top of page

Noua Zeelandă, Vietnam și Taiwan - cele mai de succes strategii împotriva pandemiei de coronavirus



Înainte ca pandemia de coronavirus să lovească din plin și ireversibil planeta, oamenii credeau că știu care sunt cele mai dezvoltate și pregătite țări în cazul unei amenințări naționale. Fără să se gândească neapărat la o armă biologică, aceștia ofereau mai mult credit țărilor cu potențial economic extraordinar decât oricare altui stat. Crezând că banii vor rezolva totul, oamenii au crezut mereu că țări precum Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Germania sau Japonia o vor scoate la capăt indiferent de problema cu care s-ar fi confruntat.

În luna decembrie a anului 2019, primul caz de coronavirus apărut în orașul Wuhan nu a trezit nimănui suspiciunea că în numai câteva luni, acesta va fi multiplicat la scară mondială. În martie 2020, pandemia de coronavirus cuprinsese întreaga planetă și fără să dea răgaz suficient autorităților, a schimbat întreaga mentalitate a omenirii. Un an mai târziu, lumea se luptă în continuare cu acest inamic invizibil. În ciuda dezvoltării unor vaccinuri împotriva Covid-19, apariția a trei noi mutații ale virusului (detectate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia) fac lupta împotriva acestei pandemii, una și mai dificilă decât acum câteva luni.

Cu peste 100 de milioane de contaminări și mai multe de 2,19 milioane de decese asociate la nivel mondial, Statele Unite rămân cea mai afectată țară a lumii, fiind urmată de India și Brazilia. Oricât de înspăimântătoare sună situația autorităților din aceste țări, există totuși și state care s-au remarcat printr-o gestionare ieșită din comun a pandemiei. Conform unui studiu publicat ieri în Australia, Noua Zeelandă, Vietnam și Taiwan se află în fruntea unei liste de aproape o sută de țări și teritorii care au oferit un exemplu formidabil în lupta cu pandemia. Dacă România este pe locul 81, la capătul clasamentului se află Statele Unite (locul 94), Columbia, Mexic și Brazilia.

Studiul, care a fost realizat de Institutul Lowy și care exclude China din listă din cauza lipsei datelor, compară răspunsul guvernelor la această pandemie în cele 36 de săptămâni după confirmarea celui de-al 100-lea caz de Covid-19. Cel mai mare merit îi revine Noii Zeelande care, săptămâna aceasta a detectat primele trei contagieri cu noul coronavirus după 18 noiembrie. Fermitate cu care a reacționat de la declanșarea pandemiei i-a permis să mențină cazurile sub control și să înregistreze în total aproape 2.300 de contagieri și 25 de decese. Alte țări cu cifre incredibil de mici în raport cu bilanțul înregistrat de țările care sunt absolut depășite de situație, sunt Vietnam (1.551 de contaminări și 35 de morți) și Taiwan (890 de infectări și doar 7 decese asociate cu noul coronavirus). Pe locul 7 se află Spania, urmată de Australia în timp ce Marea Britanie ocupă poziția 66. Conform studiului, „nicio ţară nu a fost unanim câştigătoare în perioada examinată, având în vedere că gravitatea pandemiei a variat de la declanşarea crizei, evidenţiind factori structurali precum dimensiunea populaţiei, nivelul de dezvoltare economică sau diferenţele dintre sistemele politice, ce par să fi influenţat gestionarea pandemiei”.

Între timp, lupta pentru a salva omenirea se află la un alt nivel în condițiile în care cele trei mutații sunt cu până la 70% mai contagioase. Nici vestea dezvoltării și încheierii unor contracte de milioane de doze cu vaccinurile anti coronavirus nu mai este una bun augur din moment ce livrările promise au început să fie întârziate. „Vom avea încă cel puțin 10 săptămâni grele, cu deficit de vaccinuri”, a mărturisit ministrul german al Sănătății. În Spania de exemplu, vaccinarea cu prima doză a fost oprită cu totul în regiunea Madrid, pentru o perioadă de două săptămâni. Conform autorităților spaniole, acestea au vrut să se asigure că rămân suficiente doze de rapel pentru cei care au nevoie și nu pot fi amânați.

Surprinzător este faptul că Portugalia, o țară cu numai 10,28 de milioane de locuitori, a ajuns să aibă cea mai ridicată medie săptămânală de infectări și decese la un milion de locuitori, din toată lumea. Conform oficialilor, numai în ianuarie, aproape 250.000 de persoane au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus. „Suntem în cel mai grav moment al crizei pandemiei de Covid. Nu e rău, e teribil”, a recunoscut premierul portughez, António Costa.

„Suntem o ţară destul de mică şi avem atât de multe persoane infectate. E înspăimântător. Parcă lumina de la capătul tunelului se îndepărtează tot mai mult. Acum, teama noastră cea mai apăsătoare, cea mai mare anxietate, este că va veni un moment când nu mai avem de ales. Ne temem că nu vom mai putea să ne îndeplinim misiunea, să salvăm vieţi”, a mărturisit un medic. Situația este una deplorabilă în fața celui mai mare spital din Lisabona, Santa Maria. Aici, peste 20 de ambulanțe cu bolnavi de Covid, stau la coadă ca să poată interna pacienții. „Mai avem un singur pat liber la Terapie Intensivă și mai puţin de zece în saloane”, anunță purtătorul de cuvânt.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page