OMS va crea un radar global pentru pandemii cu scopul de a identifica variante de Covid
După șocul pe care planeta l-a resimțit, fiind lovită inopinant de o pandemie cauzată de un virus misterios, despre care nici după 1 an și cinci luni nu se cunosc prea multe detalii, oamenii trag speranța că dezvoltarea mai multor vaccinuri anti-coronavirus și campaniile de imunizare desfășurate la foc continuu, vor pune capăt acestei lupte cu inamicul invizibil apărut pentru prima dată în China, la sfârșitul anului 2019.
Din păcate, multiplele variante ale Covid-19 se răspândesc fulgerător pe întreaga suprafață a pământului, ridicând îngrijorarea specialiștilor cu privire la eficiența vaccinurilor existente împotriva acestor tulpini, dar și cu privire la dilema dacă se pot ridica total restricțiile sau nu. În condițiile în care oamenii de pretutindeni își pun încrederea în vaccinuri numai pentru a putea gusta din nou libertatea de dinainte de pandemie, gigantul farmaceutic Pfizer le dă o veste nu tocmai plăcută. Potrivit americanilor de la Pfizer, există posibilitatea ca vaccinarea anti-Covid să devină anuală, la fel ca cea antigripală.
„Vaccinarea continuă după 2021 este esențială, deoarece Covid-19 continuă să se răspândească rapid în Europa și în lume: la mai mult de un an de la primele cazuri de contagieri, continuăm să ne îmbogăţim cunoștințele despre Covid-19 și lucrăm pentru a înţelege dacă, la fel ca în cazul gripei sezoniere, vaccinarea anuală poate oferi cea mai durabilă protecție”, a declarat într-un comunicat Albert Bourla, președinte și director al Pfizer.
O astfel de decizie îi va obliga pe oficialii lumii să cumpere anual doze de vaccin, pe care mai apoi să le administreze populației, așa cum se întâmplă în prezent cu vaccinurile antigripale.
Recent, Pfizer-BioNTech și Uniunea Europeană au încheiat un nou acord pentru furnizarea de vaccinuri suplimentare, mai precis, este vorba de 900 de milioane de doze, cu opțiunea de a comanda mai multe, până la maxim alte 900 de milioane de doze suplimentare. Livrarea acestora ar trebui să înceapă în luna decembrie a acestui an și să se termine în 2023. Din totalul de 27 de state membre ale Uniunii Europene, Ungaria a fost singura care nu a dorit să participe, în rest, cele 26 de alte state și-au confirmat propria adeziune.
Între timp, autoritățile au confirmat faptul că la începutul anului viitor, vaccinul produs de Pfizer-BioNTech va fi aprobat și pentru copii cu vârste între 6 și 11 ani.
“Ne așteptăm ca rezultatele experimentării vaccinului anti-Covid Pfizer-BioNTech la copii cu vârste între 6 luni și 11 ani să fie disponibile în a doua jumătate a anului 2021. Dacă vor fi confirmate siguranța și imunogenitatea, sperăm că până la începutul anului 2022 să primim autorizația pentru vaccinarea acestor copii mai mici”, a declarat pentru agenţia Ansa, compania Pfizer. În luna martie, Pfizer și BioNTech au inoculat vaccinul primilor copii sănătoși în cadrul unui studiu global de fază 1/2/3, pentru a evalua în continuare siguranța, toleranța și imunogenitatea acestuia la copii.
Între timp, lupta împotriva noului coronavirus continuă să se ducă pe mai multe fronturi. De la campaniile de vaccinare, la restricțiile care încă limitează circulația oamenilor, autoritățile încearcă din răsputeri să reducă riscul de contaminare și să redea omenirii normalitatea de dinainte. Pentru a fi mereu în garda atunci când există riscul unei amenințări de pandemie, Marea Britanie, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), are în plan să creeze un radar global pentru pandemii cu scopul de a identifica variante de coronavirus și alți agenți patogeni emergenți.
Cu o zi înainte de Summitul G20 programat pentru astăzi, la Roma și în cadrul căruia se va discuta criza mondială de sănătate, premierul britanic, Boris Johnson a avut o discuție cu director general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a aborda următorii paşi în combaterea pandemiei. Potrivit unui comunicat publicat de biroul premierului din Downing Street, “OMS, în colaborare cu fundaţia britanică Wellcome Trust şi alţi parteneri internaţionali, va coordona programul pentru a identifica, urmări şi împărtăşi date despre noile variante ale coronavirusului şi a supraveghea rezistenţa vaccinurilor în rândul populaţiei”.
“Lumea nu mai trebuie să fie luată niciodată prin surprindere de un virus care să se răspândească printre noi fără supraveghere. Trebuie să creăm un sistem de monitorizare a bolilor adecvat secolului XXI, care să permită comunicarea datelor în timp real, o secvenţiere genetică rapidă şi un răspuns pe măsură. Radarul global pentru pandemii va permite identificarea agenţilor patogeni emergenţi şi va facilita dezvoltarea rapidă a vaccinurilor şi a tratamentelor necesare”, a explicat Boris Johnson.
La rândul său, Directorul general al OMS a subliniat că pandemia de Covid-19 a evidenţiat necesitatea vitală a unui sistem robust şi modern care să permită omenirii să fie cu un pas înainte în faţa bolilor emergente. “Marea Britanie a oferit un exemplu solid de supraveghere şi secvenţiere a agenţilor patogeni, precum şi în dezvoltarea de vaccinuri”, a precizat Ghebreyesus, care şi-a exprimat satisfacţia că guvernul britanic “va colabora cu OMS şi va întări supravegherea globală”.
Între timp, Parlamentul European şi statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru Covid-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Acest document (denumit și certificatul verde digital european), va arăta dacă titularul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, are un test negativ recent sau este imunizat după contaminarea cu noul virus. Pentru că eurodeputații au cerut ca statele membre să suporte singure costul testelor PCR, oficialii de la conducerea acestora au refuzat imediat. Totuși, conform Protv, “compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste abordabile şi accesibile, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ″Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european″ şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare”.
Acest certificat sanitar european va fi subiectul principal de la summitul european desfășurat pe 24 și 25 mai și dacă va fi aprobat, mai trebuie să treacă de Parlamentul European la sesiunea din 7 - 10 iunie, devenind operațional înainte de sfârșitul lunii iunie.
Comments