top of page

Noua tulpină de coronavirus se răspândește cu o viteză inimaginabilă



De când premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat public faptul că pe teritoriul Marii Britanii a fost descoperită o nouă tulpină a coronavirusului, mai multe țări au decis imediat să suspende orice călătorie din și spre Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Din păcate, chiar și aceste restricții extrem de costisitoare nu au reușit să țină noua tulpină pe teritoriul Marii Britanii. La scurt timp, mai multe țări din Europa dar și din afara ei, au început rând pe rând să confirme prezența acestei mutații pe teritoriile lor.

După Danemarca și Italia, Spania, Elveția, Suedia, Franța și Finlanda completează lista țărilor europene în care a fost confirmată noua variantă a Covid-19. În afara Europei, după Australia și Africa de Sud, Coreea de Sud a transmis public faptul că pe teritoriul său s-au întregistrat trei cazuri de infectare cu noua tulpină, după ce aceste persoane s-au întors cu avionul din Marea Britanie săptămâna trecută.

Considerată cu 70% mai contagioasă, noua tulpină este din ce în ce mai prezentă în cazurile de infectare depistate recent în Anglia și în țările menționate. De teama răspândirii acestei mutații, Indonezia a interzis intrarea vizitatorilor internaționali pe teritoriul său. Pitrivit Ministrului indonezian de Externe, Retno Marsudi, această reglementare va intra în vigoare cu data de 1 ianuarie și este prevăzută pentru următoarele două săptămâni. La începutul acestui an, Indonezia a interzis accesul tuturor turiştilor cu câteva excepţii în cazul persoanelor care călătoresc pentru afaceri. „Noua reglementare se aplică tuturor vizitatorilor străini, cu excepţia înalţilor oficiali guvernamentali”, a precizat Retno Marsudi.

Între timp, mai multe țări se confruntă în continuare cu o creștere a numărului de cazuri cu coronavirus dar și decese. Potrivit experților, numărul de infectări detectate se datorează campaniei masive de testare. Dacă în primul val al pandemiei, autoritățile germane au confirmat o rată a deceselor relativ scăzută, în ultimele săptămâni, decesele asociate cu Covid-19 s-au numărat cu sutele.

„Numărul infecțiilor cu coronavirus rămâne, în mod clar, mult prea ridicat, la fel ca și numărul deceselor. Peste 300 de noi decese au fost raportate de Institutul Robert Koch. Aceasta înseamnă că peste 30.000 de oameni au murit, în Germania, din cauza pandemiei. Datele de la spitale ne arată clar dificultatea situației cu care ne confruntăm. Incidența și dinamica infectărilor depind, pur și simplu, de comportamentul fiecăruia dintre noi. Cel mai important este să reducem în continuare, semnificativ, contactele sociale. Desigur, este valabil și în ajun de Anul nou”, a mărturisit Ulrike Demmer, reprezentant al guvernului de la Berlin. În prezent, Germania se află într-o carantină națională strictă, pe care intenționează să o atenueze de Crăciun, dar nu și de Anul Nou.

Și Marea Britanie se confruntă cu un număr mare de infectări, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 41.400 de contaminări cu noul coronavirus. În ceea ce privește numărul de decese, acesta a fost de 360. Cu toate că multe regiuni din Anglia se află în tier 4 (faza 4 de restricții), presiunea asupra spitalelor a ajuns la limită. În sudul Angliei sunt tot mai mulți bolnavi internați de Covid, care primesc tratament. Potrivit autorităților, a doua zi de Crăciun a fost una dintre cele mai aglomerate din istorie pentru serviciul de ambulanță de la Londra, când au fost aproape 8.000 de apeluri la numărul de urgență.

Între timp, Uniunea Europeană a demarat ieri dimineață campania simultană de vaccinare împotriva noului coronavirus. „Italia se trezește. Trăim un moment ce va rămâne întotdeauna imprimat în memoria noastră”, a declarat bucuros, premierul italian, Giuseppe Conte, la startul campaniei de vaccinare. „Suntem în țara lui Pasteur, rațiunea și știința trebuie să ne ghideze”, a scris președintele Emmanuel Macron pe Twitter.

Pentru că au început deja să apară numeroase suspiciuni și zvonuri cu privire la vaccinul împotriva noului coronavirus, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că eficiența și eventualele reacții adverse ale vaccinurilor anti-Covid vor fi atent monitorizate. „Începem un program de monitorizare a vaccinurilor unic în lume. De azi înainte, mii de institute, dar și experți, vor lucra împreună în săptămânile următoare pentru a monitoriza în timp real cât de bine funcționează vaccinurile”, a precizat aceasta.

Pentru a-i convinge pe cetățeni că acest vaccin nu reprezintă un risc, liderii europeni mizează pe exemplele date la cel mai înalt nivel. În Grecia, spre exemplu, primii care au primit vaccinul au fost premierul Kyriakos și președinta Katerina Sakellaropoulou. „De Crăciun, ştiinţa ne-a oferit cel mai frumos cadou. Îl datorăm cercetătorilor care au lucrat nopţi întregi, obositoare, încercând să obţină la timp, cât mai repede posibil, vaccinul pentru a combate pandemia”, a mărturisit Katerina Sakellaropoulou, președintele Greciei. În Portugalia, șefa secției ATI de la cel mai mare spital din Lisabona a făcut vaccinul chiar dacă a avut reacții alergice în trecut. „Haideți să demistificăm efectele secundare sau reacțiile adverse serioase. Or să apară, vom vaccina milioane de oameni și bineînțeles că vor fi efecte secundare, dar cu siguranță, după toate studiile efectuate, acestea vor fi într-un număr nesemnificativ”, a încurajat Sandra Bras.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page