top of page

„Marea Britanie a avut acces prioritar la vaccinul AstraZeneca față de restul lumii”




În prezent, Marea Britanie este țara cu cea mai bună rată de vaccinare din Europa, reușind performanța de a imuniza atât de mulți locuitori încât astăzi, premierul britanic Boris Johnson se poate bucura de decizia oferirii britanicilor, aproape 90% din libertatea și normalitatea de dinainte de pandemie.

Această performanță a fost posibilă cu ajutorul vaccinului produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Totuși, cu toate că această veste ar trebui să fie una extrem de bună, ea ridică multe probleme în rândul celorlalți europeni. Având contract de livrare a milioane de doze de vaccin Uniunii Europene, AstraZeneca a preferat să nu își respecte angajamentul în favoarea prioritizării britanicilor.

Pascal Soriot, șeful AstraZeneca a admis pentru prima dată că Marea Britanie a avut acces prioritar la acest vaccin împotriva coronavirus față de restul lumii și apără în același timp produsul față de criticii și detractorii săi, spunând că „are viitor”.

„Guvernului britanic i s-a garantat aprovizionarea cu prioritate ca parte a unui acord de recuperare a investiției încheiat cu Universitatea din Oxford, care a dezvoltat vaccinul. Afacerea a fost încheiată înainte ca AstraZeneca să facă echipă cu universitatea pentru a produse și distribui serul pe piața internațională. Bineînțeles că atunci când faci așa ceva ca guvern, nu o faci gratuit. Ceea ce vrei în schimb, și este suficient de corect asta, este prioritar”, a mărturisit Sariot.

În prezent, AstraZeneca este blocat într-un litigiu legal cu Comisia Europeană, care acuză compania farmaceutică britanico-suedeză de încălcarea acordului de cumpărare cu UE prin nerespectarea angajamentelor privind livrarea vaccinului. Oficialii companiei farmaceutice a anunțat că intenționează să livreze înainte de sfârșitul lunii iunie, doar o treime din cele 300 de milioane de doze promise Uniunii Europene fapt care a dus la tensiuni deoarece astfel de sincope nu au existat și în aprovizionarea cu vaccin a Marii Britanii.

Declarația lui Soriot produce cu atât mai multă indignare cu cât, în ianuarie, șeful AstraZeneca a spus ca diferențele de aprovizionare pentru Marea Britanie și Uniunea Europeană ar putea fi explicate prin faptul că Londra a semnat contractul cu AstraZeneca cu trei luni înainte de Bruxelles și nicidecum că există un tratament prioritar pentru Marea Britanie din alte motive. Ulterior însă, a fost dezvăluit faptul că înțelegerea cu Regatul Unit este oficial datată pe 28 august, la o zi după semnarea contractului cu UE.

În martie, Secretarul de stat britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a făcut aluzie la un tratament preferențial pentru Marea Britanie, afirmând că „cei din Uniunea Europeană beneficiază de cele mai bune eforturi în cadrul contractului, dar Regatul Unit are un acord de exclusivitate cu producătorul de vaccinuri”.

Astăzi, vaccinul celor de la AstraZeneca suferă din cauza acestui scandal privind întârzierea livrărilor dar și din cauza cazurilor rare de cheaguri de sânge raportate de mai multe țări în urma administrării acestui ser. În ceea ce privește popularitatea scăzută a vaccinului său în Europa, Soriot a dorit să menționeze că „noile studii au arătat că serul AstraZeneca are aceeași eficiență ca și BioNTech/Pfizer sau Moderna”.

„Vaccinul nostru este doar mai puțin eficient împotriva noii variante agresive indiene a coronavirusului decât este împotriva variantei britanice. Un nou rapel împotriva noilor tulpini, care este în prezent în curs de dezvoltare, a avut rezultate bune în studiile pe animale. În ceea ce privesc acțiunile judiciare ale Uniunii Europene împotriva AstaZeneca, puteți privi paharul pe jumătate gol: am livrat mai puțin decât ne așteptam în Europa. Puteți privi paharul pe jumătate plin: am livrat mai mult de 400 de milioane de doze la nivel mondial și am salvat zeci de mii de vieți. Sunt european, așa că iubesc Europa, nu mă înțelegeți greșit. Dar la sfârșitul zilei, Europa face parte din lume, nu este întreaga lume. Și există multe țări din întreaga lume care doresc efectiv acest vaccin, așa că acest vaccin are un viitor. Sper ca prin vânzarea vaccinului AstraZeneca la un preț non-profit - de peste șase ori mai ieftin decât Pfizer / BioNTech - va face ceva bun pentru lume. Până acum, acest plan a fost întrerupt de ghinion și de faptul că oamenii nu înțeleg lucrurile. Oamenii încearcă doar să facă tot posibilul. Încearcă doar să producă un vaccin pentru a salva vieți. Este atat de simplu. Și apoi, a fi criticat în fiecare zi, uneori critici corecte, alteori din partea unor generali de fotolii care au păreri despre orice, este cu adevărat descurajant”, a spus el.

De altă parte, bucuria premierului britanic, Boris Johnson pare să fie umbrită de fostul său consilier special, Dominic Cummings care își acuză fostul șef de faptul că a vizat inițial o imunitate colectivă, în cazul pandemiei de Covid-19. Într-o serie de tweet-uri publicate în acest weekend, Cummings a susținut că atunci când pandemia a apărut la începutul anului 2020, planul guvernului era să lase virusul să se răspândească astfel încât majoritatea populației să dezvolte rezistență după ce a contractat boala. Această strategie de “imunitate colectivă” a fost abandonată abia la începutul lunii martie, după ce Downing Street a fost avertizată că va duce la dezastru.





Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page