top of page

Multe dintre orașele Europei sunt pustii ca urmare a restricțiilor cauzate de coronavirus



În timp ce Marea Britanie a aprobat al treilea vaccin împotriva noului coronavirus, cel produs de compania americană Moderna, Uniunea Europeană a asigurat țărilor sale membre, încă 600 de milioane de doze de ser anti-coronavirus dezvoltat de cei de la Pfizer-BioNTech. „Avem acum acces la 300 de milioane doze de vaccin Pfizer-Biontech. Vestea bună este că am reuşit să extindem acest contract cu încă 300 de milioane de doze”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la numai o zi după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinul celor de la Moderna asigurându-i eficiența și eficacitatea.

„Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi protecție îndelungată împotriva noului coronavirus. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a declarat directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

Între timp, multe dintre orașele Europei sunt pustii ca urmare a restricțiilor dictate din cauza creșterii ratelor de infectare. Această explozie de cazuri este cauzată de noua tulpină a coronavirusului denumită de specialiști „varianta britanică”. „Nu vreau să-mi ascund neliniştea în legătură cu această varianată engleză. Englezii ne-au spus: atenţie, noi am avut multe dificultăţi cu această tulpină! În Franţa, noi o tratăm aproape ca un virus diferit. Şi nu vrem să se răspândească pe teritoriul ţării”, a mărturisit Olivier Veran, ministrul Sănătății din Franța. În prezent, graniţa franceză continuă să fie închisă pentru cei mai mulţi călători din Regatul Unit. Pe de altă parte, autorităţile britanice mai au o grijă - o altă tulpina a virusului, care se răspândeşte din Africa de Sud. „Sunt mari îngrijorări în legătură cu varianta sud-africană, una în particular, cât de efectiv ar fi vaccinul împotriva acestei tulpini. Aşa că nu putem să ne asumă riscuri”, a declarat Grant Shapps, secretar în Transporturi, Regatul Unit.

Conștienți de îndoielile și temerile cu privire la eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva celor două tulpini noi de coronavirus apărute în Marea Britanie și Africa de Sud, experții de la Pfizer, în colaborare cu University of Texas Medical Branch au efectuat un studiu, ajungând la concluzia că este probabil ca vaccinul să aibă o eficienţă de 95% împotriva celor două tulpini noi, despre care se spune că se transmit mai uşor dar nu produc îmbolnăviri mai grave decât varianta originală a virusului. „Cercetătorii au desfăşurat o serie de teste asupra unor mostre de sânge recoltate de la 20 de pacienţi care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech. Ei au descoperit că în sângele recoltat existau niveluri suficiente de anticorpi care acţionau şi împotriva acestor două tulpini. Rezultatele confirmă ipoteza imunologilor conform căreia, chiar dacă virusul suferă mutaţii, vaccinurile din prezent ar trebui să-şi păstreze eficienţa”, informează Protv.

Cu toate că aceste rezultate au fost date publicității în cursul zilei de ieri, ele nu au apărut într-o revistă științifică și nu au fost verificate de experți independenți.

De teama răspândirii celor două variante ale coronavirusului, britanicii au luat decizia iminentă ca, pe lângă perioada de carantină la destinație, să primească doar călători însoțiți de un rezultat negativ la testul de Covid. Pentru a doua zi consecutiv, peste 1.000 de decese asociate cu Covid-19 au fost raportate de autoritățile britanice.

În lupt cu noul coronavirus, Marea Britanie s-a mai înarmat cu un ser, și anume cel produs de compania americană Moderna. În această dimineață, autoritatea britanică de reglementare în sectorul sanitar a autorizat vaccinul produs de compania Moderna, al treilea vaccin autorizat de Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. În același timp, autoritățile britanice susțin că au reușit să vaccineze peste un milion și jumătate de persoane.

„Guvernul britanic a suplimentat comanda pentru vaccinuri Moderna cu 10 milioane doze, în plus faţă de cele 7 deja comandate şi a căror livrare va începe în primăvară”, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii de la Londra. Cea mai îndoliată ţară europeană de pandemie, cu peste 78.000 de decese, Marea Britanie este de asemenea prima ţară occidentală care a început campania de vaccinarea anti-COVID-19, pe 8 decembrie, mai întâi cu vaccinul BioNTech/Pfizer, apoi şi cu cel al AstraZeneca-Oxford.

Pentru a salva cât mai multe vieți, autoritățile britanice sunt într-o cursă cronometru pentru vaccinarea populației, sperând că cel de-al treilea lockdown național va ajuta foarte mult la strategia de înfrângere a virusului. Potrivit premierului britanic, Boris Johnson, obiectivul este ca până la jumătatea lunii februarie să fie vaccinate persoanele cu vârste de peste 70 de ani, personalul sanitar şi persoanele vulnerabile, în total circa 15 milioane de persoane din grupele care au reprezentat 88% din deceselor asociate COVID-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page