top of page

Marea Britanie a înregistrat un record de cazuri noi cu Covid, înainte de ridicarea restricțiilor


Sezonul estival dar și campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus sunt factorii principali care au reușit să îi convingă pe oficialii mai multor țări să relaxeze restricțiile impuse pentru a evita răspândirea Covid-19. Din păcate, ignorând semnalele de alarmă trase de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), autoritățile au ales să îi mulțumească pe oameni, punând în risc toate eforturile depuse până în prezent în lupta cu acest inamic invizibil. Imediat ce restricțiile au fost ridicate, numărul cazurilor de contaminare a început să crească considerabil. În Marea Britanie, spre exemplu, pentru prima dată după 15 ianuarie, autoritățile sanitare au raportat în cursul zilei de ieri, peste 50.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (cel mai mare număr de infectări în Marea Britanie fiind înregistrate în data de 8 ianuarie: 68.053). Mai precis, 51.870 de cazuri și 49 de decese au fost confirmate ieri, în termen de 28 de zile de la un test pozitiv. Potrivit principalului responsabil sanitar al guvernului de la Londra, Chris Whitty, numărul persoanelor internate cu coronavirus se dublează la fiecare trei săptămâni.

Conform datelor publicate de Biroul de Statistică Națională, în Anglia, una din 95 de persoane este contaminată de Covid-19, comparativ cu una din 160 în săptămâna precedentă. În Scoția, datele oficiale arată că una din 90 de persoane este infectată, în timp ce în Irlanda de Nord este una din 290, iar în Țara Galilor, una din 360. O altă statistică estimează că puțin peste 650.000 de persoane (reprezentând 1% din populația Marii Britanii), a fost testată pozitiv pentru coronavirus până la 10 iulie - o cifră în creștere față de 400.000 de persoane săptămâna anterioară.

În acest context îngrijorător, experții avertizează că ridicarea restricțiilor totale în Marea Britanie (programată pentru luni, 19 iulie), poate fi un dezastru mondial cu consecințe grave pentru întreaga lume. Totuși, premierul britanic, Boris Johnson refuză să amâne această decizie considerând că, în pofida creșterii rapide a cazurilor de coronavirus, vaccinarea masivă din Regat a rupt în mare măsură corelația dintre infecții, de o parte, și formele grave de boală și decese, de cealaltă parte. În plus, șeful de la Londra crede că vara este momentul ideal pentru relaxarea restricțiilor, deoarece școlile sunt goale și viața socială se desfășoară mai mult în aer liber.

Nu de aceiași părere sunt și experții sanitari care estimează că nu este oportună o asemenea relaxare în condițiile în care virusul se transmite intens şi există încă o parte importantă a populației care nu este vaccinată anti Covid-19. ”Sfârşitul restricţiilor va accelera transmiterea virusului şi va face din Marea Britanie un teren fertil apariţiei altor noi mutaţii ale coronavirusului, cum de altfel s-a întâmplat anul trecut prin apariţia variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2, redenumită între timp varianta Alpha. Orice variantă care va deveni dominantă în Marea Britanie se va răspândi în întreaga lume. La acest capitol ⁣politicile britanice afectează de asemenea celelalte ţări⁣, Marea Britanie fiind o ţară cu profil global ce are legături economice şi sociale intense cu toate regiunile lumii”, avertizează Christina Pagel, membră a SAGE, un grup independent de experţi sanitari care consiliază guvernul de la Londra.

Recent, peste 1.200 de cercetători internaționali au semnat o scrisoare publicată de revista The Lancet, insistând că strategia imprudentă de relaxare aplicată de guvernul britanic este un experiment periculos și lipsit de etică, desfășurat în plin val epidemic, chiar dacă mai mult de două treimi din populația adultă a Marii Britanii este vaccinată cu schema completă anti-coronavirus.

Creșterile de cazuri noi cu Covid-19 se înregistrează și în Grecia unde, autoritățile cer patronilor restaurantelor și ai altor localuri de divertisment să declare dacă funcționează doar pentru persoanele vaccinate sau dacă au spații amenajate pentru grupuri mixte de clienți. Această regulă nouă a fost impusă de ieri și va fi valabilă până la sfârșitul lunii august. Astfel, spațiile din interior vor fi deschise numai pentru persoanele imunizate cu un set anti-Covid-19 sau pentru cei care atestă că au trecut prin boală. Autoritățile din insula elenă cer ca doar spațiile în aer liber să funcționeze pentru așa-numitele “grupuri mixte”, în timp ce la intrare nu se fac verificări. Patronii de localuri care nu vor respecta regula vor fi amendați cu până la 10.000 de euro și riscă suspendarea licenței de funcționare până la 60 de zile.

Această regulă nouă vine în urma ultimul raport care arată că vineri, Grecia a înregistrat 2.700 de noi infectări cu coronavirus, estimându-se că în luna august ar putea fi chiar și 10.000 de contaminări noi pe zi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page