top of page

Noua tulpină Omicron a ajuns deja în peste 24 de țări



La numai o săptămână de când autoritățile sanitare din Africa de Sud au avertizat întreaga planetă cu privire la depistarea unei noi variante a coronavirusului, considerată a fi mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron s-a răspândit deja, ajungând în cel puțin 24 de țări. Recent, pe lista țărilor care au confirmat deja cazuri cu noua variantă, s-au adăugat și Irlanda, Norvegia și Statele Unite.

Acesta este primul caz de COVID-19 cauzat de varianta Omicron care a fost detectat în Statele Unite. Individul respectiv s-a autoizolat. Toate persoanele cu care a intrat în contact au fost anunţate şi au fost testate. Până acum, rezultatele testelor lor au ieșit negative. Pacientul era vaccinat cu schemă completă şi a avut simptome uşoare, care s-au ameliorat. Nimeni nu crede, eu cu siguranță nu, că o interdicție de călătorie va împiedica persoanele infectate să vină în Statele Unite, dar trebuia să câștigăm timp pentru a ne putea pregăti, a înțelege ce se întâmplă, care este natura acestei infecții? Care este natura transmisibilității?”, a transmis Anthony Fauci, consilierul medical al Casei Albe, în condițiile în care Washingtonul a interzis deja intrarea pe teritoriul american a persoanelor provenind din opt ţări din Africa australă.

De teamă că Omicron ar putea să irosească toate eforturile depuse până în prezent în lupta cu coronavirusul, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a lansat ideea vaccinării obligatorii în toate țările membre ale Uniunii Europene. „Este nevoie de o abordare comună. Este de înţeles şi potrivit să deschidem această discuţie acum, să vedem cum putem încuraja, iar la nevoie chiar să impunem vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Trebuie să avem această discuţie. Este necesară o abordare comună, dar este un subiect pe care trebuie să îl deschidem”, a declarat oficialul.

Până în prezent, Austria și Grecia au anunțat că vor introduce obligativitatea vaccinului anti-Covid, o măsura luată în calcul și de Germania.

Pentru că încă nu se cunosc prea multe informații despre noua variantă a coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere precauție maximă și recomandă în același timp, ca persoanele care au peste 60 de ani sau care suferă de comorbidități grave să evite călătoriile pentru a nu se infecta.

Pe de altă parte, oficialii Organizației Națiunilor Unite susțin că închiderile frontierelor în contextul apariţiei variantei Omicron sunt profund injuste, față de țările care că au identificat primele această tulpină şi au împărtăşit informaţii ştiinţifice şi sanitare cruciale cu lumea”, informează Protv.

Omicron nu este o varinată sud-africană. A fost descoperit de oamenii noștri de știință și se pare că s-a răspândit peste tot cu mult înainte de a-l descoperi noi. Și trebuia să facem lumină pentru că ne-am trezit brusc cu o mulțime de țări care ne trec pe lista roșie, ceea ce face lucrurile foarte grele pentru economia noastră”, a precizat Lindiwe Sisulu, ministrul turismului din Africa de Sud, după ce mai toate țările din lume au înăsprit din nou restricţiile sanitare, cu controale la frontiere, interdicţii de călătorie în Africa australă.

În orașul Sao Paulo, din Brazilia, depistarea a trei cazuri de contaminare cu varianta Omicron le-a determinat pe autorități să decidă anularea festivităților de Revelion, care reunesc în mod tradițional două milioane de persoane pe Avenida Paulista.

Anulăm festivităţile de Revelion (pe 31 decembrie) la cererea autorităţilor sanitare”, a anunţat primarul acestui oraş cu 12 milioane de locuitori, Ricardo Nunes, în timpul unei vizite la New York. Guvernatorul statului brazilian omonim, Joao Doria, aflat şi el la New York, a anunţat pe Twitter menţinerea obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în spaţiile deschise. Toate cifrele arată că epidemia scade în intensitate în Sao Paulo, însă vom opta pentru principiul precauţiei”, conform recomandării Comitetului ştiinţific din Brazilia.

În timp ce mai mult de jumătate dintre capitalele statelor braziliene - 16 din 27 - şi-au anulat festivităţile de Revelion, Rio de Janeiro îşi menţine emblematica festivitate de Revelion, care reuneşte trei milioane de persoane pe imensa plajă Copacabana. La fel ca multe alte țări, și Brazilia și-a închis graniţele pentru zborurile provenite din şase ţări aflate în sudul Africii, pentru a preveni răspândirea noii variante Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud. Până în prezent, Brazilia a înregistrat peste 614.000 de decese din cauza coronavirusului, devenind a doua ţară din lume prin prisma numărului de decese asociate Covid-19, după Statele Unite.

Conform datelor oficiale, peste 62% din populaţia Braziliei (213 milioane de locuitori) a primit două doze de vaccin, iar din noiembrie a început și administrarea celei de-a treia doze.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page