top of page

Mai mult de jumătate din populația de copii a Ucrainei au părăsit țara din cauza războiului



De la începutul conflictului armat dintre Ucraina și Rusia, ambele tabere au suferi pierderi, însă Ucraina este aproape distrusă pe flancul de est, în timp ce peste 10 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele. Mai mult de 3 milioane dintre aceștia au ales să fugă din țară.

Pe străzile din Ucraina stau căzute tone de ciment și fiare, clădirile au devenit mormane de moloz iar cadavrele sunt greu de recunoscut. Potrivit UNICEF, o lună de război a dus la strămutarea a mai mult de jumătate din populația de copii a Ucrainei. Practic, 4,3 milioane din aproximativ 7,5 milioane de copii din Ucraina și-au părăsit acum casele lor; aproximativ 1,8 milioane dintre ei au fugit din țară și 2,5 milioane fiind strămutați în interiorul Ucrainei.

Războiul a provocat „una dintre cele mai rapide deplasări pe scară largă de copii de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta este o piatră de hotar sumbră care ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare. Siguranța copiilor, bunăstarea și accesul la servicii esențiale sunt toate amenințate de violența oribilă non-stop”, a spus directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Solidari cu victimele acestui război forțat și nemilos, americanii au decis să primească 100.000 de refugiați ucraineni, număr care se va încadra însă în plafonul deja stabilit pentru anul în curs de 125.000 de persoane. Printre refugiații ucraineni care vor avea întâietate se află cei din comunitatea LGBT și jurnaliștii.

„Pentru a îndeplini acest angajament, luăm în considerare întreaga gamă de căi legale către Statele Unite. Casa Albă nu va trebui să ceară Congresului să extindă plafonul actual al refugiaților anuali – care este în prezent stabilit la 125.000 pentru anul fiscal 2022 – pentru că este mai degrabă un angajament pe termen lung și vor exista alte căi de a intră în Statele Unite pentru mulți dintre acei ucraineni. Avem încă o capacitate semnificativă în cei 125.000, așa că în prezent nu ne imaginăm necesitatea de a depăși aceasta. Administrația lucrează la extinderea și dezvoltarea de noi programe cu accent pe primirea ucrainenilor care au membri de familie în Statele Unite. Se va pune accent pe protejarea celor mai vulnerabile dintre populațiile de refugiați, inclusiv membri ai comunității LGBTQI+, cei cu nevoi medicale, jurnaliști și resortisanți din țări terțe. Deschizându-ne țara acestor persoane, vom ajuta la ameliorarea presiunii asupra țărilor gazdă europene, care își asumă în prezent atâta responsabilitate”, a anunțat joi un înalt oficial al administrației.

Ieri, la împlinirea unei luni de la începutul războiului, Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a publicat un mesaj, făcând un bilanţ devastator al unei alte realităţi în Europa.

„Acum exact o lună, ne-au trezit sunetele exploziilor care nu s-au oprit de atunci. Ne-am trezit într-o realitate diferită în care războiul a intrat în casele noastre. Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei care sosesc în timpul bombardamentelor. Nu ne-am confruntat doar cu un agresor rus, ci am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat.

Ei ucid copii - 121 de copii morţi - 121 de răni în inimile noastre care nu se vor vindeca niciodată. Civilii ucişi de bombardamentele inamicilor zac în gropile comune de la Mariupol, Irpen, în curţile propriilor noastre case. Sute de mii de oameni ai noştri sunt lipsiţi de orice mijloc de comunicare de către inamic - în subsolurile regiunilor Mariupil, Kiev şi Harkov.

Peste zece milioane de refugiaţi au fost forţaţi să se mute în alte regiuni sau ţări. Oamenii care aveau case, locuri de muncă şi planuri au pierdut totul - şi acum depind de ajutorul umanitar. Treisprezece spitale distruse şi 246 de spitale bombardate reprezintă de asemenea vieţile cuiva cărora le-a fost luat dreptul de a primi tratamentul necesar. Şase medici au fost ucişi, iar şaisprezece au fost răniţi. Totuşi, medicii noştri continuă să salveze vieţi chiar şi în aceste condiţii dure. Şi peste 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsolurile spitalelor. Două sute nouăzeci şi unu de şcoli au fost avariate sau demolate. Cu toate astea, copiii noştri învaţă în adăposturi pentru că vor avea nevoie de cunoştinţe în viaţa lor paşnică, pe care, fără îndoială, o vor avea în curând. Cât timp trăim, există întotdeauna acel „încă”. Atât timp cât vom trăi, putem reconstrui ceea ce a fost distrus; putem vindeca suferinţa şi să devenim versiuni mai bune şi mai puternice ale noastre. Aşa că, trebuie să trăim!

Luna aceasta am descoperit ceva despre noi. Am învăţat cum ne unim într-o clipă şi să ripostăm. Cât de altruist ajutăm şi împărtăşim puţinul pe care îl avem. Că nu renunţăm niciodată. Am dovedit cât de mult ne iubim familiile şi prietenii. Cât de mult preţuim oraşele şi străzile noastre iubite. Cu câtă pasiune ne iubim ţara. Şi că toţi suntem ucraineni - indiferent de regiune, naţionalitate sau limbă.

Vreau să mă înclin în faţa voastră tuturor - indiferent dacă purtaţi în prezent o armă sau un copil. Pentru că voi sunteţi cei care salvaţi Ucraina şi întreaga Lume: acest război este la marginea Europei. Mulţumesc lumii şi Europei, care înţelege asta şi au devenit gardieni pentru femeile şi copiii moştri. Încă auzim exploziile la ferestrele noastre. Dar curând, ele vor deveni focuri de artificii victorioase”, a scris pe Facebook Olena Zelenska, distribuind un videoclip în sprijinul Ucrainei.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page