„Nu se ia în calcul carantinarea românilor nevaccinați sau impunerea vaccinării obligatorii”


După mai multe săptămâni în care România a înregistrat recorduri absolute de decese cauzate de coronavirus ocupând primul loc în Europa și locul doi la nivel mondial, imaginile cu spitalele arhipline, morgile și cimitirele improvizate, i-a determinat pe mai mulți români să se vaccineze cu unul dintre serurile disponibile pe teritoriul țării noastre.

Din nefericire însă, cu toate că autoritățile au confirmat o scădere a îmbolnăvirilor din ultima perioadă, numărul deceselor zilnice continuă să rămână de ordinul sutelor. Potrivit medicilor, foarte multe persoane mor din cauză că nu sunt vaccinate. În ultimele 24 de ore, aproape 300 de persoane au fost răpuse de Covid-19.

„281 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Dintre ei, cei mai mulți, adică 249 erau nevaccinați. Printre ei și trei tineri care aveau între 20 și 29 de ani, cu comorbidități. Cele 32 de persoane vaccinate care au decedat aveau, de asemenea, și alte boli, spun autoritățile”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Teama de a ajunge în spital, acolo unde se crede că persoanele contaminate cu varianta Delta nu mai au nicio scăpare, îi determină pe români să nu mai stea pe gânduri și să se vaccineze. În acest sens, liderul unei comunități de romi a făcut apel către toți cei care îl urmăresc să se vaccineze. „Să ne vaccinăm cu toții, romi și români, să fim și noi în pas cu lumea, pentru noi, pentru copii, pentru familiile noastre și pentru sănătate. Comunitatea din Clejani susține vaccinarea. Familia mea este vaccinată. Taraful meu este vaccinat”, a transmis Gheorghe Caliu.

Dacă numărul deceselor rămâne de ordinul sutelor, în ceea ce privește bilanțul infectărilor, de ieri și până astăzi s-au raportat 2.889 de cazuri de Covid-19, în timp ce numărul bolnavilor în stare gravă internați la terapie intensivă este de puțin peste 1.600 de pacienți.

De altă parte, persoanele nevaccinate se tem de presiunile făcute de autorități, considerând că nu li se respectă dreptul la alegere. În acest sens, există deja zvonuri că oficialii ar urma să impună o carantină doar persoanelor nevaccinate. Totuși, potrivit declarațiilor făcute de Raed Arafat, în acest moment nu se ia în calcul carantinarea românilor nevaccinați sau impunerea vaccinării obligatorii.

La acest moment, la nivelul CNSU, la nivelul comitetelor cu care lucrăm, nu există astfel de abordare, în România. Sunt, într-adevăr, Austria şi alte ţări care discută de partea de obligativitate şi sunt şi unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări, acolo unde acum este o creştere a valului, a numărului cazurilor”, a transmis Arafat.

„Noi, la acest moment, măsurile pe care le-am implementat - şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor - şi sigur că şi datorită acestor măsuri şi poate că şi populaţia a devenit mai atentă... Plus, trebuie să recunoaştem că s-au mai vaccinat un număr de oameni, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit, dar totuşi s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. La acest moment nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinare obligatorie sau referitoare la a crea un lockdown al nevaccinaţilor”, a adăugat secretarul de stat în MAI, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.