top of page

O nouă variantă a coronavirusului a fost depistată în Belgia



În avalanșa de mutații ale coronavirusului, specialiștii au descoperit o nouă tulpină de Covid-19, apărută de data aceasta în Belgia. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Liege, această mutație a virusului SARS-CoV-2 a fost depistată în luna ianuarie. Cunoscută sub numele de Spike Insertion (ȘI, sau B.1.214 din punct de vedere științific), tulpina nu a fost încă clasificată ca variantă îngrijorătoare, așa cum au fost clasificate variantele britanică, sud-africană și braziliană. “Spre deosebire de aceste variante, mutaţia descoperită în Belgia s-a produs prin inserţia de noi nucleoizi în secvenţa proteinei virusului, în timp ce variantele anterioare s-au creat prin intervenţii la nivelul genomului. Noua variantă încă nu suscită o preocupare deosebită privind pericolul său şi nu se ştie încă dacă îi conferă virusului originar vreun avantaj în termeni de mai mare răspândire. Este posibil ca această variantă să reprezinte deja 4 % dintre noile contagieri în mostrele prelevate, un procent aproape egal cu cel al variantelor sud-africană şi braziliană, în condiţiile în care cea britanică reprezintă între 70 şi 75 % dintre contagierile din Belgia. Se poate observa o creştere a cazurilor în Belgia, mai ales la Bruxelles, în Brabantul Flamand şi în provincia Hainaut, dar suntem aproape siguri că nu este vorba de tulpina belgiană. În plus, noua variantă ar putea proveni din Africa subsahariană şi s-ar fi putut răspândi la noi prin intermediul călătoriilor”, a explicat ziarului Le Soir, Vicent Bours, responsabil al laboratorului de analiză şi de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2 de la Universitatea din Liege.

Între timp, lupta împotriva noului coronavirus a devenit și mai aprigă. Totuși, potrivit Comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, până la jumătatea lunii iulie populaţia Uniunii Europene va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care până atunci vor fi livrate statelor membre, toate produse în blocul comunitar.

“Avem clar în mâinile noastre capacitatea de a livra între 300 şi 350 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie. Pentru o dată atât de simbolică în Franţa cum este 14 iulie, Ziua Naţională a acestei ţări, avem capacitatea să obţinem imunitatea la nivel de continent. Este ultima linie dreaptă pentru că ştim că pentru a învinge această pandemie există o singură soluţie: vaccinarea. Vaccinurile vin, vor fi aici”, a spus comisarul european într-un interviu acordat duminică seară postul francez de televiziune TF1.

Potrivit Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Uniunea Europeană aşteaptă în trimestrul doi al acestui an în total circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), urmând a fi împărțite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna.

Din păcate, companiile farmaceutice nu au putut respecta contractele de livrare, cauzând întârzieri care nu au fost apreciate de statele membre ale UE. În primul trimestru, blocul comunitar a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.

Din cauza controverselor apărute în legătură cu vaccinul AstraZeneca, mai multe țări au suspendat imunizarea cu acest ser, fapt care a încetinit campaniile de vaccinare și lupta împotriva noului coronavirus. Din păcate, autoritățile rămân acum, cele care trebuie să ia deciziile cu privire la riscul de a elimina restricțiile impuse de pandemie sau dimpotrivă, plasarea țărilor în carantină. Acaesta opțiune nu este o veste bună pentru europenii care au ajuns deja la capătul răbdării. Printre țările care se pregătesc să revină la un lockdown strict, se numără și Germania, unde carantina națională este principalul subiect pe agenda întâlnirii de astăzi pe care Angela Merkel o are cu şefii celor 16 landuri germane. De reinstituirea unor măsuri stricte se vorbeşte şi în Belgia şi Italia, iar în Franţa medicii critică lipsa de severitate a măsurilor instituite de vineri în Paris, Nisa şi departamentele învecinate.

În Polonia, la spitalul regional din Bielsko-Biala (sud-vest), un șir de ambulanțe a așteptat cu orele, în ger, pentru a le fi preluați pacienții. Unitatea medicală nu are niciun pat liber, iar situația este similară în toată țară. În ultimele 24 de ore, ministerul Sănătăţii de la Varşovia a raportat aproape 22.000 de noi infectări.

Sub mare presiune sunt şi spitalele din Franţa, unde numărul pacienţilor la terapie intensivă a depăşit 4.400, un record pentru ultimele 4 luni. „Multe voci au criticat noile restricţii drept confuze şi contradictorii, mai ales formularul care trebuie completat când ieşi din casă. Guvernul a fost silit să-l retragă şi să-l simplifice, din cauza reclamaţiilor. Pe de altă parte, cadrele medicale spun că noile măsuri nu sunt suficient de restrictive, dat fiind ritmul în care evoluează infectările şi spitalizările”, informează Jim Bittermann, corespondent CNN.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page