top of page

Omicron va înlocui varianta Delta


Amenințarea noii tulpini de Covid-19, Omicron, este din ce în ce mai disputată la nivel mondial. Prezentă în peste 24 de țări, specialiștii caută să facă investigații asupra potențialului său de contaminare determinând toate caracteristicile care ar putea să le ajute pe autorități să impună restricțiile cuvenite pentru a proteja oamenii. Până în prezent, nu se cunosc prea multe informații despre Omicron în afară de faptul că are transmisibilitate crescută; vaccinurile, chiar dacă varianta îi afectează şi pe cei cu schema completă, evită spitalizarea; riscul de reinfectare este mare și efectul medicamentelor nu este alterat, pentru că ele nu tratează virusul, ci calmează simptomele.

La mijlocul acestei săptămâni însă, oamenii de știință din Africa de Sud au făcut public rezultatul primei faze a studiilor realizate pe această nouă variantă potrivit căruia vaccinurile împiedică Omicron să provoace o formă gravă de coronavirus. NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri după-amiază în faţa Comisiei pentru sănătate a Parlamentului ţării datele iniţiale ale studiului privind Omicron. Conform datelor preliminare ale studiului, testul PCR permite aflarea faptului că infecția este cu noua mutație fără să fie nevoie de secvențierea genomului. Reprezentanţii reţelei au asigurat că se concentrează pe transmisibilitatea şi efectul asupra imunităţii dat de vaccinuri.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica Omicron este complet diferită de cea a Delta sau a altor variante anterioare. Nu este clar nici dacă perioada de incubare este aceeaşi, în medie de 5 zile, dovedită până acum. Însă, există certitudinea că vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea. Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează, pentru multe au loc în proteina spike, şi, în special, în părţi cheie, importante în accesul la celulele noastre. Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele. Deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă prezintă simptome uşoare ale bolii, este destul de devreme să spunem cât de periculoasă este Omicron, pentru că a fost descoperită acum puţin timp. Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu. Omicron, prezentă în toate provinciile ţări, va înlocui varianta Delta şi poate fi detectată prin test PCR fără secvenţierea genomului”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase.

În cursul zilei de joi, Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD) a confirmat că în noiembrie, din 249 de secvenţieri, 183 au fost Omicron. Astfel, imunitatea dată de Covid-19, odată trecută, nu oferă protecţie în faţa Omicron.

Descoperită în Africa de Sud și Botswana, Omicron a fost confirmată în 62% dintre cazurile identificate în lume, În Africa de Sud, cea mai afectată regiune este Gauteng, unde se află oraşele Pretoria şi Johannesburg. Creşterea numărului de cazuri aici, cu o medie de 20% pe zi în ultima săptămână, nu se reflectă şi în spitalizări. „În timp ce oamenii de ştiinţă încearcă să ofere răspunsuri legat de ce va însemna pe viitor Omicron, în Africa de Sud - unde 41,97% din populaţia adultă e vaccinată - se menţine calmul”, informează Protv.

Între timp, de teama răspândirii accelerate cu noua variantă Covid-19, tot mai multe țări impun restricții noi. În Norvegia, unde există suspiciunea că 50 de oameni au fost infectați cu Omicron la o petrecere de Crăciun. Acesta pare să fie cel mai mare focar depistat până acum în Europa. Ne așteptam ca această variantă să ajungă și în Norvegia și, de asemenea, ne-am gândit că ar putea fi deja aici. Acum, că s-a confirmat, este important să luăm în considerare introducerea unor măsuri noi”, a declarat Ingvild Kjerkol, ministrul norvegian al Sănătății.

În Germania, pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze cât mai repede împotriva Covid-19, autoritățile au decis să înăsprească restricțiile pentru cei nevaccinați. Astfel, aceștia sunt excluși de la cele mai multe activități culturale și de divertisment, nu au voie în magazinele ne-esențiale și, în general, trebuie să se testeze aproape zilnic. Pe de altă parte, Statele Unite au înăsprit regulile de călătorie. Va fi o reducere semnificativă a spectatorilor la evenimentele majore, cum ar fi meciurile de fotbal din Bundesliga. Totodată, cluburile și discotecile vor fi închise în multe landuri”, a avertizat Hendrik Wuest, premierul landului Renania de Nord-Westfalia.

De altă parte, Germania se gândește foarte serios la introducerea obligativității vaccinării în 2022. Parlamentul german urmează să decidă dacă e necesară vaccinarea obligatorie a populaţiei. Am cerut comisiei de etică să lucreze la un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, ar putea să intre în vigoare în februarie 2022”, a transmis Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page