top of page

„Nu se ia în calcul carantinarea românilor nevaccinați sau impunerea vaccinării obligatorii”


După mai multe săptămâni în care România a înregistrat recorduri absolute de decese cauzate de coronavirus ocupând primul loc în Europa și locul doi la nivel mondial, imaginile cu spitalele arhipline, morgile și cimitirele improvizate, i-a determinat pe mai mulți români să se vaccineze cu unul dintre serurile disponibile pe teritoriul țării noastre.

Din nefericire însă, cu toate că autoritățile au confirmat o scădere a îmbolnăvirilor din ultima perioadă, numărul deceselor zilnice continuă să rămână de ordinul sutelor. Potrivit medicilor, foarte multe persoane mor din cauză că nu sunt vaccinate. În ultimele 24 de ore, aproape 300 de persoane au fost răpuse de Covid-19.

„281 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Dintre ei, cei mai mulți, adică 249 erau nevaccinați. Printre ei și trei tineri care aveau între 20 și 29 de ani, cu comorbidități. Cele 32 de persoane vaccinate care au decedat aveau, de asemenea, și alte boli, spun autoritățile”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Teama de a ajunge în spital, acolo unde se crede că persoanele contaminate cu varianta Delta nu mai au nicio scăpare, îi determină pe români să nu mai stea pe gânduri și să se vaccineze. În acest sens, liderul unei comunități de romi a făcut apel către toți cei care îl urmăresc să se vaccineze. „Să ne vaccinăm cu toții, romi și români, să fim și noi în pas cu lumea, pentru noi, pentru copii, pentru familiile noastre și pentru sănătate. Comunitatea din Clejani susține vaccinarea. Familia mea este vaccinată. Taraful meu este vaccinat”, a transmis Gheorghe Caliu.

Dacă numărul deceselor rămâne de ordinul sutelor, în ceea ce privește bilanțul infectărilor, de ieri și până astăzi s-au raportat 2.889 de cazuri de Covid-19, în timp ce numărul bolnavilor în stare gravă internați la terapie intensivă este de puțin peste 1.600 de pacienți.

De altă parte, persoanele nevaccinate se tem de presiunile făcute de autorități, considerând că nu li se respectă dreptul la alegere. În acest sens, există deja zvonuri că oficialii ar urma să impună o carantină doar persoanelor nevaccinate. Totuși, potrivit declarațiilor făcute de Raed Arafat, în acest moment nu se ia în calcul carantinarea românilor nevaccinați sau impunerea vaccinării obligatorii.

La acest moment, la nivelul CNSU, la nivelul comitetelor cu care lucrăm, nu există astfel de abordare, în România. Sunt, într-adevăr, Austria şi alte ţări care discută de partea de obligativitate şi sunt şi unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări, acolo unde acum este o creştere a valului, a numărului cazurilor”, a transmis Arafat.

„Noi, la acest moment, măsurile pe care le-am implementat - şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor - şi sigur că şi datorită acestor măsuri şi poate că şi populaţia a devenit mai atentă... Plus, trebuie să recunoaştem că s-au mai vaccinat un număr de oameni, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit, dar totuşi s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. La acest moment nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinare obligatorie sau referitoare la a crea un lockdown al nevaccinaţilor”, a adăugat secretarul de stat în MAI, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat că trebuie luat în calcul şi contextul în care ţările respective au impus astfel de măsuri. „Statele care au crescut rigurozitatea măsurilor situaţia epidemiologică este una semnificativ mai dificilă faţă de cea de acum câteva săptămâni. Pentru a-i proteja pe cei care nu sunt infectaţi, au impus aceste măsuri epidemiologice. (...) Au experţi care analizează situaţia şi propun măsurile cu cel mai bun impact pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a spus Andrei Baciu.

În timp ce autoritățile au confirmat că nu se va impune nicio carantină, o altă veste îi ia prin surprindere pe specialiștii din domeniul sanitar. În cursul zilei de astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat decizia undei verzi pentru organizarea de exvenimente publice și private, concerte, festivaluri și spectacole în aer liber, cu cel mult o mie de participanți. Vor fi permise și ceremoniile de Ziua Națională cu număr nelimitat de spectatori, inclusiv competițiile sportive. Ba chiar în două mii de localități cu o rată de infectare sub 3 la mie, elevii vor merge fizic la școală, indiferent de rata de vaccinare.

„Se propune organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise și deschise până la 30% din capacitate. Participarea permisă doar pentru persoanele vaccinate. Respectiv persoanele care se află între a 15-a și a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-Cov-2.Sunt anumite ajustări a unor măsuri, nu putem spune că sunt relaxări majore prin care să se revină la o situație necontrolată. În final, sunt reguli foarte clare de acces, vaccinații sau cei trecuți prin boală, eu pot să spun că sunt măsuri precaute pentru a permite unor activități să se desfășoare pentru că nu puteam să le mai ținem închise”, a explicat Raed Arafat.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page