top of page

Norvegia raportează un nou deces după administrarea vaccinului AstraZeneca



Compania suedeză AstraZeneca primește lovitură după lovitură de când Danemarca a anunțat suspendarea vaccinării cu acest ser din cauza apariției unor cheaguri de sânge și morții unei persoane imunizate cu acesta. În cursul zilei de ieri, Norvegia a declarat public decesul cauzat de o hemoragie celebrală a unei îngrijitoare, cu vârsta sub 50 de ani, care a fost spitalizată după ce i se administrase o injecţie cu vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. Cu toate că în prezent nu există o legătură clară între cauza decesului și administrarea vaccinului, această veste crește neîncrederea celorlalte țări cu privire la administrarea acestui vaccin. În plus, weekendul trecut, autorităţile sanitare norvegiene au raportat spitalizarea a trei angajaţi din domeniul sănătăţii care suferă de trombocitopenie (cantitate anormal de scăzută de trombocite în sânge), prezintă sângerări şi cheaguri de sânge. Până în prezent, aproximativ 130.000 de persoane au primit vaccinul în ţara nordică, până la suspendarea anunţată joi. Între timp, numărul țărilor care au suspendat administrarea serului AstraZeneca se ridică la 13 (Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria, Irlanda, Olanda, Franța, Germania, Spania, Italia, Letonia, Portugalia și Suedia).

În cursul zilei de ieri, Ministerul german al Sănătății a anunțat suspendarea vaccinului ”cu titlu preventiv”, în urma semnalării unor efecte secundare, urmând că Spania să anunțe suspendarea administrării serului pe o perioadă de 16 zile în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale. Nu după mult timp, autoritățile franceze și cele italiene au transmis public suspendarea utilizării acestui vaccin. “Am decis, cu titlu de precauţie şi în mod temporar, în aşteptarea unei decizii a Agenţiei Europeane a Medicamentului, să interzică utilizarea vaccinului de la AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”, a transmis Agenţia italiană a medicamentului, AIFA.

După anunțul făcut de Germania, Spania, Italia, Franța și Slovenia, Portugalia, Suedia și Letonia au transmis suspendarea vaccinării cu serul produs AstraZeneca.

Profesorul Paul Hunter, membru al Centrului de Cercetare la Norwich School of Medicine Irlandaa recunoscut că „va fi mai dificil pentru oameni să accepte vaccinul. Programările vor fi amânate și, dacă se va întâmpla acest lucru, așa cum va fi cu siguranță, va duce la îmbolnăvirea mai multor persoane, mai mulți oameni vor ajunge în stare gravă și mai mulți vor muri”. De altă parte, Hugo de Jonge, ministrul Sănătății din Olanda: mărturisește: „se spune că acest sindrom rar a apărut după vaccinare, nu a fost încă demonstrată nicio legătură cauzală. Totuși, acesta este un motiv suficient pentru a apăsa butonul de pauză și a face cercetări, să sperăm că vom putea merge mai curând după aceea”.

De altă parte, România nu pare să aibă o problemă cu acest vaccin. Potrivit deputatului PSD Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, în opinia sa, AstraZeneca produce un vaccin “bun şi sigur”.

De altă parte, specialiştii de la Institutul medical Paul-Ehrlich, care consiliază guvernul de la Berlin, “consideră că alte examene sunt necesare, după cazurile de cheaguri sangvine raportate la câteva persoane vaccinate în Europa”, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german al Sănătăţii, în contextul în care mai multe ţări au adoptat deja aceeaşi măsură. Totuși, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat vineri seară continuarea administrării vaccinului produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. EMA spune foarte clar că nu există indicii în acest moment care să facă legătură între cazurile investigate și vaccin. Organizația Mondială a Sănătății are aceeași recomandare.

În apărarea sa, compania AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge. Producătorul de medicamente a spus că nu există probleme confirmate referitoare la calitate vreunui lot de vaccin folosit în Europa și în restul lumii.

În tot acest amalgam de confuzie creat în jurul companiei AstraZeneca și vaccinul sau anti-coronavirus, Thailanda vine cu o veste bună. Conform autorităților thailandeze, ieri s-a decis reluarea imunizarilor cu acest ser, după ce au fost întrerupte timp de patru zile din cauza îndoielilor apărute în privința efectelor sale secundare. Mai mult, Prim-ministrul ţării, Prayut Chan-ocha, alături de alţi miniştri au primit deja prima doză din acest vaccin. “Doresc ca prin gestul meu să generez încredere în rândul cetățenilor, în actuala campanie de vaccinare masivă în care se prevede imunizarea a aproape 30 de milioane de persoane”, a declarat șeful guvernului din Thailanda.

Decizia reluării vaccinării cu AstraZeneca a venit după ce, experţi medicali ai Ministerului Sănătăţii din Thailanda au anunţat că au primit garanţii, atât de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cât şi de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), că vaccinul este “sigur” şi că “nu există probe care să-l asocieze cu cazuri de tromboză”.

”Thailanda a început campania de imunizare anti-Covid-19 luna trecută cu vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinovac, însă strategia ţării se bazează în principal pe vaccinul produs de Oxford-AstraZeneca, de la care a primit 117.000 de doze. Ţara asiatică, cu o populaţie de aproximativ 66 de milioane de locuitori, speră să producă din luna iunie 61 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca în laboratorul ce aparţine regelui thailandez, Vajiralongkorn. Thailanda a înregistrat 27.000 de contagieri şi 87 de decese asociate Covid-19. Al doilea val apărut în luna decembrie a intrat în remisie, fiind înregistrate mai puţin de 100 de cazuri zilnice”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page