top of page

Măsurile de restricție anti-Covid au provocat proteste violente în Cipru



În timp ce pandemia de coronavirus continuă să rămână prezentă în toate colțurile pandemiei, specialiștii nu încetează să efectueze studii care să le ajute pe autorități să se pregătească mai bine în fața amenințării Covid-19 și a variantelor sale. În acest sens, Profesorul John Edmunds de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, care sfătuiește autoritățile britanice pe teme legate de pandemie, a declarat pentru The Guardian că guvernul „este îndreptăţit să fie îngrijorat” în condițiile în care varianta Beta (cunoscută inițial ca mutația Sud-Africană și prezența în cel puțin 20 de țări de pe glob) se răspândește în prezent foarte puternic în Franța, de unde se întorc foarte multe persoane.

„Varianta Beta a rămas o ameninţare pe tot parcursul. Este probabil mai puţin infecţioasă decât Delta care se răspândeşte aici, în Marea Britanie, acum. Are avantajul că e capabilă să scape de răspunsul imun într-o măsură mai mare. Pe măsură ce populaţia de aici devine tot mai imună, condiţiile sunt potrivite pentru ca varianta Beta să capete un avantaj, aşa că înţeleg îngrijorarea. Dintre variantele care există şi care sunt cunoscute aceasta a fost mereu o ameninţare pentru noi. Există dovezi solide din Africa de Sud că poate să evite răspunsul imun generat de vaccinul AstraZeneca mult mai bine”, a declarat epidemiologul John Edmunds.

Între timp, peste tot în lume, autoritățile depun eforturi de a menține pandemia sub control, fie prin campaniile de vaccinare, fie prin menținerea măsurilor de restricție. Din păcate, oamenii sunt nerăbdători să revină la normalitate și sub presiunea sezonului estival, aceștia adoptă comportamente violente la adresa autorităților. Un astfel de exemplu s-a petrecut săptămâna trecută în Franța, după ce Emmanuel Macron a anunțat că persoanele nevaccinate vor fi dezavantajate. Recent, și în Cipru s-au înregistrat evenimente de protest împotriva restricțiilor anti-Covid. În cursul zilei de ieri, mii de persoane care se opun restricțiilor sanitare s-au adunat în fața palatului prezidențial din Cipru, după care au atacat sediul unui post de televiziune local și au incendiat mașini din apropiere.

Potrivit Biroului de presă al poliției, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat în fața palatului prezidențial din Nicosia, urmând ca apoi, aproximativ 2.500 de manifestanți să se îndrepte către sediul canalului de televiziune Sigma, incendiind cel puțin o mașină și provocând pagube sediului televiziunii. ″Un atac laş a avut loc duminică seară în faţa sediului nostru″⁣ din Nicosia, a confirmat și Sigma TV, precizând că atacatorii au aruncat cu petarde şi maşini ale personalului televiziunii au fost avariate. Până în prezent, nimeni nu a fost rănit sau arestat. Preşedintele cipriot Nico Anasasiades a vorbit de un revers pentru democraţie ⁣ şi a dat asigurări, într-un comunicat, că guvernul nu va ⁣ceda ameninţărilor şi şantajului″. Mai mult, acesta a promis că autorităţile îi vor pedepsi sever ⁣ pe cei care nu respectă legea, mai ales că Cipru se confruntă în prezent cu al patrulea val de contaminări cu noul coronavirus din cauza răspândirii variantei Delta.

Înmulțirea cazurilor de Covid-19 se confirmă și în Israel unde, rata de vaccinare este extrem de mare. Potrivit autorităților sanitare, aici, numărul de infectări a depșit din nou pragul de 1.000 de cazuri zilnice, după ce, în ultimele patru luni, acesta a fost sub această cifră. “1.118 de noi cazuri au fost înregistrate în decurs de 24 de ore, cel mai mare număr raportat de la mijlocul lunii martie. Cu toate acestea, în timpul perioadei de vârf a pandemiei în ianuarie, numărul cazurilor zilnice era de peste 10.000 în Israel”, a transmis Ministrul Sănătății israelian.

Conform premierului israelian, Naftali Bennett, ”varianta Delta a coronavirusului a provocat o creştere a numărului de infectări la nivel mondial, inclusiv în ţările (cu un număr mare de persoane) vaccinate, precum Marea Britanie, SUA şi Israel. Evaluarea actuală este că eficacitatea vaccinurilor existente împotriva variantei Delta este mai slabă decât am sperat. Este clar că problema nu poate fi rezolvată doar prin vaccinare”, a adăugat Naftali Bennett.

Având în vedere creşterea numărului de cazuri, Israelul intenţionează să reintroducă restricţii în ceea ce priveşte reuniunile cu peste 100 de persoane în spaţiile închise începând de miercuri, săptămâna aceasta. Astfel, numai cei care au fost vaccinaţi, au avut boala sau persoanele cu rezultate negative la testele Covid vor putea participa la astfel de evenimente, iar măştile vor fi din nou obligatorii în spaţiile închise.

Nici Indonezia nu o duce mai bine în lupta cu pandemia. Până în prezent, din cauza Covid-19, aici au murit peste 500 de medici. De altfel, numărul record de infecții zilnice raportat a făcut din Indonezia noul epicentru al pandemiei de coronavirus în Asia. “545 de colegi (medici) au murit până pe 17 iulie, majoritatea în provincia Java de Est, urmată de Jakarta şi Java Centrală. Numărul medicilor care au murit în iulie a fost de 114, o creştere de peste 100% comparativ cu 51 de decese înregistrate în iunie. Medicii au declarat că spitalele din Indonezia au înregistrat o creştere a numărului de pacienţi internaţi cu coronavirus şi funcţionează la o capacitate peste limita normală”, a declarat duminică Mahesa Paranadipa, un reprezentant al Asociaţiei Medicilor din Indonezia, în cadrul unei conferinţe de presă. În acest sens, autorităţile sanitare din Indonezia au declarat că au fost aduse mai multe paturi în unităţile medicale şi au construit noi spitale de urgenţă pentru pacienţii cu simptome uşoare.

Ministrul Sănătăţii, Budi Gunadi Sadikin a declarat vineri că medicii au început să primească vaccinul Moderna la rapel, după vaccinul chinezesc Sinovac pe care l-au primit ca primă doză.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page