top of page

Marea Britanie se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită de combustibil


După un an și jumătate de la oficializarea Brexitului (n.r. ianuarie 2020), efectele separării Marii Britanii de către restul statelor membre ale Uniunii Europene încep să își facă simțită prezența. Noul set de reguli impuse străinilor, îi obligă pe aceștia să aplice pentru o viză dacă vor să rămână pe teritoriul Angliei, Scoției, Irlandei de Nord sau a Țării Galilor mai mult de șase luni.

În acest sens, cei care își doresc să vină în Regat pentru a locui, a studia sau a munci, sunt obligați să beneficieze de această viză. Din păcate, obținerea permisului de ședere nu mai este un proces atât de ușor precum era gratuitatea celor care voiau sa locuiască aici înainte de Brexit, fapt pentru care, tot mai puține persoane reușesc să intre în posesia lui. Lipsa străinilor înseamnă automat și lipsa forței de muncă iar acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură imensă dată economiei britanice.

Începând cu weekendul trecut, Anglia se confruntă cu o lipsă acută de benzină tocmai pentru că nu mai sunt suficienți șoferi de tir și camioane care să alimenteze stațiile de combustibil. Această criză unică în Anglia pune presiuni pe prim ministrul Boris Johnson, nevoit să apeleze la armată pentru a face față acestei situații. Practic, în lipsa șoferilor de camioane-cisternă, soldaților englezi li s-a cerut să fie pregătiți să vină în ajutor pentru a combate deficitul de aprovizionare.

Aproape 150 de şoferi de camioane-cisternă militare sunt pregătiţi să intervină, dacă va fi necesar.

„Am adus instructori în Ministerul Apărării pentru a accelera o parte din trainingul pentru camioane. În acest moment, nu avem de gând să îi punem pe soldaţi să conducă efectiv, dar în cadrul armatei avem un contingent civil, care este mereu în aşteptare în caz de nevoie”, a transmis George Eustice, ministrul britanic al mediului.

„În acest loc, aflat într-o zonă aglomerată a Londrei, o benzinărie tocmai a primit prima sa livrare de sâmbătă, o cantitate de carburant relativ modestă, 40.000 de litri. În mod normal, e nevoie de doar de trei livrări pe săptămână, dar acum angajaţii sunt disperați să obțină câte una în fiecare zi. După cum puteți vedea, la nici o oră de când a plecat şoferul camionului-costernă, s-au format cozi de maşini care se întind pe o distanţă de câteva străzi. Mulți dintre oamenii care se află aici spun că au nevoie disperată de combustibil, printre ei se află fie şoferi care se ocupă cu aprovizonarea supermarketurilor, fie şoferi de taxi”, transmite Nina dos Santos, CNN Europe Editor.

„Evident, sunt foarte îngrijorat. Eu din asta trăiesc, așa că mă neliniștește foarte mult”, a mărturisit un localnic, în timp ce altul a admis că „a fost pe la cinci benzinării și niciuna nu era decshisă”.

Criza de combustibil a determinat limitarea vânzării de benzină în unele stații de combustibil, impunându-se alimentarea cu până la o anumită sumă, în timp ce alte benzinării au fost nevoite să pună lacătul pe ușă. Contrar zvonurilor potrivit cărora Marea Britanie se confruntă cu o lipsă acută de combustibil, guvernul de la Londra dar și distribuitorii de combustibil spun că nu există o penurie națională de aprovizionare și că de vină ar fi oamenii care au făcut așa numitele „cumprărături din panică”, la fel cum s-a întâmplat și cu alimentele de bază atunci când s-a anunțat primul lockdown din cauza pandemiei de coronavirus.

„Cred că mulți oameni s-au panicat, iar noi cei care avem cu adevărat nevoie de acces la combustibil ne aflăm într-o situație limitată”, a precizat un localnic.

Știu cât de frustrant, de enervant trebuie să fie să-ți faci griji cu privire la lipsa de benzină, de combustibil. Dar vedem că situația se îmbunătățește. Cei din industrie spun că aprovizionarea revine la normal. Aș îndemna pe toată lumea să revină la activitățile obișnuite și să alimenteze așa cum fac în mod normal, doar atunci când au cu adevărat nevoie. Iar lucrurile vor începe să se îmbunătățească.Vrem să ne asigurăm că avem totul pregătit până la Crăciun, dar și pentru perioada de după sărbători, nu doar în ceea ce privește aprovizionarea benzinăriilor, ci întreg lanțul de aprovizionare”, a explicat Boris Johnson, premierul Marii Britanii:

Pentru a face față acestei situații nemaiîntâlnite, Asociația Transportatorilor Rutieri a estimat că Marea Britanie are nevoie de aproximativ 100.000 de șoferi de vehicule grele. Din păcate, criza de forță de muncă a fost agravată atât de pandemia de Covid-19, cât și de Brexit. În acest sens, Guvernul britanic a convenit să se anuleze restricțiile de viză, pentru a pune la dispoziție în jur de 5.000 de vize temporare, în speranța că aşa pot atrage mai mulți șoferi de camioane din Europa - mai ales că preţul petrolului a crescut ieri pentru a cincea zi consecutiv.

Cotaţia petrolului Brent se află la cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, aproape 80 de dolari pe baril.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page