top of page

Marea Britanie a depistat o altă variantă de coronavirus



În lupta cu noul coronavirus și cu noile mutații depistate încă de la sfârșitul anului trecut, se mai adaugă o nouă tulpină depistată în Anglia. Cu toate că în mai mult de 100 de țări, există deja tulpină Kent (o tulpină britanică descoperită în septembrie 2020 în orașul englezesc Kent), considerată de experți ca fiind cu până la 70% mai contagioasă, Public Health England (PHE) a anunțat în cursul zilei de ieri că o nouă variantă de coronavirus a fost identificată pe teritoriul Marii Britanii, în sud-estul Angliei. Această a fost descoperită la două persoane care, recent, au călătorit în Antigua.

Cunoscută sub numele de VUI-202103/01 (B.1.324.1), această varianta a fost investigată începând cu data de 4 martie, imediat după depistarea celor două cazuri. “Varianta conține mutațiile de vârf E484K și N501Y, ambele asociate de obicei cu variante de îngrijorare (COV), însă nu prezintă ștergeri specifice care ar duce la desemnarea încadrarea în categoria COV. Alte patru cazuri ale variantei P.1, care a fost depistată pentru prima dată în nordul Braziliei și care are mutațiile E484K și N501Y, au fost identificate în Anglia. Astfel, în Marea Britanie, numărul total de cazuri cu varianta P.1 a ajuns la zece”, a precizat, într-o declarație de presă, autoritatea sanitară. Mutația E484K a fost observată în variantele sud-africane și braziliene și a apărut spontan în cea britanică și este asociată cu o eficacitate mai mică a vaccinului. Mutația N501Y este legată de o transmisibilitate ridicată.

Vestea conform căreia la numărul de mutații ale coronavirusului depistate pe întreg globul, se mai adaugă încă una, îi îngrijorează atât pe specialiști cât și pe autoritățile responsabile să le garanteze oamenilor dreptul la libertate și normalitate. Această informație vine exact în contextul în care planeta împlinește un an de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de coronavirus ca fiind o pandemie. De la apariția acestui virus în lume și până în prezent, aproape 120 de milioane de oameni au fost testați pozitiv, iar numărul total al deceselor asociate cu Covid-19 a trecut de 2.640.000. În prezent, nu doar mutațiile de coronavirus amenință efoturile autorităților și a personalului medical depuse împotriva pandemiei, ci și al treilea val. Trei sferturi dintre ţările Europei se confruntă cu noi recorduri de infectări. În acest context, Ungaria înregistrează record peste record în ceea ce privește numărul de noi contaminări. În ultimele 24 de ore, autoritățile de la Budapesta au înregistrat un nou bilanț record de 8.300 de noi cazuri.

„Datele arată că al treilea val e în faza de creștere, cu siguranță. La ultimul bilanț, peste 8.000 de oameni au fost diagnosticați cu COVID. Asta ne arată că al treilea val poate fi mai grav decât cele mai grele zile ale celui de-al doilea val”, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului. În Estonia, personalul medical admite că nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de coronavirus iar Republica Cehă și Slovacia au fost nevoite să trimită pacienți cu coronavirus în străinătate.

Îngrijorat de criză sanitară pe care o provoacă Covid-19, guvernul Croației și-a anunțat disponibilitatea de a sări în ajutorul țărilor depășite de situație. „Am luat decizia politică de a oferi ajutor în spitalele noastre pentru pacienții din Cehia și Slovacia, dacă ne vor solicita asta”, a declarat Vili Beroš, ministrul croat al Sănătății. Recent, și Norvegia a admis că se confruntă cu o rată de infectare în creștere continuă. Din cauza tulpinii britanice, din ce în ce mai mulți copii și adolescenți sunt confirmați pozitiv. „În ultimele trei săptămâni, numărul de infectări la grupa de vârstă 0-15 ani s-a triplat și rată de infectare rămâne ridicată la grupa de vârstă 16-19 ani”, mărturisește Inga Marte Thorkildsen, Oslo City Commissioner.

În Spania, guvernul plănuiește deja înăsprirea restricțiilor în săptămâna dinaintea Paștelui Catolic, care pică în data de 4 aprilie. „Obiectivul comun al tuturor este să salvăm vieți, nu săptămâni ori sărbători. De aceea, de Paște se va institui restricție de ieșire din perimetrul zonei de reședință”, Carolina Darias, ministrul spaniol al Sănătății.

În America Latină, Brazilia se confruntă cu cea mai gravă situație la nivel global, în contextul în care ieri, s-au înregistrat aproape 2.300 de decese iar oamenii stau la coadă că să îi inmormanteze pe cei dragi. În plus, sistemul medical este în colaps. „Suntem la un pas să vedem serviciul de ambulanță în colaps, spitalele vor ceda. Spitalele sunt și ele în colaps. Ambulanța e în colaps, pe termen scurt nu vor mai putea să salveze pe nimeni. Noi, paramedicii, putem doar să ducem pacienții la spital și să-i lăsăm să moară la intrare”, a precizat Jose Neto, paramedic și fiu al unei victime a Covid-19.

Etichete:

留言


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page