top of page

OMS avertizează asupra unei potențiale catastrofe absolute dacă restricțiile sanitare sunt ridicate



La mai bine de 1 an și jumătate de când planeta se confruntă cu pandemia unui virus misterios despre care nu se cunoaște încă cum a apărut în orașul Wuhan din China, specialiștii încă trag semnale de alarmă cu privire la faptul că lupta nu s-a sfârșit. Totuși, sătui să mai stea în izolare, oamenii pun presiune pe autorități pentru revenirea la normalitate iar oficialii au început deja să relaxeze măsurile de restricție. Bazându-se pe faptul că omenirea beneficiază de mai multe vaccinuri împotriva Covid-19, liderii mai multor țări consideră lupta împotriva virusului ca fiind ținută sub control. De altă parte însă, interesul oamenilor pentru a se imuniza a scăzut drastic în ultimele luni, fapt care vulnerabilizează succesul înregistrat până în prezent. Mai mult, varianta Delta de coronavirus (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană) amenință Europa și nu numai, cu o răspândire accelerată de noi cazuri de contaminare.

Îngrijorată de faptul că eforturile depuse până în prezent, ar putea fi în risc, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat ieri, asupra o potențială catastrofă absolută dacă nu se recuperează întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor și dacă restricțiile sanitare sunt ridicate prea repede.

″În 2021, avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută. Pandemia a determinat ca resursele şi personalul să fie redirecţionate spre lupta împotriva Covid, iar multe servicii medicale au fost închise sau a fost redus programul. Oamenii au fost, de asemenea, reticenţi să se mai deplaseze de teama de a nu se infecta, chiar şi atunci când măsurile de izolare nu le interziceau acest lucru. Copiii neprotejaţi şi o ridicare prea rapidă a restricţiilor sanitare împotriva Covid - care, de asemenea, au protejat parţial de anumite boli la copii - îşi arată deja efectele, un exemplu fiind apariţia unor focare de rujeolă în Pakistan. Aceşti doi factori combinaţi sunt catastrofă absolută împotriva căreia tragem acum un semnal de alarmă pentru că trebuie să acţionăm imediat pentru a-i proteja pe aceşti copii″⁣⁣, a avertizat la Geneva dr. Kate O’Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În ciuda faptului că unele țări au reușit să țină sub control pandemia de coronavirus, în foarte multe colțuri ale lumii, autoritățile sanitare confirmă amenințarea unui al patrulea val de infectări cauzate în mare parte de varianta Delta. În plus, studiile arată că peste un sfert dintre cei care au avut deja Covid-19, au prezentat simptome și după șase luni de la vindecare.

La acest studiu, efectuat de cercetători elvețieni de la Universitatea din Zurich și publicat de revista Plos One, au participat 431 de persoane care au avut Covid-19 între februarie şi august 2020. Rezultatul arată că dintre bolnavii cu coronavirus persistent, 55% au semnalat ca simptome oboseală, 25% dificultăţi de respiraţie şi 26% probleme de depresie. Mai mult, potrivit lui specialistului Milo Puhan, cel care a condus echipa de cercetători, s-a constatat că 26% dintre cei care s-au îmbolnăvit nu s-au recuperat complet în cele şase sau opt luni de la diagnostic, în timp ce 40% au făcut cel puţin o vizită la medic după ce depăşiseră stadiul acut al bolii.

După ce au completat un formular privind starea lor de sănătatea după o medie de 7,2 luni de la diagnostic, se relevă faptul că 89% dintre aceștia, prezentau simptome la momentul punerii diagnosticului, iar 19% au fost spitalizaţi la declanşarea bolii. Datele arată şi că un procent mai mare de femei şi de pacienţi iniţial spitalizaţi au declarat că nu s-au recuperat întru totul, comparativ cu bărbaţii şi cei care au depăşit boala fără să fie nevoie să fie internaţi.

După analizarea acestor rezultate, autorii trag un semnal de alarmă și punctează că există tot mai multe probe care arată că infecția poate avea și consecințe pe termen lung pentru sănătatea fizică și mentală. Prin urmare, ei consideră că aceste rezultate arată necesitatea de a planifica la timp resursele şi de a adapta serviciile sanitare la nevoile persoanelor care au suferit de Covid-19 de lungă durată.

Între timp, strategiile la care recurg unii liderii pentru a convinge oamenii să se vaccineze, nu sunt tocmai apreciate. În Franța, peste 19.000 de persoane au protestat în Franța faţă de hotărârea preşedintelui Emmanuel Macron de a introduce restricţii împotriva celor care nu au un certificat sanitar ce atestă că sunt vaccinaţi anti-Covid-19 ori au fost testaţi negativ recent.

Astfel, cu toate că după anunțul liderului de la Paris, făcut luni seară și conform căruia vaccinarea anti-coronavirus va fi obligatorie pentru personalul sanitar şi alte profesii, iar pentru accesul în majoritatea locurilor publice va fi necesar certificatul sanitar, peste două milioane de francezi s-au programat pentru vaccinare, în cursul zilei de ieri, unii francezi au ieşit miercuri în stradă criticând aspru decizia unei astfel de măsuri `nedemocratice`.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page