top of page

OMS: ”Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau Covid-19”





În ciuda speranțelor și eforturilor întregii planete, pandemia de coronavirus pare să fie departe de a se încheia. Carantinele repetate, impunerea mai multor măsuri de restricție, izolarea la domiciliu sau campaniile de vaccinare dau rezultate pe alocuri, însă realitatea arată că mutațiile coronavirusului sunt atât de contagioase încât este aproape imposibilă oprirea răspândirii lor. Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), situația este cu mult mai gravă decât se așteaptă oamenii, acuzând faptul că pandemia a atins un punct critic în condițiile în care cazurile de contaminare au crescut în mod exponențial.

”Ne aflăm în prezent într-un punct critic al pandemiei. Traiectoria acestei pandemii este în plină expansiune. Ea creşte în mod exponenţial”, avertizează, într-o conferinţă de presă, însărcinata tehnică OMS cu lupta împotriva Covid-19, Maria Van Kerkhove.

Completând-o, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis în cursul zilei de ieri că automulţumirea și inconsecvența în combaterea coronavirusului fac ca pandemie să fie departe de a se încheia, deși ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate. ”Şi noi dorim să vedem societăţile şi economiile redeschise, precum şi reluarea comerţului şi turismului (...), dar în acest moment unităţile de terapie intensivă din multe ţări sunt copleşite şi oamenii mor - şi este ceva complet evitabil. Pandemia Covid-19 este departe de a se încheia. Totuşi, avem multe motive de optimism. Scăderea numărului cazurilor şi al deceselor în primele două luni ale anului arată că virusul şi variantele sale pot fi oprite. Transmiterea virusului este cauzată de confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în politicile sanitare publice. În unele ţări, deşi virusul continuă să se răspândească, restaurantele şi cluburile de noapte sunt pline, pieţele sunt deschise şi aglomerate, cu puţini oameni care-şi iau măsuri de precauţie. Unii oameni par să creadă că dacă sunt relativ tineri nu se întâmplă nimic dacă iau Covid-19”, a spus Tedros la un briefing de presă.

Conform realității observate de directorul OMS, Europa este într-adevăr împărțită între relaxarea restricțiilor și carantină. Ieri, Marea Britanie, Cehia și Bosnia au decis să elimine unele măsuri, în schimb ce Germania abia mai face față numărului mare de spitalizări cu Covid-19, gândindu-se la un nou lockdown. Potrivit autorităților de la Berlin, Germania a depășit pragul de trei milioane de îmbolnăviri, iar rata de infectare la nivel național este de 136 de cazuri la suta de mii de locuitori, condiționând astfel ridicarea restricțiilor de scăderea incidenței sub 50. Dacă oamenii au ajuns la capătul răbdării, medicii mai găsesc putere să trateze cu maximă seriozitate situația pandemiei în țară, cerând ei înșiși impunerea unor măsuri mai stricte.

„Ce am învățat din primele două valuri este că, mai întâi, crește numărul spitalizărilor, ceea ce deja se întâmplă la noi. Numărul celor internați s-a dublat în ultimele două săptămâni și ne așteptăm ca asta să se întâmple aidoma și la Terapie Intensivă”, a mărturisit Jörg Krebs, Spitalul Universitar Mannheim. În Polonia, spitalele sunt asediate de pacienții cu coronavirus, aflați în stare gravă însă această realitate nu i-a împiedicat pe mii de motocicliști să se adune în Silezia (una dintre cele mai afectate regiuni), la mănăstirea Iasna Gorna pentru un pelerinaj tradițional. Cu toate că regulile interzic întâlnirea a mai mult de cinci persoane, preotul Michal Legan, purtător de cuvânt al Mănăstirii Jasna Gora, a explicat: „anul ăsta, pelerinajul e foarte... restrâns. De obicei, sunt sute de mii de oameni”.

Cehia în schimb, una dintre țările europene grav lovite de pandemie, a ridicat o parte din restricții, în ciuda faptului că de două luni se luptă cu al treilea val de coronavirus. Aici s-au redeschis grădinițele, școlile primare, grădinile botanice și cele zoologice. Și în Bosnia, capitala Sarajevo s-a confruntat cu o mare de oameni care s-au înghesuit la terase și cafenele în aer liber, după ce autoritățile au relaxat unele dintre măsurile luate acum mai bine de o lună.

La fel s-a întâmplat și în Marea Britanie unde, după aproape patru luni de carantină, sălile de sport, magazinele neesențiale, saloanele de coafură, grădinile și terasele au primit din nou vizitatori. Chiar dacă la terase sunt permise grupuri de până la șase persoane la aceeași masă iar vremea este una extrem de capricioasă în această perioada, britanicii nu spun `nu` unei halbe de bere.

În Italia însă, restaurantele şi barurile au în continuare lacătul pe ușă. Cu toate că numărul cazurilor noi anunțat de autorități este în scădere, această regulă ar putea rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii. Numulţumiţi de această decizie, sute de proprietari de localuri au protestat luni pe străzile din Roma, unde au apărut incidente.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page