top of page

Meciurile din cadrul Euro 2020 acuzate de apariția unui nou val de coronavirus în Europa



Obligați să stea în izolare mai bine de 1 an de zile, oamenii resimt din plin libertatea de a se putea bucura de desfășurarea Campionatului European de fotbal, debutat la data de 12 iunie și cărei finală se va disputa pe 12 iulie. Din păcate, această bucurie riscă să fie amenințată de vestea specialiștilor și a autorităților sanitare care trag un semnal de alarmă potrivit căreia campaniile lente de vaccinare anti-Covid și meciurile din cadrul Euro 2020 sunt principalii factori care stau la baza unui nou val în Europa.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul contaminărilor anti-coronavirus a crescut cu 10% în ultima săptămână pe teritoriul bătrânului continent, după două luni de declin. Mai mult, experții de la OMS avertizează că apariția unui nou val este tot mai mare. În opinia Directorului regional, Hans Kluge, „riscul este accentuat de campaniile lente de vaccinare, de noile variante ale coronavirusului și de reluarea activităților sociale. Dintre toate, Euro 2020 este văzut ca un super-propagator, în condițiile în cae sute de microbiști care au revenit din Londra și Sankt Petersburg au fost diagnosticați cu Covid-19”.

În același context, Catherine Smallwood, reprezentant OMS, a cerut orașelor care găzduiesc meciuri din campionat să facă mai multe pentru a monitoriza mobilitatea microbiștilor. „Trebuie monitorizat ce se întâmplă în jurul stadioanelor, după meciuri, în baruri și pub-uri”, a spus aceasta. În prezent, varianta Delta a coronavirusului, descoperită în India la sfârșitul anului trecut, reprezintă cea mai mare amenințare la adresa eforturilor depuse de autorități și specialiști în lupta cu pandemia de Covid-19. Potrivit Agenției Uniunii Europene de control a bolilor (ECDC) la finalul lunii august, aceasta va fi responsabilă de 90% dintre cazuri.

Dacă inițial, Marea Britanie a ocupat primul loc în clasamentul celor mai îndoliate țări europene din cauza coronavirusului, în prezent, Rusia a detronat Regatul Unit. În ultimele trei zile, autoritățile au raportat cifre record de decese, dar și un număr mare de cazuri de contaminare. Joi au fost raportate 672 de decese și peste 23.500 de infectări. În timp ce doar 16% dintre ruși au primit până acum o doză de ser anti-Covid, președintele rus, Vladimir Putin a făcut apel la oameni să se vaccineze. Cele mai multe dintre noile cazuri descoperite în Moscova au la bază varianta Delta, iar oficialii din Sănătate vorbesc despre o nouă variantă, Delta-plus.

Din păcate, Campionatul European de fotbal este văzut din nou ca o sursă majoră de contaminare. În ajunul meciului dintre Spania și Elveția, pentru Sankt Petersburg au fost înregistrate 115 decese. În același sens, și autoritățile finlandeze și-a avertizat cetățenii să evite să călătorească în Rusia, după ce 400 de contaminări au fost legate de fanii care s-au întors pe data de 21 iunie din Sankt Petersburg.

O reacție mai vehementă vine totuși din partea Ministrului german de Interne, Horst Seehhofer, care a declarat că UEFA este iresponsabilă, criticând decizia de a permite accesul a 60.000 de suporteri pe stadionul din Budapesta și pe Wembley, pentru semifinale și finală. Și Serviciul de Sănătate Publică din Scoția a transmis la mijlocul acestei săptămâni că 1.294 de cazuri de coronavirus au fost asociate celor care au călătorit la Londra pentru meciul din 18 iunie, inclusiv 397 de microbiști care s-au aflat pe Wembley.

În Marea Britanie, autoritățile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea variantei Delta, raportând 27.989 de noi cazuri, un record care nu a mai fost întâlnit încă din luna ianuarie. De altă parte, sistemul național de sănătate (NHS) recunoaște că reușita campaniei de vaccinare a determinat stoparea numărului de decese cauzate de Covid. Până în prezent, 62% dintre adulții britanici au primit ambele doze de vaccin anti-coronavirus.

În restul Europei, îngrijorarea cu privire la apariția unui nou val de contaminări este împărtășită de mai mulți oficiali. Portugalia a introdus astăzi, interdicția de circulație pe timpul nopții în mai multe localități, inclusiv în Lisabona și Porto. Această decizie survine în urma înregistrării cea mai mare creștere a numărului de infecții din februarie. Recent, și Spania a înregistrat o creștere importantă în rândul tinerilor, iar incidența este acum de 366 de cazuri la 100.000 de persoane. De altă parte, autoritățile din Germania se așteaptă ca varianta Delta să provoace peste 70% dintre cazurile înregistrate luna aceasta.

Potrivit Agenției europene a medicamentului (EMA), două doze de vaccinuri aprobate sunt suficiente pentru a asigura protecție împotriva temătoarei variante Delta. Conform datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene, cel puțin unu din trei oameni are schema completă de vaccinare (adică, le-au fost administrate ambele vaccinuri).

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page