top of page

Noua variantă Omicron reprezintă o reală amenințare pentru tineri și copii

Actualizată în: 10 dec. 2021



După ce în urmă cu două săptămâni, Slovacia a impus un nou lockdown locuitorilor săi, în cursul zilei de mâine, această țară, cu cea mai mare rată de infectare din lume, va relaxa restricțiile însă numai pentru cei vaccinați.

“Cei mai ameninţaţi în prezent sunt grupul celor nevaccinaţi şi ei trebuie să suporte consecinţele. Relaxarea se va aplica în cazul centrelor care vând produse neesenţiale şi serviciilor religioase, însă pentru un număr redus de persoane, în timp ce călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun vor trebui să prezinte certificatul verde”, a declarat prim-ministrul slovac Eduard Heger, citat miercuri de mass-media locale, la anunţarea acestei relaxări parţiale a restricţiilor sanitare.

În condițiile în care, până acum doar 48 % din populaţia Slovaciei este vaccinată cu schemă completă, sâmbătă se vor redeschide toate staţiunile de schi din ţară. Hotelurile însă - inclusiv restaurantele – își vor deschide ușile din 25 decembrie, însă doar pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 sau care au trecut prin boală.

Prezenţa fizică la cursurile din şcolile primare şi gimnaziale va fi suspendată din 13 decembrie, iar de la această dată va intra în vigoare învăţământul cu predare online. Potrivit Ministrului slovac al Sănătăţii, Vladimír Lengvarský, aceste măsuri de relaxare parţială ar trebui să continue până pe 9 ianuarie. Totuși, un comitet de experţi ce consiliază Guvernul de la Bratislava a sugerat ca actualul lockdown să fie menţinut până pe 16 decembrie.

Slovacia, o ţară cu 5,3 milioane de locuitori, a înregistrat o rată cumulată pe şapte zile de 1.377 de infectări la 100.000 de persoane.

În România, guvernanții se gândesc să relaxeze și ei măsurile de restricție menite să evite răspândirea noului coronavirus și a variantelor acestuia însă, specialiștii avertizează că aceste relaxări nu sunt justificate iar țara noastră merge din nou în direcția opusă Uniunii Europene. Conform datelor oficiale, numărul pacienților internați, mai mici de 5 ani, crește alarmant iar pronosticurile arată că România ar putea ajunge la finalul lunii ianuarie la peste 30 de mii de cazuri noi pe zi. În timp ce pentru cei cu vârste sub 5 ani nu există un vaccin care să îi ajute în lupta cu noul coronavirus, Omicron este atât de contagioasă încât a scăzut vârsta de infectare.

O statistică a unui spital din Africa arată cât a crescut numărul internărilor în rândul tinerilor și al copiilor afectați de nouă mutație, față de perioada în care varianta Delta era dominantă. Cele mai afectate sunt grupele de vârstă 0-4 ani și 30-39 de ani. Practic, noua variantă Omicron pare să fie o adevărată amenințare pentru tineri și copii.

″În copilărie sistemul imun este naiv, cum se spune din punct de vedere imun. Ca virusul să rămână permanant printre noi trebui să aibă un bazin de sisteme imune permanent naive, care nu știu ce să facă. Faptul că tinerii se spitalizeaza într-un număr atât de mare înseamnă că Omicron nu produce o formă atât de ușoară de boală cum ne așteptăm. Suntem dispuși să medicul vedem o triplare a numărului mare de cazuri și deceselor în rândul copiilor?”, a declarat Octavian Jurma avertizând cu privire la faptul că sărbătorile sunt un risc epidemiologic ridicat peste tot. „O persoană cu omicron la o petrecere va infecta jumătate din persoanele respective. Măsurile pentru valul 5 nu par să fie în tandem cu riscul pe care îl prezintă valul 5. România din nou se îndreaptă într-o direcție complet diferită de restul UE”, a adăugat acesta.

Pentru că nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului, copiii pot fi un vector de răspândire a infecției în rândul adulților. În Africa de Sud, de exemplu, din cele aproximativ 2,8 milioane de mostre pozitive la copii, aproape 36 de mii au suspiciune de reinfecție. Iar asta înseamnă, se tem specialiștii, că noua mutație poate păcăli imunitatea obținută în urmq bolii anterioare. Numărul infectarilor se dublează la fiecare 3 zile și jumătate în cazul Omicron. Dacă la începutul anului viitor vom pleca de la 500 de infectari pe zi, spre finalul lunii ianuarie vom avea peste 30 de mii de cazuri noi zilnic.

În acest context, specialiștii insistă că relaxarea măsurilor este o greșeală pe care autoritățile de la noi au făcut-o și înainte de valul 4.

„În condițiile în care abia am ieșit din valul IV și ne pregătim de valul V, care va fi produs de o tulpină mult mai violentă decât cea cu care ne-am confruntat, cred că măsurile de relaxare nu sunt justificate în niciun fel″, a explicat Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Pittsburgh.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page