top of page

Moartea lui George Floyd a fost achitată. Polițistul de culoare albă a primit pedeapsa maximă



La finalul lunii mai (n.r. 25 mai) a anului trecut, o înregistrare în care un polițist alb, imobiliza un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, în Statele Unite, a făcut rapid înconjurul lumii. Din păcate, cel imobilizat (George Floyd) a murit axfisiat în timp ce striga sub genunchiul greu al polițistului (Derek Chauvin, 45 de ani), „Nu pot respira”. Moartea lui George Floyd a iscat un val de proteste față de acțiunile violente ale poliției în SUA, transformându-se rapid într-un fenomen susținut de întreaga planetă. Sub mottoul „Black lives matter”, oamenii de pretutindeni au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la injustiția care se face oamenilor de culoare, în orice situație.

După aproape un an de la acest tragic accident, polițistul a fost găsit vinovat. 45 de mărturii în proces, 3 săptămâni de audieri și peste 4 ore de pledoarii finale. Așa a arătat pe scurt procesul polițistului Derek Chauvin. Cei 12 juraţi l-au găsit vinovat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă în legătură cu moartea lui George Floyd, în luna mai a anului 2020. Pedeapsa maximă pentru crimă de gradul doi prin imprudenţă este închisoare de cel mult 40 de ani. Pedeapsa maximă pentur crimă de gradul trei este închisoare pentru cel mult 25 de ani.

Rezultatul acestui proces (cu toate că a durat mai mult decât ar fi trebuit) face dreptate în cazul bărbatului George Floyd însă doar pentru că agonia sa de 9 minute sub genunchiul lui Chauvin a fost filmată în direct de către trecători. Verdictul a fost primit cu urale de mulţimea adunată în faţa clădirii în care s-a desfăşurat procesul, oamenii scandând ”Justiţie” şi ”Black Lives Matter”.“Suntem cu toţii atât de uşuraţi. Sunteţi o familie uimitoare. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo ca să vă îmbrăţişez”, i-a declarat preşedintele american, Joe Biden, familiei Floyd într-o conversaţie telefonică.

“O zi de justiţie în America. Istoria îşi va aduce aminte de acest moment”, a adăugat Kamala Harris, vicepreşedinte a Statelor Unite, în cursul aceluiaşi apel telefonic.

Și fostul președinte al SUA, Barack Obama a reacționat. “Astăzi, un juriu din Minneapolis a făcut ceea ce trebuia făcut. Dar, dacă suntem sinceri, ştim că justiţia reală merge mai departe decât un singur verdict într-un singur proces”, a adăugat Obama, lansând un apel la continuarea luptei împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei.

De altă parte, Primarul din Minneapolis a transmis că Floyd “a făcut oraşul mai bun”. “George Floyd a venit la Minneapolis pentru a căuta o viaţă mai bună. În cele din urmă, viaţa sa a făcut ca oraşul nostru să fie mai bun”, a scris pe Twitter primarul Jacob Frey. Nici preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, nu a întârziat cu o reacție la adresa verdictului.

“Mulţumită ţie şi datorită miilor, milioanelor de oameni care au demonstrat în toată lumea pentru justiţie, numele tău va fi pentru totdeauna sinonim cu justiţia”, a transmis aceasta din fața Capitolului. De după ocean, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a scris într-un mesaj pe Twitter. “Am fost consternat de moartea lui George Floyd şi salut acest verdict. Gândurile mele în seara asta se îndreaptă spre familia lui George Floyd şi prietenii săi”, a spus Johnson.

Familia lui Floyd a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că decizia este importantă pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume şi că Justiţia pentru America oamenilor de culoare este justiţie pentru întreaga Americă. „Nicio familie nu a reuşit în istorie să meargă atât de departe că acum. Dar lucrurile nu se termină aici. Nu am uitat că şi ceilalţi trei poliţişti responsabili pentru moartea lui George Floyd trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a transmis Rodney Floyd, unul dintre frații lui George Floyd.

Caracterizat ca un bărbat cu o personalitate antisocială și cu o carieră marcată de violențe, poliţistul alb Derek Chauvin, făcuse câteva arestări brutale înainte de această tragedie care a bulversat întreaga planetă.

Conform Protv, „în cele trei săptămâni ale procesului, el a apărut distant în sala de judecată, unde vocea i-a fost auzită numai doar de două ori: pentru a depune jurământul şi apoi pentru a refuza să fie audiat, potrivit dreptului său înscris în Constituţia americană care permite oricărui acuzat să nu depună mărturie susceptibilă de a-l incrimina. În timpul citirii verdictului, poliţistul, îmbrăcat în obişnuita sa vestă de culoare gri, nu a lăsat să transpară mai multă emoţie, cu excepţia ochilor, tot mai agitaţi când a fost declarat vinovat pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare reţinute împotriva lui”.

La auzul verdictului, Chauvin a dat din cap și s-a uitat scurt la avocatul său, Eric Nelson. Părând că acceptă rezultatul celor 12 jurați, acesta s-a ridicat de pe scaun și și-a pus mâinile la spate pentru a fi încătușat și escortat afară din sala de judecată. Avocatul lui, Eric Nelson, a continuat totuşi să-i apere atitudinea în cursul tragediei ca fiind cea a unui om “rezonabil”, a unei “fiinţe umane” supuse “greşelilor în situaţii foarte stresante”. “Clientul meu a aplicat un gest autorizat şi conform pregătirii sale, deoarece George Floyd s-a opus arestării. Afro-americanul a i murit din cauza unei crize cardiace, din cauza problemelor cu inima, agravate de consumul de fentanil, un opioid, şi de metamfetamină, un stimulent”, a argumentat el.

Din păcate pentru acesta, acuzarea a încercat să demonstreze că poliţistul a fost cel care l-a ucis pe George Floyd, cu sprijinul mărturiei experţilor şi al unor documente arătând că Derek Chauvin a aplicat adesea, în cei 19 ani de carieră, o presiune “dincolo de rezonabil” pe gâtul suspecţilor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page