top of page

OMS: „Imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021, în ciuda vaccinurilor anti-Covid”



În ciuda faptului că specialiștii au afirmat de-a lungul întregului an 2020 că un potențial vaccin ar putea pune capăt pandemiei de coronavirus, faptul că în prezent, omenirea are un număr de 12 seruri disponibile pare să nu fie suficient în lupta cu acest inamic invizibil. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) imunitatea colectivă împotriva Covid-19 nu va fi atinsă anul acesta, în ciuda faptului că toate vaccinurile au început deja să fie distribuite în numeroase țări. „Astfel, este important să continuăm să aplicăm măsurile de protecție precum distanțarea fizică, spălarea pe mâini și purtarea măștii pentru a controla pandemia. Apreciez progresele incredibile făcute de oamenii de știință care au reușit să dezvolte nu unul, ci mai multe vaccinuri sigure și eficace împotriva noului virus în mai puțin de un an. Lupta cu pandemia durează. Durează producția de doze, și nu vorbim doar de milioane, ci de miliarde. Între timp, nu trebuie să uităm de măsurile de protecție, care funcționează. Este necesar ca toate sistemele publice de sănătate să prevină răspândirea virusului în tot acest an cel puțin”, a transmis responsabilul științific al OMS, Soumya Swaminathan, în timpul unei informări de presă la Geneva.

Între timp, o altă veste îngrijorătoare vine din Japonia unde, recent a fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului. Conform Ministerului Sănătății din Japonia, patru persoane care au sosit la Tokyo din Brazilia au fost confirmate cu o nouă variantă a coronavirusului. „Cei patru pasageri au călătorit din Amazonas, Brazilia, şi au aterizat pe Aeroportul Haneda din Tokyo la data de 2 ianuarie. Ei au stat în carantină în aeroport şi au prezentat rezultate pozitive. Dintre cele patru persoane, un bărbat de 40 de ani a fost internat după ce dificultăţile de respiraţie pe care le acuza s-au agravat. O femeie de 30 de ani a acuzat durere în gât şi dureri de cap, iar un adolescent de sex masculin a prezentat febră. O adolescentă nu a prezentat simptome”, a indicat ministerul.

Dacă în prezent se știu deja două variante diferite a noului coronavirus (una apărută în Africa de Sud și cealaltă descoperită pe teritoriul Marii Britanii), conform Takaji Wakita, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, varianta descoperită recent în Japonia este diferită însă prezintă unele similarităţi cu acestea. Momentan nu există nicio dovadă că noua tulpină ar fi mai contagioasă.

De altă parte, potrivit Ministerului Sănătății de la Tokyo, în Japonia au fost deja detectate trei noi cazuri de persoane confirmate cu tulpina de coronavirus descoperită în Marea Britanie. Imediat, autoritățile japozene au decis suspendarea temporară a intrării pe teritoriul său a cetățenilor străini până la sfârșitul lunii ianuarie.

Premierul Yoshihide Suga a declarat joia trecută stare de urgenţă timp de o lună din cauza pandemiei, de această măsură fiind vizate capitala Tokyo şi prefecturile vecine Chiba, Kanagawa şi Saitama. Măsura a intrat în vigoare în cele patru prefecturi vineri, zi în care Japonia a înregistrat 7.711 infecţii noi, inclusiv 2.392 de cazuri în Tokyo - cea mai mare creştere a numărului de cazuri zilnice pentru a patra zi consecutiv.

Între timp, Rusia a anunțat începerea testelor clinice ale unui vaccin anti-Covid a cărei eficiență este dovedită dintr-o singură administrare. Sub numele de „Sputnik Light”, serul are menirea de a preveni mai rapid izbucnirea de noi focare de boală, precum și ratele înalte de mortalitate asociate noului coronavirus. Conform Centrului Gamaleia, 150 de voluntari participă la primele teste ale “Sputnik Light” în trei laboratoare din Moscova şi Sankt Petersburg. Spre deosebire de “Sputnik V”, care trebuie administrat în două doze la interval de 21 de zile, “Sputnik Light” conţine o singură doză. „Siguranţa vaccinului în doză unică este demonstrată, dar trebuie încă studiată eficacitatea sa în rândul persoanelor în vârstă. Sputnik Light va servi la reducerea mortalităţii în situaţii în care este imposibilă inocularea a două doze pentru a întări imunitatea. Iar după o perioadă se va putea administra o nouă doză. Nimeni nu o interzice, iar ştiinţa nu este împotrivă”, a mărturisit Directorul centrului Gamaleia, Aleksandr Gintsburg.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat la jumătatea lunii decembrie vaccinul “Sputnik Light”, cu o eficacitate estimată la 85 %. „Se pot vaccina dintr-o dată zeci de milioane de persoane. Este o opţiune”, a asigurat liderul de la Kremlin. Mai mult, conform Kiril Dmitriev, preşedintele Fondului de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), noul vaccin este adresat pieţei externe. „Sputnik Light poate deveni o soluţie provizorie şi eficientă pentru multe ţări care se află în vârful epidemiei şi care vor să salveze cât mai multe vieţi posibil”, a subliniat el.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page