top of page

OMS: „Vaccinul Johnson&Johnson este recomandat în țările unde circulă tulpinile Covid-19”



Lupta împotriva pandemiei de coronavirus a devenit din ce în ce mai grea din cauza apariției mai multor tulpini, unele considerate chiar cu până la 70% mai contagioase decât virusul original. Faptul că omenirea are deja mai multe vaccinuri produse care sunt deja administrate la milioane de oameni în întreaga lume, nu rezolvă în întregime problema pandemiei în condițiile în care specialiștii cred că unele dintre aceste seruri nu ar fi eficiente împotriva mutațiilor.

Numeroase studii au fost recent lansate de către oamenii de știință în încercarea de a confirma dacă aceste vaccinuri plătite deja și administrate unui număr foarte mare de oameni, sunt sigure în fața tulpinilor. Dacă oficialii de la Moderna și Pfizer/BioNTech au dat deja asigurări că serurile produse de ei sunt eficiente și garantează imunitate împotriva tulpinilor de Covid-19, în cursul zilei de ieri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au validat faptul că și vaccinul companiei Johnson&Johnson este recomandat în țările unde se află în circulație variante mai contagioase ale coronavirusului. „În ţările în care răspândirea variantelor este ridicată şi în ţările în care dispunem acum de informaţii despre utilizarea acestui vaccin pentru a controla maladia cauzată de aceste variante, vă recomandăm utilizarea sa. După ce am examinat datele, dispunem de un vaccin care se dovedeşte sigur. Vaccinul este recomandat de la 18 ani şi fără limită de vârstă”, a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele Grupului strategic consultativ de experți SAGE, într-o conferinţă de presă.

După testele clinice efectuate inițial, vaccinul celor de la Johnson&Johnson anunță o eficacitate de 66% împotriva noului coronavirus, fiind de asemenea primul din cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze şi poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni (la o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani). În plus, grupul farmaceutic s-a angajat să-l comercializeze la preţul de producţie, făcându-l astfel ieftin și accesibil. Recent, Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat speranţa că sistemul internaţional COVAX va primi „cât mai rapid posibil 500 milioane de doze de vaccin de la Johnson & Johnson”. Bruce Aylward, consilier al directorului general, a precizat că speră că primele doze vor fi distribuite în iulie sau chiar mai devreme.

„Spre deosebire de vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care utilizează tehnica inovatoare a ARN mesager, cel de la Johnson & Johnson este un vaccin cu vector viral, adică, utilizează ca suport un alt virus puţin virulent, transformat prin adăugarea de instrucţiuni genetice de la o parte a SARS-CoV-2, responsabil de maladia Covid-19. După pătrunderea sa în celule, o proteină tipică a SARS-CoV-2 este produsă, învăţând sistemul imunitar să îl recunoască. O tehnică similară este folosită şi pentru vaccinul rusesc Sputnik şi cel la de la AstraZeneca”, informează Protv.

De altă parte, veștile proaste continuă să se țină lanț pentru compania farmaceutică AstraZeneca după ce serul produs de aceasta a fost suspendat în 13 țări. Deciziile liderilor acestor țări au fost luate în lanț, după ce Danemarca a anunțat public că o persoană vaccinată cu acest ser a murit din cauza unor cheaguri de sânge. Ulterior, și alte țări au confirmat efecte secundare neobișnuite. Ieri însă, Ministerul Sănătății din Spania, a raportat decesul unei persoane cu ictus ischemic care a fost vaccinată cu AstraZeneca în ultimele 16 zile şi despre un alt caz de tromboză la o persoană care a fost vaccinată în acelaşi interval de timp.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii spaniol a explicat că au fost înregistrate două noi notificări privind suspiciuni de reacţii adverse în baza de date FEDRA a Sistemului Spaniol de Supraveghere Farmaceutică, coordonat de Agenţia Spaniolă a Medicamentului şi a Produselor Sanitare (AEMPS): „O persoană decedată şi o altă cu tromboză venoasă profundă. Aceste trei cazuri (primul a fost detectat la 15 martie) s-au înregistrat în contextul în care în Spania au fost vaccinate cu AstraZeneca 975.661 de persoane. Este vorba despre trei cazuri de episoade de tromboză care în sine, deşi deloc frecvente, se pot produce la nivelul populaţiei generale. Cele trei cazuri au particularitatea că episoadele de tromboză au fost asociate cu o reducere a numărului de plachete sangvine” (trombocite - n.r.), a explicat Ministerul Sănătăţii.

În prezent, Europa se lupta din răsputeri cu răspândirea tulpinilor de coronavirus. Apropierea sărbătorii Paștelui pentru catolici și protestanți, pune autoritățile europene într-o ipostază dificilă alegând între bunăstarea oamenilor care au stat mai mult de un an de zile închiși în izolare și siguranță lor în fața amenințării acestui virus. În Italia, spre exemplu, oficialii au decis săptămâna aceasta prelungirea carantinei naționale până pe 6 aprilie. Mai mult, pe fondul răspândirii noilor variante de coronavirus, Italia a emis noi recomandări pentru populaţie, printre care păstrarea distanţei fizice de doi metri şi aplicarea carantinei şi în cazul persoanelor vaccinate, dacă acestea au intrat în contact cu o persoană pozitivă la Covid-19, într-un moment în care numărul de îmbolnăviri de coronavirus se află pe o pantă ascendentă în această ţară, cu peste 20.000 de contagieri în ultimele 24 de ore.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page