În ciuda faptului că populația Europei așteaptă nerăbdătoare sărbătoarea Paștelui, primăvara și redeschiderea serviciilor publice pentru a se putea bucura de normalitatea pe care au pierdut-o odată cu apariția noului coronavirus, autoritățile le transmite europenilor că situația pandemiei de Covid-19 nu este una tocmai roz, ci dimpotrivă, mutațiile virusului s-au răspândit atât de repede încât numărul de cazuri noi a explodat în multe țări. Din păcate, decizia multor șefi de state au decis că valul al treilea de pandemie nu poate fi ignorat și anunță de la o zi la alta, carantine naționale pentru perioada următoare.
Recent, autoritățile din Ucraina au confirmat public faptul că se va introduce un lockdown de trei săptămâni în capitala Kiev, pe motiv că numărul de cazuri de coronavirus a crescut semnificativ. “Situaţia legată de răspândirea virusului este o reală ameninţare. În Kiev, oraş cu trei milioane de locuitori, peste 70% din paturile de spital pentru pacienţii cu Covid-19 sunt deja ocupate”, a declarat joi primarul Vitali Kliciko. Începând de mâine, toate teatrele, cinematografele, muzeele și centrele comerciale vor fi închise, în timp ce doar magazinele alimentare și farmaciile vor rămâne deschise. În ceea ce privesc saloanele de coafură și centrele de fitness, acestea pot fi folosite doar cu programare, în timp ce grădinițele și mijloacele de transport public vor continua totuși, să funcționeze. Măsuri similare cu cele impuse pentru Kiev au fost introduse miercuri și în orașul Liov, din vestul țării. De la începutul pandemiei și până în prezent, în Ucraina s-au îmbolnăvit 1,5 milioane de oameni și peste 29.000 au murit din cauza coronavirusului. Datorită campaniei de vaccinare începute în urmă cu trei săptămâni, peste 70.000 de ucrainieni au fost vaccinați.
În aceiași situație ca și Kievul se află și capitala franceză, Paris, după ce guvernul a anunțat în cursul zilei de ieri un nou lockdown de patru săptămâni. Acest lockdown vizează 16 departamente franceze, printre care capitala Paris și regiunea sa. “Noi măsuri masive de combatere masivă a epidemiei vor fi aplicate începând de vineri, la miezul nopţii, pentru patru săptămâni. Secţiile de terapie intensivă ale spitalelor sunt pline, în condițiile în care incidenţa a trecut de 400 de cazuri la 100.000 de locuitori.”, a declarat premierul Jean Castex, într-o conferinţă de presă, precizând totuşi că şcolile vor rămâne deschise.
„Acum trecem prin cele mai dure săptămâni ale acestei pandemii. Știm asta. Dar măcar acum avem perspectiva salvării prin vaccinare, avem un orizont. Și doar toți împreună, că europeni, vom reuși asta. Situația va continua să se înrăutățească, o ameliorare fiind așteptată abia către sfârșitul lunii aprilie, când vor fi disponibile mai multe doze de vaccin”, a transmis președintele francez, Emmanuel Macron.
Și Germania a raportat joi cel mai mare număr de infectări din ultimele două luni, iar incidența a trecut de 90 de cazuri la suta de mii de locuitori. Potrivit autorităților germane sanitare, joi au fost confirmate mai mult de 17.500 de teste pozitive, cu 4.000 mai mult decât miercuri. Dacă situația se menține, guvernul federal va reinstitui restricțiile severe pe care tocmai începuse să le relaxeze.
În Polonia, ministrul Sănătății a raportat joi 27.300 de cazuri noi, un record de la izbucnirea pandemiei pentru această țară. „Acest val este mult mai dur decât cel din toamnă. Pacienții ajung mult mai repede și în formă mai severă la dificultăți de respirație. Și necesită îngrijiri mai serioase. Al doilea aspect pe care l-aș sublinia este că pacienții sunt mai tineri. Asta e și o dovadă indirectă a eficienței vaccinării. Pe de altă parte, se dovedește că virusul este mai contagios decât înainte”, a explicat Wojciech Barg, un medic din Polonia. De altă parte, capitala nu a scăpat de restricții și începând de sâmbătă noapte, Varșovia va intra în carantină totală.
Potrivit comisarului european, Thierry Breton: „în Europa vom atinge imunitatea colectivă la sfârșitul verii, vă pot confirma asta, e lucru sigur. Ca urmare a demersurilor intrerprinse, până la sfârșitul anului, Europa va avea capacitatea de a produce 2-3 miliarde de doze de vaccin pe an. Vom fi poate continentul fruntaș, în materie de capacitate de producție.”
Între timp, singura armă împotriva acestei pandemii rămân campaniile de vaccinare. Potrivit Evening Standard, Gibraltar a devenit prima țară din lume care și-a vaccinat întreaga populație adultă împotriva Covid-19. “Sunt încântat să anunț că Gibraltar a devenit, ieri, prima țară din lume care și-a vaccinat întreaga populație adultă. Programul de vaccinare a fost un succes datorită spiritului de echipă din familia națiunilor britanice”, a transmis Matt Hancock, secretar de stat în ministerul sănătății din Marea Britanie. Gibraltar, care are o populație de 34.000 de oameni, a înregistrat 4.263 de cazuri de Covid-19, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
94 de persoane din Gibraltar au murit, după ce s-au infectat cu noul coronavirus, iar în prezent există 26 de oameni bolnavi, dintre care 10 sunt vizitatori.
De altă parte, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat pentru postul public Kossuth Radio, că restricțiile antiepidemice impuse în Ungaria, vor putea fi relaxate doar atunci când numărul ungurilor vaccinați va atinge 2,5 milioane, adică un sfert din populația țării. În prezent, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirs a depășit astăzi, 10.000, noul record fiind de 10.759 de cazuri în ultimele 24 de ore. În ceea ce privește numărul de morți asociate coronavirusului înregistrate într-o zi - 213 morţi - s-a înregistrat un record în această ţară central-europeană. “Spitalele din Ungaria se confruntă cu un val-record de infectări şi că se vede luminiţa de la capătul tunelului, în lupta anticoronavirus, dar că ţara nu se poate redeschide deocamdată. Există şanse bune să avem o vară cu libertăţi. Actualele restricţii vor rămâne în vigoare cel puţin încă o săptămână, începând de luni. Decizia a fost luată doar pentru şapte zile, deoarece multe se pot schimba în decurs de o săptămână. Sărbătorile pascale ar putea reprezenta o perioadă riscantă, fiindcă există o legătură între răspândirea virusului şi numărul de contacte pe care le au oamenii. Creşterea numărului de vaccinări reprezintă cel mai important mijloc de protecţie. În prezent, sunt vaccinaţi de patru sau de cinci ori mai mulţi oameni în fiecare săptămână comparativ cu numărul noilor infectări. Campania de vaccinare trebuie să se desfăşoare rapid, iar aceasta înseamnă acces la vaccinuri”, a explicat Vikton Orban.
Comments