș din lume.

80% dintre muzeele londoneze oferă acces gratuit familiilor, așa că este mai mult decât la îndemână să iți petreci măcar una din zilele de weekend vizitând diferite muzee, fără să cheltuiești nimic. La Galeriile Naționale, copiii pot învață cum se încadrează operele de artă în diverse curente, la Muzeul Victoria & Albert află totul despre evoluția modei, iar la Muzeul Caselor micuții observă pas cu pas cum au evoluat casele tradiționale englezești de-a lungul ultimelor secole.

Viena, în Austria

Viena este un oraș de mărime medie, compact, bine organizat și declarat oficial unul dintre cele mai verzi și mai curate orașe din Europa. Spațiile pietonale sunt imense, parcurile de asemenea, iar majoritatea locurilor de distracție pentru copii pun accentul pe cultură și muzică. Și nu este de mirare, căci te afli în țara lui Mozart și Strauss. În plus, Austria se află pe locul 1 în UE pentru venitul pe cap de locuitor și beneficiază de cel mai curat aer din Europa.

Una dintre cele mai mari atracții rămâne Minopolis - un oraș miniatural în interiorul Vienei, unde copiii pot încerca diverse profesii. Pot fi casieri la supermarket, controlori de trafic în stații feroviare, asistenți in spital și așa mai departe. Activitățile interactive îi stimulează pe micuți, îi responsabilizează de mici și îi ajuta să își contureze preferințele profesionale pentru viitor. În funcție de munca depusă, copiii sunt plătiți cu monede speciale, numite Eurolinos, pe care le pot folosi apoi în diverse instituții și muzee.

Copenhaga, în Danemarca

Capitala Danemarcei, cunoscută ca fiind un “paradis al nordului”, un loc liniştit, dominat de frumuseţe şi optimism, este unul dintre cele mai bune exemple. Cu o suprafață și o populație urbană de 620 km pătrați, respectiv 1.230.000 locuitori, Copenhaga este unul dintre orașele cele mai prietenoase cu copiii din Europa. Toate mijloacele de transport în comun au locuri rezervate special pentru copii, 80% dintre restaurantele metropolei au și meniuri pentru copii, iar muzeele și locațiile de distracție oferă acces gratuit sau 80% redus tuturor celor cu vârsta până în 18 ani.

Conform unui studiu efectuat de organizaţia „Salvaţi copiii”, a fost realizat un clasament al celor mai bune locuri din lume, pentru a creşte un copil, luându-se în considerare mai mulţi indicatori. În timp ce Norvegia ocupă primul loc, iar România ocupă poziţia 37 dintr-un total de 160 de ţări, care include 43 de state dezvoltate şi 117 în curs de dezvoltare, Afganistanul este cel care încheie lista.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page