top of page

Mai mult de 90 de milioane de oameni din întreaga lume sunt contaminați cu Covid-19 în întreaga lume



A trecut un an de la anunțarea publică a primului deces cauzat de acest virus misterios care a schimbat cursul planetei încă de la prima sa apariției, sfârșitul anului 2019, în orașul Wuhan, din China. De atunci și până acum, omenirea a fost transformată într-un mod incredibil, fiindu-i luate libertatea și normalitatea cu care obișnuia să își ducă traiul. În prezent, mai mult de 90 de milioane de persoane sunt infectate cu noul coronavirus la nivel global, lăsând Statele Unite să conducă topul celor mai afectate țări din lume, cu peste 22 de milioane de contaminări și aproape 400.000 de decese. SUA sunt urmate de India și Brazilia, iar în Europa, Marea Britanie s-a dovedit a fi cea mai mare țintă a acestui inamic invizibil.

Cele mai recente date arată că o persoană din 20 în Londra este infectată de noul coronavirus. Din păcate, majoritatea noilor cazuri de contaminare au la bază noua tulpină descoperită pe teritoriul Marii Britanii în luna septembrie. „Este o cursă contracronometru, pentru că toţi putem vedea ameninţarea cu care se confruntă sistemul naţional de sănătate, presiunea asupra sa, nevoile în unităţile de terapie intensivă, presiunea asupra paturilor cu ventilatoare, chiar şi lipsa oxigenului în unele locuri″, a mărturisit premierul britanic, Boris Johnson.

„Săptămânile următoare vor fi cele mai rele ale acestei pandemii în ce priveşte internările″, recunoaște Chris Whitty, consilerul medical şef din Marea Britanie. Cu trei vaccinuri aprobate pe teritoriul său (Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca), Marea Britanie beneficiază de alte șapte centre de vaccinare pe scară largă. Până în prezent, britanicii sunt țara europeană cu cele mai multe persoane vaccinate împotriva Covid-19 (2 milioane 400 de mii). Potrivit ambițiilor lui Boris Johnson, se dorește vaccinarea a 15 milioane de persoane din grupele de risc până la jumătatea lui februarie.

Restricțiile impuse de-a lungul unui an, obligativitatea purtării măștii de protecție, plasarea oamenilor în izolare, mutarea educației în mediul online, munca de acasă, suspendarea evenimentelor culturale și de divertisment, afectarea economiei mondiale și criza sanitară provocată în spitalele din toată lumea sunt doar câteva dintre amintirile pe care oamenii nu le vor uita prea curând. La toate acestea, se adaugă și numărul persoanelor care au pierdut în lupta cu coronavirus, si anume: 1,95 milioane de decese la nivel mondial.

Cu toate că planeta are acum un aliat în lupta cu Covid-19, specialiștii cer oamenilor să fie realiști și să înțeleagă că vaccinarea nu va asigura imunitatea colectivă mai devreme de anul viitor.

Dacă spitalele din Marea Britanie au ajuns la limita capacității, iar personalul Sistemului Național de Sănătate (NHS) abia mai face față ritmului de primire a noilor pacienți, în Germania, lockdownul impus la mijlocul lunii decembrie a fost prelungit de teama că ridicarea carantinei ar putea transforma țara într-o catastrofă. Odată cu prelungirea carantinei, mai multe restricții au fost înăsprite în mod draconic până cel puțin pe 31 ianuarie. Începând de ieri, oricine ajunge în Germania este obligat să stea 10 zile în carantină. Mai mult, în zonele în care numărul infecțiilor noi este foarte ridicat, libertatea de mișcare se reduce la 15 km. Momentan, toate școlile și magazinele ne-esențiale sunt închise, iar în interiorul gospodăriilor, localnicii pot să primească cel mult un vizitator.

În Statele Unite cea mai mare problemă a momentului o reprezintă faptul că deși pandemia a atins o gravitate fără precedent, autoritățile nu au administrat nici măcar un sfert din dozele primite până acum. „80% dintre pacienți sunt bolnavi de Covid-19”, admite Denise Drake, o asistentă medicală de peste ocean. În California, statul american cel mai afectat în această fază a pandemiei, tocmai au fost distribuite 90 de camioane frigorifice ce vor servi drept morgi improvizate.

Conștient că în prezent, singura armă a omenirii împotriva acestui virus dar și singura șansă ca planeta să revină la normal este vaccinarea, Papa Francisc a făcut un apel la credincioși, amintindu-le cât de important este să se imunizeze. „Cred că etic ar fi ca toată lumea să se vaccineze. Nu avem de ales. Asta e opțiunea morală, pentru că în joc nu sunt doar sănătatea și viața ta, ci și ale celorlalți. Nu știu de ce ar refuza cineva vaccinarea, de ce ar crede că vaccinul este periculos. Din moment ce doctorii ne spun că este eficient și sigur, de ce să nu-l facem? Este un negativism sinucigaș pe care eu nu-l înțeleg. Nimeni nu se poate salva individual”, a transmis Papa în aceiași zi în care a aflat că medicul său personal a murit din cauza unor complicații provocate de Covid-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page