top of page

Lituania nu vrea vaccinul rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare european



În timp ce campaniile de vaccinare par din ce în ce mai lente pe teritoriul european, oficialii se gândesc din ce în ce mai des la varianta pașapoartelor de vaccinare pentru a le permite celor imunizați să se întoarcă la normalitate. Din păcate, în Europa, cererea de vaccinuri este mult mai mare decât oferta, fapt care crează multe neînțelegeri printre oameni. Dacă unele state sunt totuși de acord cu crearea unor pașapoarte de vaccinare recunoscute la nivelul european, pentru a putea primi turiști și a întări economia, există și țări care nu văd cu ochi buni această idee. În Marea Britanie, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, şi-a exprimat scepticismul legat de folosirea aşa-numitelor paşapoarte de vaccinare care să le permită oamenilor accesul în hoteluri, restaurante şi parcuri de distracţii.

„Instinctul britanic poate fi împotriva documentelor de acest fel. Nu voi lua nicio decizie oficială asupra eventualei susţineri a iniţiativei, înainte de a examina propunerile guvernului, însă ar putea exista opoziţie din partea opiniei publice dacă rata deceselor este apropiată de zero şi numărul pacienţilor Covid-19 spitalizaţi este foarte scăzut. Cred că este cu adevărat dificil şi nu voi pretinde că totul este alb sau negru, un răspuns uşor ‘da/nu’ la această chestiune. Dacă virusul este adus în mod adecvat sub control, rata deceselor este aproape de zero, internările în spital foarte, foarte mici, atunci instinctul britanic în acele circumstanţe va fi contra paşapoartelor de vaccinare”, a declarat liderul laburist pentru cotidianul The Telegraph.

Această reacție vine în urma sugestiei făcute de premierul britanic, Boris Johnson, conform căruia, luna trecută a precizat că unele baruri ar putea să solicite clienților să arate certificate de vaccinare pentru a avea acces, însă a dat undă verde fiecărui proprietar să decidă în parte dacă va aplica sau nu această măsură. De altă parte, liderul liberal-democrat, Ed Davey, a calificat drept „iliberala și nefuncțională” eventuală utilizare a pașapoartelor de vaccinare în interiorul Marii Britanii, Regat care se confruntă cu un bilanț de 4,3 milioane de cazuri de coronavirus și 126.000 de decese asociate cu această boală.

O țară care nu are o problemă cu crearea unui certificat de vaccinare este Lituania însă, cu o singură condiție: ca Uniunea Europeană să nu recunoască vaccinul rusesc Sputnik V pe acest pașaport european. Simonas Šatūnas, ambasadorul Lituaniei pe lângă Uniunea Europeană a anunțat că țara sa consideră o „linie roșie” includerea vaccinului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare pe care UE intenționează să îl implementeze pentru a relansa călătoriile intracomunitare.

Practic, conform oficialului, Lituania se opune includerii pe certificatele de vaccinare ale oricăror vaccinuri care nu au fost aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). „Lituania este ferm convinsă că doar vaccinurile autorizate [de EMA] ar trebui să facă parte din Certificatul Digital Verde. Europa ar trebui să se concentreze pe creșterea producției de vaccinuri în care a investit în detrimentul aprobării unor vaccinuri străine. Recunoașterea doar a vaccinurilor autorizate de EMA pe certificatul de vaccinare european reprezintă o modalitate de a consolida încrederea publică în instituțiile UE precum Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor”, a afirmat acesta.

Declarațiile lui Šatūnas au venit după ce comisarul european pentru piața internă Thierry Breton a anunțat weekendul trecut, în cadrul unui interviu acordat televiziunii franceze că executivul UE vizează lansarea certificatului comun de vaccinare până la mijlocul lunii iunie. În prezent, există numeroase dispute cu privire la vaccinul rusesc Sputnik V, considerat de multe țări ca fiind de neîncredere și prea repede autorizat în Rusia. Astăzi, vaccinul este subiectul unei evaluări continue a EMA însă agenția nu l-a autorizat încă, fiind așteptat ca acesta să inspecteze în luna aprilie unitățile în care este produs primul vaccin dezvoltat de cercetătorii ruși.

În ceea ce privește un alt vaccin, cel produs de compania americană Moderna, oamenii de știință de la Stanford au publicat pe internet rețeta serului și modul în care acesta a fost obținut. Studiul de patru pagini, publicat pe GitHub, conține două pagini cu o explicație a lucrării și alte două pagini cu întreaga secvență de ARNm folosită în crearea vaccinului.

„Vaccinurile cu ARN au devenit un instrument cheie pentru a gestiona pandemia de Covid-19, precum și alte provocări medicale și de sănătate publică. Nu am făcut ingineria inversă vaccinul. Am postat secvența a două molecule sintetice de ARN, care au devenit suficient de răspândite în mediul general al medicinei și biologiei umane în 2021. Pe măsura ce vaccinul a fost lansat, aceste secvențe au început să apară în multe studii. Cunoașterea acestor secvențe și capacitatea de a le diferenția de alte ARN-uri în analiza seturilor de date biomedicale viitoare este de mare utilitate. Pentru această lucrare, ARN-urile au fost obținute din picăturile de vaccine rămase în flacoane după imunizare. Aceste picături ar fi trebuit să fie aruncate altfel. Acest proiect nu a risipit vaccinuri și nu a redus în niciun fel numărul de doze de vaccin disponibile publicului. Cei care lucrează la Moderna / NIH și BioNTech / Pfizer au făcut lumii un serviciu excelent și că eliberarea secvențelor de ARN va contribui în continuare la bunăstarea umanității”, au declarat oamenii de știință, Andrew Fire și Massa Shoura.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page