top of page

Ministrul rus de Externe: „Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat!”



Divergențele dintre Rusia și Ucraina par a se fi mutat în tabăra Moscova – NATO unde, americanii caută să ia apărarea ucrainienilor înainte de un potențial atac venit din partea rușilor. În timp ce Moscova acuză NATO că își crează baze în fostele țări comuniste la granița cu Rusia pentru a o împrejmui, americanii fac lobby împotriva Kremlinului denunțând intenția rușilor de a ataca Ucraina după ce mai multe nave militare au fost văzute în apropiere de aceasta.

Cu toate că au încercat să se pună de acord asupra unei clauze, cele două părți continuă să refuze colaborarea astfel încât tensiunile încep să atingă limite maxime.

„Nici nu se pune problema ca Rusia să ia în discuţie problema de a readuce trupele în cazarmă. Această solicitare a Washingtonului este inacceptabilă. Deja se cere nu doar retragerea unităţilor militare de la frontiera cu Ucraina, aşa cum în general se exprimă ei (occidentalii), ci retrimiterea lor în cazarmă, aşa cum a declarat în public Wendy Sherman la conferinţa de presă susţinută la finalul discuţiilor purtate luni cu delegaţia condusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, la Geneva. Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina. A doua rundă de discuţii dintre Moscova şi Occident purtată la reuniunea Consiliului Rusia-NATO, a fost o discuţie profesionistă”, a comentat Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Comparativ cu adjunctul său Serghei Riabkov care a fost acuzat de folosirea unui limbaj mai puțin dimplomatic, Lavriv a adoptat un ton puţin mai conciliant. Despre Riabkov, media ruse au scris că acesta a devenit “vedeta diplomatică” a acestei săptămâni, mai ales prin declaraţiile sale exprimate într-o manieră atipică pentru un diplomat.

„NATO ar trebui să-şi strângă catrafusele şi să se întoarcă la limitele din 1997, când cele mai multe dintre ţările din fostul lagăr sovietic nu aderaseră la Alianţă. NATO nu va mai putea împinge Rusia pe un plan secund în politica europeană şi internaţională”, declarase viceministrul rus într-un interviu acordat agenţiei oficiale ruse TASS înaintea convorbirilor cu delegaţia americană condusă de Wendy Sherman luni la Geneva.

Serghei Riabkov se referea la anul când a fost semnat Actul Fondator între Rusia şi NATO, care stipulează că părţile “nu se consideră adversari” şi creează “un mecanism de consultare, coordonare şi de acţiune comună”, documentul caracterizând de fapt stadiul relaţiilor dintre Rusia şi NATO din acel moment. De atunci însă raporturile dintre cele două părţi s-au deteriorat, îndeosebi după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, an în care s-au declanşat şi ostilităţile în estul Ucrainei, despre care Kievul susţine că au fost orchestrate de Kremlin.

După cele trei runde de discuții eșuate între Moscova și Occident, Serghei Riabkov a ameninţat că Moscova ar putea desfăşura infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela. Mai mult, Rusia a avertizat SUA şi NATO că nu va aştepta la nesfârşit un răspuns la cererile sale de a se stabili garanţii de securitate constrângătoare din punct de vedere juridic pentru a preveni extinderea în continuare a Alianţei şi amplasarea de armament în apropierea graniţelor sale.

“Aşteptăm un răspuns în scris de la colegii noştri. Considerăm că ei înţeleg necesitatea de a o face imediat şi în scris. Însă nu vom aştepta la nesfârşit. În opinia mea, există planuri de a zădărnici acest proces. Orice spun ei (americanii) despre necesitatea de a discuta cu aliaţii lor şi de a implica toţi membrii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu sunt decât declaraţii goale şi încercări de a trage de timp. Suntem conştienţi că perspectivele de a ajunge la un consens depind de SUA. Vrem să vedem răspunsul vostru în scris, punct cu punct, prevedere cu prevedere. (...) Vrem să ni se spună că asta ne convine, asta nu, dacă nu - de ce, dacă putem să modificăm ceva, să schimbăm formularea, să adăugăm altceva. Totul în scris, vă rog. Aștept din partea SUA un răspuns matur. Aşa cum a spus şi preşedintele Putin, răspunsul nostru va depinde de ceea ce vor recomanda experţii militari. Acum nu voi încerca să ghicesc în zaţul de cafea despre posibilul răspuns al Rusiei”, a afirmat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în conferinţa sa de presă de la începutul anului, în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei ruse în 2021.

În timp ce Uniunea Europeană și NATO insistă cu privire la planurile unui potențial atac al Rusiei asupra Ucrainei, în cursul zilei de astăzi, Serghei Lavrov a pronunțat un ultimatul la adresa Occidentului.

„Răbdarea Rusiei cu Occidentul s-a încheiat. Am avut multă răbdare, am așteptat un răspuns concret la propunerile noastre, acum este timpul ca lucrurile să se miște. „Așteptăm răspunsuri de la colegii noștri, sub forma unor garanții scrise, trecute pe hârtie. Avem propriile noastre propuneri de securitate. În același timp, noi continuăm să lucrăm, astfel că vom fi pregătiți pentru orice alt curs al evenimentelor. Ni s-au tot făcut promisiuni în perioada anilor ’90, promisiuni că NATO nu se mai extinde spre est, că nu desfășoară forțe militare pe teritoriul noilor membri. Aceste promisiuni au fost aruncate la gunoi. Această perioadă de timp a fost folosită (de NATO pentru a se extinde spre est) pentru că Occidentul a întâmpinat o reacție prea confortabilă și a avut o atitudine insolentă. Și-a încălcat toate angajamentele și bunul simț, agravând situația și exacerbând tensiunile. Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page