top of page

Norvegia anchetează moartea a două alte persoane după inocularea cu vaccinul AstraZeneca



Nevoia de cât mai multe doze de vaccin împotriva noului coronavirus îi pune în dificultate pe liderii europeni care trebuie să facă în momentul de față, alegerea de a continua să utilizeze serul produs de AstraZeneca sau să suspende folosirea lui din cauză că mai multe țări au remarcat efecte secundare neobișnuite, până la decesul unor persoane imunizate. Încetinirea campaniilor de vaccinare, încetinește și lupta împotriva noului coronavirus și a mutațiilor acestora răspândite pe întreg globul pământesc. De altă parte, europenii s-au săturat să mai aștepte în izolare și cer guvernelor ridicarea restricțiilor și revenirea la normalitate.

Din păcate, efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca nu sunt lămurite încă pentru ca încrederea în acest ser să revină în totalitate. Potrivit autorităților norvegiene, specialiștii anchetează moartea a două persoane după inocularea cu vaccinul anticoronavirus produs de compania suedeză în colaborare cu Universitatea Oxford, și care au prezentat un tablou clinic neobișnuit de tromboembolism. În total, patru persoane au murit în Norvegia în ultimele două săptămâni, cu un tablou clinic care include o cantitate scăzută de plachete, coagulare a vaselor sangvine și hemoragii, similar celui detectat deja în mai multe țări. Mai mulți dintre cei decedați aveau sub 50 de ani și făceau parte din personalul medical. Potrivit autorităților, alţi doi pacienţi continuă să fie internaţi în Spitalul Universitar din Oslo (OAS) cu simptome similare. “Agenţia Medicamentului nu poate exclude faptul că aceste cazuri ar putea avea legătură cu vaccinul”, a transmis instituţia într-un comunicat, care subliniază că aceste simptome nu au fost înregistrate la pacienţi care au primit alte vaccinuri anticoronavirus folosite în Norvegia, precum Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Atât această agenţie, cât şi Institutul de Sănătate Publică şi OAȘ colaborează în anchetarea acestor cazuri în Norvegia, care - împreună cu Danemarca şi Suedia - menţine suspendarea vaccinării cu AstraZeneca decisă în urmă cu mai bine de o săptămână până la o decizie finală, ce va fi anunţată în următoarele zile.

De altă parte, după ce inițial au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, guvernul italian, spaniol și german s-au decis să reia utilizarea serului. Această decizie vine în urma încurajării Agenției Europene a Medicamentului (EMA) potrivit căreia, nu există dovezi ale unei legături directe între cazuri, cu toate că nici nu a exclus total o astfel de legătură. “Am făcut câteva descoperiri care pot explica evoluţia clinică a pacienţilor. Aceste descoperiri sprijină ipoteza conform căreia au avut o reacţie imunologică puternică ce a provocat formarea de anticorpi, care au putut activă la rândul lor plachetele şi au provocat tromboze. În afară de vaccin, nu văd altă explicaţie posibilă pentru apariţia acestei reacţii”, a declarat Pal Andre Holme, şeful echipei medicale.

Islanda însă a anunțat public în cursul zilei de ieri că rămâne printre puținele țări care nu vor să reia momentan vaccinarea cu AstraZeneca. “Toate ţările nordice, inclusiv Islanda, au decis să ancheteze mai bine asupra subiectului şi să coopereze între ele înainte de a merge mai departe în vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în ţara insulară pe 11 martie. Vom încerca să evaluăm dacă riscul variază în funcţie, de exemplu, de vârstă şi sex, iar aceasta va sta la baza deciziei asupra continuării utilizării. Decizia Islandei a fost luată în aşteptarea rezultatelor unei evaluări din partea ţărilor nordice asupra efectelor secundare ale vaccinurilor anti-Covid-19, nu doar în cazul serului suedezo-britanic AstraZeneca”, a explicat într-o conferinţă de presă ministrul islandez al sănătăţii, Alma Moeller. Islanda, unde aproape 38.000 de persoane au primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-Covid-19, a înregistrat patru cazuri de formare de cheaguri de sânge după vaccinare: două pentru vaccinul AstraZeneca, unul pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi unul pentru vaccinul Moderna.

Dacă inițial, Finlanda a decis să nu suspende vaccinarea cu acest ser, vinerea trecută, autoritățile de la Helsinki au ales să întrerupă utilizarea lui din precauție, după două cazuri suspecte de tromboze cerebrale. În apărarea sa, laboratorul AstraZeneca a afirmat din nou, ieri, că vaccinul său este eficace în proporţie de 80% împotriva Covid-19 la persoanele în vârstă şi nu creşte riscul formării de cheaguri de sânge, după cum au arătat teste clinice întreprinse în SUA.

Lituania însă, este de partea companiei farmaceutice suedeze. Pentru a spori încrederea populației în acest vaccin, liderii politici au fost imunizați în direct la TV cu doze de vaccin produs de AstraZeneca. Preşedintele Gitanas Nauseda şi premierul Ingrida Simonyte au fost inoculaţi luni fiecare cu prima dintre cele două doze ale serului necesare pentru o imunizare completă, la clinici din capitala lituaniană Vilnius. De asemenea, preşedintele parlamentului Viktorija Cmilyte-Nielsen şi ministrul sănătăţii Arunas Dulkys au primit la rândul lor, luni, prima doză de vaccin.

Inițial, Lituania a suspendat temporar vaccinările cu AstraZeneca pentru a verifica posibilele efecte adverse, însă recomandarea făcută de EMA i-a făcut pe oficialii acestei țări să reia imunizările cu acest ser. Atât preşedintele Gitanas Nauseda, cât şi premierul Ingrida Simonyte au îndemnat populaţia lituaniană să le urmeze exemplul şi să se vaccineze.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page