top of page

NATO dă apă la moară Ucrainei în suspiciunea unui posibil atac din partea Rusiei



Cu toate că Ucraina a cerut în mod direct, ajutorul NATO în tensiunile ridicate cu Rusia, potrivit Reuters, NATO nu este obligată să apere Kievul. Totuși, pentru că este în interesul americanilor ca Rusia să fie înconjurată de forțe armate care o vor împiedica să riposteze în caz de vreun război, cel mai probabil, NATO își va crește prezența miltară la Marea Neagră și în regiunea baltică. De asemenea, NATO va contracara atacurile cibernetice ale Rusiei.

Deocamdată, Ucraina nu este membră a Alianței Nord –Atlantice, iar acest fapt precipită și mai mult relația cu Rusia care, îi acuză pe americani că se implică în situații care nu îi vizează. De altă parte, în cazul în care s-ar isca un război între Rusia și Ucraina, Uniunea Europeană se vede nevoită să intervină. Printre deciziile pe care UE ar putea să le adopte se numără adoptarea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, acoperirea oricărui deficit de gaze rusesc spre Europa şi preluarea de refugiaţi care ar fugi din calea războiului.

În timp ce diplomații și experții sunt divizați în privinșa unei potențiale invazii a Rusiei în Ucraina, Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că eforturile diplomatice de săptămâna trecută în privinţa unor solicitări de securitate cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic “au ajuns într-un punct mort”.

Prezența celor 100.000 de militari ruși în apropiere de granița cu Ucraina este un semn că Rusia s-ar pregăti de un atac menit să oprească Kievul de la a adera vreodată la NATO. De altă parte, Kremlinul neagă orice speculație cu privire la o eventuală invazie.

La polul opus, Rusia acuză NATO că își crește prezența în fostele țări comuniste cu intenția de a o împrejmui și a-i limita puterile. Conform Protv, în momentul de față, „NATO îşi intensifică deja strategia pe care o foloseşte de când Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, prin dezvoltarea pregătirilor militare defensive, modernizarea capacităţilor de descurajare, sprijinirea Ucrainei prin echipe specializate în război cibernetic şi căutarea unui dialog cu Moscova”.

În 2008, NATO a convenit la Summitul de la București că într-o zi, Ucraina va deveni membră însă, în momentul de față, Alianța nu ae nicio obligație față de Kiev și totuși, interesul de a o ajuta confirmă criticile rușilor conform cărora americanii caută pretexte pentru a se implica într-un război direct cu Kremlinul.

„Este important să facem distincţia între aliaţii din NATO şi un partener ca Ucraina. Ucraina este un partener, unul extrem de apreciat”, a declarat la 30 noiembrie şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg în timp ce președintele american, Joe Biden a dat asigurări că pentru moment, nu va trimite militari în Ucraina care să se lupte cu soldații ruși.

Potrivit unor diplomaţi ai NATO, printre măsurile pe care le-ar putea lua Occidentul pentru a sprijini Ucraina se numără suplimentarea armelor şi dronelor americane pentru forţele armate ucrainene şi intensificarea instruirii forţelor ucrainene, în special pentru a putea răspunde la orice atac cu rachete al Rusiei.

Hans-Lothar Domroese, un general german în rezervă care a condus unul dintre cele mai înalte comandamente ale NATO până în 2016, a declarat că, dacă Rusia va invada Ucraina, Alianţa “va ridica nivelurile de alertă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page